Sosyal Medya

Borsa

Gedik Yatırım’dan Aralık piyasa stratejisi

Başlarken Küresel çaptaki enflasyonist riskler ve erken sıkılaşma endişeleri gündemdeki yerini korurken, son dönemdeki gelişmelerle birlikte salgın kaynaklı ortaya çıkan…

Gedik Yatırım’dan Aralık piyasa stratejisi

Başlarken

Küresel çaptaki enflasyonist riskler ve erken sıkılaşma endişeleri gündemdeki yerini korurken, son dönemdeki gelişmelerle birlikte salgın kaynaklı ortaya çıkan yeni riskler risk iştahı ve riskli varlıklar üzerindeki baskıyı artırıyor. Küresel hisse piyasalarında bir süredir telaffuz edilen düzeltme beklentileri önümüzdeki süreçte de gündemde kalmaya devam edecektir.

Aralık ayı içerisinde salgın  kaynaklı gelişmeler, küresel enflasyonist görünüm ve özellikle Fed’in aralık toplantısı ile varlık azaltım miktarını artırıp artırmayacağı izlenecek önemli konu başlıkları arasında yer almaktadır. Yurt içinde ise enflasyonun seyri en önemli gündem maddesi olurken, kur cephesinde son zamanlarda ciddi ölçüde artış kaydeden volatilite, TL’deki değer kayıpları, TCMB’nin hamleleri ve yurt içinde ekonomiyle alakalı açıklamalar yakından izlenecektir.

Enflasyon rakamları önemli olacak

Yurt içinde 3 Aralık Cuma günü kasım ayı enflasyon rakamı piyasaların yakın takibinde yer alacak. Son aylarda kur cephesinde yaşanan yükselişler enflasyon beklentilerinin bozulmasına ve  enflasyonda yukarı yönlü risklerin artış kaydetmesine neden olurken, kasım ayında TÜFE’nin aylık bazda %3,0 oranında artış kaydetmesi ve yıllık TÜFE’nin %20,71 olarak  gerçekleşmesi bekleniyor. 2022’nin başından itibaren, özellikle elektrik ve doğalgazda yapılması muhtemel zamlar ve çekirdek enflasyonda kur geçişkenliğine bağlı olarak TÜFE enflasyonunda önemli bir yükseliş yaşanması da muhtemel görünüyor. Türk Lirası’nda son dönemdeki değer kayıplarını da dikkate aldığımızda TÜFE’de yıllık bazda önümüzdeki sene ortalarına kadar %25,0 – %30,0 aralığı gündeme gelebilir.

BIST-100’de tarihi zirvenin aşılması önem taşıyor

Ekim ortasından itibaren küresel risk iştahındaki toparlanma ve güçlü gelen finansal sonuçlardan aldığı destekle BIST-100 Endeksi’nin yukarı yönlü bir seyir izlediği görülürken, kasım ayında BIST-100 Endeksi’nde alımların güç kazandığı ve tarihi zirvelerin yenilendiği takip edildi.

Kasım ayı içerisinde kur ve faizlerdeki yükseliş eğilimine karşın yukarı yönlü seyrini sürdüren ve yurt dışı piyasalara kıyasla da pozitif bir ayrışma kaydeden endekste kasım ayı içerisinde olumlu görünüm korundu. Kur ve faiz cephesindeki yükselişlere karşın dolar bazında oluşan iskonto ve yurt içinde mevduat faizlerindeki düşüş sonrasında reel getiri arayışı son dönemde endeksi destekleyen gelişmeler arasında sıralanabilir.

Kasım ayının son bölümünde salgın kaynaklı gündeme gelen endişeler endekste düzeltme hareketlerini beraberinde getirirken, kasım ayının son günlerde endekste dalgalı bir seyir izlendi.

Teknik indikatörlerde yorulma emareleri ve negatif uyuşmazlıkların gözlendiği ve kasım ayını %18,9 oranında güçlü bir yükselişle 1.809,65 puandan tamamlayan BIST-100 Endeksi’nde 1.834 seviyesinde bulunan tarihi zirve aşılmadan yeni pozisyon alımının riskli olacağını değerlendiriyoruz. Tarihi zirvenin aşılması halinde yükselişlerin yeniden güç kazanacağı endekste kısa vadede 1.850 seviyesi ve devamında 1.875 – 1.900 aralığı takip edilecek ilk direnç bölgesi olacaktır.

Geri çekilmelerde ise 1.790 – 1.775 ve 1.760 seviyeleri kısa vadeli destek konumundadır. 1.760 altında 1.725 – 1.700 ve geçtiğimiz haftalarda Garanti Bankası’ndaki pay alım kararı ile oluşan boşluğun dolacağı 1.642 seviyesi destek olarak izlenebilir. 1.700 altında teknik görünümdeki bozulmanın ve satış baskısının derinleşeceği endekste 1.590 – 1.600 aralığı yeniden test edilebilir.

 

Gedik Yatırım aylık bülteninden alıntıdır

 

Global Menkul Değerler’den Omicron ve Hisse Senetleri…

 

Borsa günü 0,86 puan yükselişle kapattı…

 

BlackRock: Gelişmekte olan merkez bankası faiz artışları yerel tahvilleri destekleyecek, hisse senetlerini düşürecek

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler