Sosyal Medya

Ekonomi

TürkRating:  Yeniden Yapılandırmalar Dahil Edildiğinde Tahsili Gecikmiş Alacaklar Oranı  yüzde 9

55 bankanın Haziran 2021 sonu bilançolarını inceleyerek yaptığımız bir çalışma bize Haziran 2021 sonunda yakın izlemedeki kredilerin önemli derecede artmış…

TürkRating:  Yeniden Yapılandırmalar Dahil Edildiğinde Tahsili Gecikmiş Alacaklar Oranı  yüzde 9

55 bankanın Haziran 2021 sonu bilançolarını inceleyerek yaptığımız bir çalışma bize Haziran 2021 sonunda yakın izlemedeki kredilerin önemli derecede artmış olduğunu göstermiştir. Söz konusu yakın izlemedeki kredilerin seyri dikkate alındığında, Mart 2019’da 302,8 milyar TL’den Haziran 2021’de %45,6’lık artışla 440,9 milyar TL’ye yükselmiştir.

Bankalar yakın izlemedeki kredilerini, yeniden yapılandırmayan, sözleşmesinde değişiklik yapılan ve yeniden finansman kredileri olarak 3 ayrı kategoride takip etmektedirler. Son iki kategori yeniden yapılandırılmış krediler olarak izlenmektedir. Haziran 2021 itibarıyla, yakın izlemedeki kredilerin 225,4 milyar TL’si “yeniden yapılandırılmış kredilerden” oluşmaktadır. Bizim banka bilançolarından yaptığımız hesaplamalara göre, bankacılık sektörünün Haziran 2021 sonu %3,8 olan TGA oranı, yeniden yapılandırılan krediler de dahil edildiğinde %9,0’a yükselmektedir.

Pandeminin başladığı Mart 2020’den Haziran 2021’e yakın izlemedeki kredilerde %35,6 artış olduğu görülmektedir. Aynı dönemde yakın izlemedeki krediler içindeki yeniden yapılandırılan kredilerde ise %51,6 artış olmuştur. Bu durum bize yapılandırma dışı kalan yakın izlemdeki kredilerden, yapılandırılan yakın izlemedeki kredilere bir geçiş olduğu göstermektedir.

Yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında Temmuz 2021’de küçük ölçekli kurumlar için üst sınır olan 25 milyon TL toplam nakit ve gayrinakit risk, 100 milyon TL’ye yükseltilmiştir. Bu kapsamda yeniden yapılandırmaların ve yakın izlemedeki kredilerin miktarının artmaya devam etmesi beklenmektedir.

 

Haziran 2021 itibarıyla bizim hesaplamalarımıza göre bulduğumuz TGA oranını BDDK’nın bankaların toplam özkaynak tutarına oranladığımızda, TGA hacminin bankaların toplam özkaynaklarının %26,5’ini oluşturduğu, yakın izlemedeki krediler dahil edildiğinde ise söz konusu oranın %96,4’e çıktığı görülmektedir. Sadece  yeniden yapılandırılan krediler ile TGA’lar dikkate alındığında ise söz konusu oran %50,6’ya ulaşmaktadır.

Elbette ki yeniden yapılandırılan kredilerin hepsinin TGA’ya düşmesi söz konusu olmayacaktır. Sektörü yakından izleyenlerin görüşüne göre geçmiş yıllarda yakın izlemedeki kredilerin TGA’ya dönüşme oranının %20 olduğu yönündedir. Ancak içinde bulunduğumuz salgın ortamı ve ekonomik koşullarda TGA oranının daha yüksek olmasını beklemek yanlış olmayacaktır.

 

Kaynak: BANKACILIK SEKTÖRÜ – TAHSİLİ GECİKMİŞ ALACAKLAR, alıntıdır

 

Erol Taşdelen: Herkes “yüzde 21,7 büyüdük” diyor, Bankacılık Sektörünün içinde bulunduğu yüzde-22,7 küçülmeden bahseden yok!

 

Faiz İndirimiyle Neden Piyasa Faizleri İnmedi?

 

Kerim Rota Yazdı: Yasak elmayı ilk kim ısırdı? – (3. Bölüm)

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler