Sosyal Medya

Gündem

Kerim Has:  Biden’ın yüz çevirdiği Erdoğan, Soçi’den de eli boş mu döndü?

    ABD’deki Türkevi açılışı sırasında Joe Biden ile bir görüşme yapmak isteyen ancak istediğini alamayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya…

Kerim Has:  Biden’ın yüz çevirdiği Erdoğan, Soçi’den de eli boş mu döndü?

 

 

ABD’deki Türkevi açılışı sırasında Joe Biden ile bir görüşme yapmak isteyen ancak istediğini alamayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde bir araya geldi.

 

Rusya Devlet Başkanlığı Resmi Konutu’ndaki yaklaşık ÜÇ saat süren görüşme sonrası iki lider detaylı açıklama yapmadı.

 

Rusya uzmanı Dr Kerim Has, Ahval Moskova’dan programında yaptığı değerlendirmede, Putin-Erdoğan zirvesinin basın toplantısı olmadan bitmesinin alışık olmadığını belirterek, “Zannımca, Erdoğan beklediğini alamadı” görüşünü dile getiriyor.

 

Has, görüşmenin ana gündem maddesinin son dönemde gerilimin tırmandığı İdlib  olduğunu söylüyor ve ekliyor:

 

“İdlib’de M4 otoyolu Şam’ın kontrolüne geçene kadar hararet artacaktır. İdlib’de insani krizi önlemenin en etkin ve kolay yolu Türkiye’nin Şam’la aktif diyaloğa geçmesiyle sağlanır, yoksa huzur daha da kaçacak.”

 

Öte yandan doğalgaz satın alımının da önümüzdeki dönemde öne çıkacağına işaret eden Has, “Türkiye, daha pahalı fiyata hazır olmalı” ifadesini kullanıyor.

 

 

Görüşme öncesi Erdoğan’ın ikinci parti alım için yeşil ışık yaktığı S-400’lere de değinen Has, önümüzdeki üç ayda bu konuda sıcak gelişmelerin yaşanacağını düşünüyor.

 

Öte yandan görüşme sonrası Putin, “Görüşme çok yararlı ve önemliydi” derken; Erdoğan Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Mevkidaşım Putin ile verimli bir görüşme yaparak Soçi’den ayrıldık” ifadesini kullandı.

Rus Interfax haber ajansı, iki liderin çevirmenleri eşliğinde baş başa görüştüğünü yazdı.

 

Rusya devlet kanalı Rossiya 24 tarafından yayımlanan görüntülerde görüşme sonrası Putin’in Erdoğan’ın elini sıkmadan önce, “Ziyaretiniz için teşekkür ederiz. Çok yararlı ve önemliydi. Temasta kalacağız” dediği görüldü.

Putin görüşme öncesi ise Erdoğan ile birlikteyken yaptığı açıklamada, “Türkiye ile iş birliğimiz, uluslararası arenada başarılı bir şekilde sürüyor. Hem Suriye hem de Libya ile ilgili tutumlarımızı kastediyorum” dedi.

Rus lider, “Erdoğan ile görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor” diye konuştu.

Putin, ayrıca Rusya ve Türkiye’nin karşılıklı ticari faaliyetlerine de değindi.

Türkiye’nin Rusya’daki yatırımlarının toplam 1,5 milyara, Rusya’nın Türkiye’deki yatırımlarının ise 6,5 milyar dolara ulaştığını ve büyük projelerin hepsinin planlandığı şekilde devam ettiğini söyleyen Putin; Rusya’nın inşa ettiği Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı sayesinde Türkiye’nin, Avrupa’yı etkisi altına alan bir gaz krizinden korunduğunu söyledi.

 

Putin, “Ve şimdi, Avrupa gaz piyasası oldukça zor, çalkantılı bir süreçten geçerken, Türkiye kesinlikle güvende ve istikrarlı hissediyor” dedi.

Erdoğan da “Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var” dedi ve ekledi:

“Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı.”

 

Kaynak:  Ahval Haber

 

Erdoğan New York Times’a konuştu: ABD Patriot satmış olsaydı, S-400’leri almak zorunda kalmayacaktık

 

Türkiye: Bir mafya devleti

 

Veysi Dündar:  Hangi Dağda Kurt Öldü?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler