Sosyal Medya

Genel

CDS primlerinde yükseliş sürüyor, tahvil faizleri eşlik ediyor

Mevcut aşıların Omicron varyantına karşı yeterince etkili olmayabileceğine dair açıklamalar ve Fed Başkanı Powell’ın aylar sonra enflasyonun geçici olduğu söylemini…

CDS primlerinde yükseliş sürüyor, tahvil faizleri eşlik ediyor

Mevcut aşıların Omicron varyantına karşı yeterince etkili olmayabileceğine dair açıklamalar ve Fed Başkanı Powell’ın aylar sonra enflasyonun geçici olduğu söylemini dün terketmesi ABD hisse senedi piyasalarında sert satışlara neden oldu. S&P 500 endeksi günü %1.9 düşerek bitirdi. Bloomberg haberine göre, “Fed Başkanı Jerome Powell aylar süren “geçici enflasyon” söylemine salı günkü ABD Senatosu sunumunda son verdi. Daha hızlı varlık alım azaltımına açık olduğunu belirten Powell enflasyon için yapılan “geçici” tanımlaması hakkında “Bu tanımlamaya son vermek ve ne anlatmak istediğimizi daha net açıklamak için iyi bir zaman” değerlendirmesini yaptı. Powell omikron varyantının ekonomik görünüme aşağı yönlü risk oluşturabileceğini söyledi.”

Powell’ın Fed’in varlık alımlarını daha yüksek bir tempoda azaltabileceğine işaret eden açıklamaları ve enflasyonun geçici olduğu görüşünden vazgeçilmesi sonrasında ABD tahvil faizleri yükseldi. 2-yıllık tahvil faizi günü 8 baz puan artışla %0.57’de bitirdi. 10-yıllık tahvil faizi de Powell’ın açıklamaları sonrasında yükselse de Omicron kaygılarıyla günü nette 5 baz puan düşerek %1.44’te tamamladı. Euro/dolar paritesi ise dün Powell’ın açıklamaları sonrasında 1.1235 civarına kadar gerilerken daha sonra yükselerek günü 1.1340 civarında bitirdi. Ons altın da Powell’ın para politikası teşviklerinin daha hızlı çekilebileceğine işaret eden açıklamaları sonrasında değer kaybetti (1785 dolar  1775 dolar).

Dün sabahın aksine bu sabah ajanslarda mevcut aşıların Omicron varyantına karşı etkisi konusunda olumlu haberler görüyoruz. Bloomberg haberine göre, “Dow Jones’a konuşan BioNTech CEO’su Uğur Şahin’e göre mevcut aşı muhtemelen omikron varyantının ağır vakalarla sonuçlanmasını engelleyecek. Oxford Üniversitesi de AstraZeneca ile geliştirdiği aşıyı hızlı bir şekilde güncelleyeceklerini açıklarken şu ana kadar omikronun aşıdan kaçabildiğine dair bir kanıt bulamadıklarını dile getirdi. Merck & Co. yöneticileri ise antiviral ilaç molnupiravirin varyanta karşı büyük ihtimalle etkili olmasını beklediklerini vurguladı.”

S&P 500 vadeli endeks kontratı dünkü düşüş sonrasında bu sabah aşı ve ilaçlara dair haber akışıyla %0.9 civarında yükseliyor. Ons altın fiyatı ise 1788 dolara yükselmiş durumda. Fed’in parasal teşvikleri daha hızlı çekebilecek olması altın fiyatını aşağı yönde baskılayabilir. Bununla birlikte, enflasyonun Fed tarafından da ciddi bir sorun olarak kabul edilmesi altının enflasyona karşı koruma sağladığı görüşünün çalışmasını sağlayarak altın fiyatına destek olabilir görünüyor. Bu açıdan bakıldığında ons altın görünümünün Fed’in varlık alımlarını azalttığı 2013 Mayıs sonrası dönemden farklılık gösterdiğini değerlendiriyoruz. Fed parasal teşvikleri önümüzdeki aylarda daha hızlı çekebilecek olsa da enflasyon kaygıları bu defa altın fiyatında düşüşü sınırlayabilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün canlı yayında ekonomi modeli konusunda açıklamalarda bulundu. Bloomberg haberine göre, “TRT yayınında konuşan Erdoğan “Biz inşallah seçim öncesine kadar ciddi manada bu faizin düştüğünü ve bu kuru tetikleyen faizin düşüşüyle kurda da olumlu bir iyileşmenin olduğunu göreceğiz. Buna enflasyon da dahil” ifadelerini kullandı. Faizin zengini daha zengin fakiri daha fakir yaptığını ifade eden Erdoğan yeni politikayla sıcak para çıkışıyla yükselen kur ve enflasyonun yeni faiz artışlarının getirdiği sarmala son verdiklerini belirtti.

 

Erdoğan “Döviz manipülasyonlarıyla bizi zayıflatmak artık mümkün değildir. Aslında zayıf değil, gayet iyi durumda ülkemiz artık bu kısır döngüyü kırma noktasına gelmiştir ve buradan geriye dönüş yoktur, biz buradan geriye dönmeyeceğiz” diye konuştu.“

Dolar/TL kuru likidite eksikliğiyle konuşma sonrasında 13.95’e kadar yükseldi. Dolar kuru günü %5.1 yükselerek 13.48 civarında tamamlarken bu sabah 13.12’ye kadar geriledi. Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i dün yükselmeye devam ederken (505 baz puan  509 baz puan), 10-yıllık tahvil faizi günü 8 baz puan artışla %21.20’de tamamladı. Hisse senedi piyasasında bankacılık endeksi %0.4 düşerken sanayi endeksi %0.2 yükseldi. BİST 100 endeksi günü değişim göstermeden 1810 puanda bitirdi.

Türkiye ekonomisi yılın 3. Çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %7.4 büyüdü (piyasa beklentisi: %7.4). Diğer yandan, ekonomik aktivite 3. Çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %2.7 artış gösterdi. Bu açıdan bakıldığında büyümenin 2. Çeyrekteki %1.5’e büyümeye göre hızlandığı görülüyor.

  1. çeyrekte iç talep ve dış talep büyümeye sırasıyla 6 ve 6.8 puan katkıda bulunurken stok değişimleri büyümenin 5.4 puan düşmesine neden oldu. 2. Çeyrek için %2.6 olarak hesapladığımız pozitif çıktı açığının 3. Çeyrekte %4.4’e ulaştığını hesaplıyoruz. Diğer bir ifadeyle ekonomik aktivite trendinin önemli ölçüde üzerinde büyüyor ve talep artışı enflasyonist eğilimleri destekliyor.

HSBC Portföy Yönetimi olarak Türkiye ekonomisinin bu yıl %10 büyümesini gelecek sene ise büyümenin %3.5’e yavaşlamasını tahmin ediyoruz. TL’deki değer kaybı ve enflasyonun yükselecek olması nedeniyle finansal koşulların 2022’de sıkılaştırılma ihtimali ve bu yıl büyümeyi destekleyen baz etkisinin gelecek sene tersine çalışacak olması Türkiye ekonomisinin büyüme hızının gelecek yıl trend büyüme hızına düşebileceğine işaret ediyor.

Dolar/TL sabah saatlerinde 13.39 civarında işlem görürken TL mevduat faizlerinin negatif olması yurtiçi yerleşiklerin TL’den dövize geçişinin ve kurda oynaklığın devam edebileceğine işaret ediyor. Cumhurbaşkanının faizlerin düşmeye devam edeceğini açıklaması ve enflasyonun önümüzdeki aylarda yükselecek olması reel TL faizlerin negatif bölgede daha da derinleşeceğini gösteriyor.

 

 

Yazar:  İbrahim  Aksoy, HSBC Portföy Yönetimi, Ekonomist

 

Gedik Yatırım’dan Aralık piyasa stratejisi

 

Powell: Enflasyon artık “geçici” değil! USDTRY #1

 

Global Menkul Değerler’den Omicron ve Hisse Senetleri…

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler