Sosyal Medya

Borsa

BlackRock: Gelişmekte olan merkez bankası faiz artışları yerel tahvilleri destekleyecek, hisse senetlerini düşürecek

BlackRock pazartesi günü yaptığı açıklamada, gelişmekte olan ekonomilerdeki merkez bankalarının faiz oranlarını artırmanın gelişmekte olan piyasa borcu için destekleyici olacağını…

BlackRock: Gelişmekte olan merkez bankası faiz artışları yerel tahvilleri destekleyecek, hisse senetlerini düşürecek

BlackRock pazartesi günü yaptığı açıklamada, gelişmekte olan ekonomilerdeki merkez bankalarının faiz oranlarını artırmanın gelişmekte olan piyasa borcu için destekleyici olacağını ve ABD Merkez Bankası Fed’in politika sıkılaştırmasına karşı bir tampon sağlayacağını, ancak hisse senetleri için sorun çıkarabileceğini söyledi.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock Yatırım Enstitüsü’nün küresel baş yatırım stratejisti Wei Li, “Gelişmekte olan dünyadaki merkez bankaları enflasyonu kontrol altına almaya ve para birimlerinin keskin bir şekilde değer kaybetmesini önlemeye çalışmak için faiz oranlarını yükseltiyor.” dedi.

Brezilya’dan Rusya ve Güney Kore’ye kadar dünyanın dört bir yanındaki gelişmekte olan ülkelerdeki merkez bankaları son aylarda oranları artırdı.

JPMorgan’ın GBI-EM küresel çeşitlendirilmiş endeksinin bir parçası olan gelişmekte olan piyasalardaki ağırlıklı politika oranları ortalaması şu anda %3,2 seviyesinde bulunuyor ve bir yıl içinde %5’in biraz altına yükselmesi bekleniyor. BlackRock, bunun ABD ve Euro bölgesindeki neredeyse sıfır veya negatif oranlarla karşılaştırıldığını ve bunun gelişmekte olan piyasalarda “gerekenin büyük kısmının yapıldığını” gösterdiğini hesapladı.

Bununla birlikte, gelişmekte olan merkez bankalarının proaktif yaklaşımının, gecikmiş bir aşı dağıtımından zaten zarar gören olan büyümeye baskı yaptığını da belirten BlackRock,

“Bu bizi EM hisse senetleri konusunda temkinli kılıyor, ancak verime aç bir dünyada seçilmiş EM tahvillerini daha cazip hale getirdi.”

BlackRock, gelişmekte olan piyasa sabit geliri içinde, düşük durasyon ve yükselen oranlara duyarlılık sayesinde yerel para birimi borcunun en iyi fırsatları sunduğunu söyledi.

Kurum, “LatAm gibi EM hisse senedi endekslerinin küçük bir payını oluşturan bölgelere ulaşım sağlıyor.” dedi.

“Sağlam cari işlemler dengesine sahip daha yüksek getirili ülkelerin yerel para birimi tahvillerini tercih ediyoruz,” diyen Wei Li, yüksek getirileri nedeniyle Çin devlet tahvillerinde al verdiklerini de sözlerine ekledi.

Yahoo Finance

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler