Sosyal Medya

Genel

Çalışanlar home office’in devamının istiyor

Pandemiyle birlikte iş hayatında köklü değişiklikler yaşandı. Bu sürçte ofis çalışanları eve döndü. Buna rağmen araştırmalar ve anketlere göre evden…

Çalışanlar home office’in devamının istiyor

Pandemiyle birlikte iş hayatında köklü değişiklikler yaşandı. Bu sürçte ofis çalışanları eve döndü. Buna rağmen araştırmalar ve anketlere göre evden çalışma verimi arttırdı. İzlanda da yapılan araştırma kısa çalışma üretkenlik ve kalitenin yükseldiğini gösteriyor. Gravity Payments’ın CEO’su Price “Uzaktan çalışırken verimlilikte rekor kırdık” dedi.

Pandemiyle birlikte köklü bir değişme uğrayan şeylerin başında iş hayatı geliyor. Özellikle ofis çalışanları evden çalışmaya başladı. Firmaların yeni çalışma tarzı verimi düşürür mü endişesi yersiz çıktı. Yapılan araştırma ve çalışanlara yönelik anketler verimin ve motivasyonun arttığını gösteriyor. İzlanda’da yapılan bir araştırmada haftada 4 gün çalışma modeli başarıyla sonuçlandı. Toplam ücrette azalma olmadan haftalık çalışma süresini 35-36 saate indirildi.

İşçilerin stres ve tükenmişliğin yanı sıra sağlık, iş ve yaşam dengesinin pilot programa katılan tüm gruplarda önemli ölçüde iyileştiğini gösterdi. Öte yandan, araştırmacılar, denemeye dahil edilen iş yerlerinin çoğunda üretkenlik ve hizmet sunumunun aynı kaldığını veya iyileştiğini gözlemledi. Öte yandan Almanya, İspanya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde de haftalık 4 gün çalışma modeli tartışılıyor.

Amerika’da finansal hizmetler şirketi olarak faaliyet gösteren Gravity Payments’ın CEO’su Dan Price, şirketin uzaktan çalışırken verimliliğinin artış kaydettiğini söyledi. Guardian’a açıklamalarda bulunan Price, normalleşmeye çalışan dünyada ofise dönme konusunda ısrarcı olan CEO’ların neden yanıldıklarını belirtti. Uzaktan çalışırken verimlilikte rekor kırdık diyen Dan Price, “Ülke çapında yapılan araştırmalar, büyük ölçüde insanlar işe gidip gelmekten yorulmadığı için uzaktan çalışmanın üretkenlikte yüzde 5’lik bir artışa yol açtığını gösteriyor. Seni ne motive eder? Ofiste pizza partisi yapmak mı? Ya da ailenle akşam yemeği yemek mi?” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE ÇALIŞANLARIN YÜZDE 75’İ HİBRİT MODELE İSTEKLİ

Kariyer sitesi 24 Saatte İş’in yaptığı ankete göre çalışanlar hibrit çalışma modelini çok sevdi. Katılımcıların yüzde 75’i hibrit çalışmadan memnun olduklarını belirtti. Ankete katılanların yüzde 56’sı ofiste, yüzde 44’ü evden çalıştığını belirtti. Çalışma ortamı tercihi olarak sorulan “Ev mi, ofis mi?” sorusuna ankete katılanların yüzde 45’i ev derken, yüzde 55’i ofis yanıtını verdi. Ancak soruya esnek çalışma da girince yanıtlar değişti. Çalışanlar sadece ev ya da ofiste çalışmak yerine esnek çalışmayı istediklerini belirtti. Katılımcıların yüzde 67’si esnek çalışma modelini tercih edeceklerini belirtirken, yüzde 33’ü sadece ev ya da sadece ofis yanıtını verdi.

10 KİŞİDEN BİRİNİN VERİMİ DÜŞTÜ

1085 kişinin katıldığı ‘Work After Lockdown’ projesinde evden çalışma ve verimlilik üzerine sorular yöneltildi. Katılımcılara üretkenliğinin pandemi öncesine kıyasla değişip değişmediği soruldu. Yüzde 54’ü kapanma öncesine göre saat başına biraz daha fazla ya da çok daha fazla iş yaptıklarını belirtti. Başka araştırmalarla da örtüşen bu bulgu, 10 insandan sadece birinin kapanma sonrası verimliliğinin düşüşte olduğunu gösteriyor. Katılımcılara akıl sağlığıyla ilgili sorular yöneltilerek yanıtlar DSÖ’nün endeksi kullanılarak puanlandırıldı. Sonuçta daha yüksek verimliğin daha iyi akıl sağlığıyla ilişkili olduğu görüldü. Hatta en verimli çalışanların en verimsizlere göre akıl sağlığı puanlarının iki kat fazla olduğu ortaya çıktı.

 

 

 

Kaynak: karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler