Sosyal Medya

Genel

AKP’den sosyal medya suçlarına hapis düzenlemesi

AKP’nin BTK ya da RTÜK çatısı altında Sosyal Medya Başkanlığı kurulacağı öne sürülürken ‘sosyal medyadan hakaret’e 2 yıl, ‘yalan haber…

AKP’den sosyal medya suçlarına hapis düzenlemesi

AKP’nin BTK ya da RTÜK çatısı altında Sosyal Medya Başkanlığı kurulacağı öne sürülürken ‘sosyal medyadan hakaret’e 2 yıl, ‘yalan haber yayana’ da 5 yıl hapis cezalarının getirileceği iddialar arasında.

AKP’nin, sosyal medyayı kontrol altına almak için üzerinde çalıştığı yasal düzenlemede sona gelindiği öğrenildi. Yeni dönemde Meclis’e getirilmesi düşünülen yasal düzenleme ile sosyal medyada ‘yalan haber yapan, yayan ve hakaret’ edene Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) ceza tanımlanması yapılacak. TCK’da, dezenformasyon ve mezenfermasyon gibi yeni suçlar yer alacağı öne sürülmekte.

Hapis cezaları yolda

Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesindeki düzenlemelerin incelenerek hazırlandığı teklife göre, sosyal medya üzerinden bir kişiye hakaret edilmesi durumunda şüphelinin üç aydan 2 yıla kadar hapisle yargılanması planlanıyor.

Ebru Karatosun imzasıyla Türkiye gazetesinde yayınlanan habere göre, Yalan haber yayan ve yapanların da 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

Kanundaki mevcut suçlarda uygulanan artırım sebepleri sosyal medya aracılığıyla işlenen suçlar için de geçerli olacak. Örneğin, TCK’nın 125’inci maddesinde kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunu işleyenlere verilecek cezanın bir yılın altında olamayacağı hüküm altına alınıyor. Ayrıca suçun ağırlığı, sonucu, kişinin konumu, sosyal statüsü ve kastı gibi kriterlerin de ceza yaptırımında dikkate alınması konusunda değerlendirmelerin yapıldığı belirtiliyor.

Sosyal medya başkanlığı gündemde

Sosyal medyayı denetleyecek bir mekanizmanın kurulmasını planlayan AKP, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ya da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) içerisinde sosyal medyayı denetleme görevini yürütecek ‘Sosyal Medya Başkanlığı’nın kurulabileceği kulislerde konuşulmakta. AKP içerisinden, BTK bünyesinde zaten İnternet Daire Başkanlığının bulunduğunu, söz konusu başkanlık içerisinde bir ‘sosyal medya’ biriminin oluşturulabileceği aktarılıyor.

 

 

 

Kaynak: halktv.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler