Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye 2021’de yüzde 4,8 büyüyerek hızlanacak, enflasyon yüksek seyredecek

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, Türkiye ekonomisi 2021 yılında %4,8 büyüyerek koronavirüs salgınının getirdiği düşüşten güçlü bir şekilde toparlanırken,…

Türkiye 2021’de yüzde 4,8 büyüyerek hızlanacak, enflasyon yüksek seyredecek

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, Türkiye ekonomisi 2021 yılında %4,8 büyüyerek koronavirüs salgınının getirdiği düşüşten güçlü bir şekilde toparlanırken, enflasyonun en az 2023 yılına kadar hükümetin hedefinin çok üzerinde kalacak.

6-13 Nisan tarihleri arasında yapılan ankete katılan 34 ekonomistin medyan tahmini, büyümenin baz etkisi olarak adlandırılan etki nedeniyle ikinci çeyrekte %14,9’a yükselmesinin beklendiği 2021 yılında %4,8’lik bir ekonomik genişleme yönünde.

Türkiye ekonomisi geçen yıl %1,8 büyüyerek, koronavirüs salgını nedeniyle daralmayan birkaç ekonomiden birisi oldu. 2020 ikinci çeyrekte %10’dan fazla daraldı, ancak yılın ikinci yarısında devlet bankası kredilerinin patlaması sayesinde toparlandı.

“Türkiye’de yetkililer, daha gevşek para politikası ve daha hızlı kredi büyümesi yoluyla kısa vadeli büyümeye öncelik veren politikalara geri dönebilirler,” diyen UniCredit, ilk çeyrekte beklenen genişleme nedeniyle 2021 büyüme tahminini revize etti.

UniCredit araştırma notunda, koronavirüs kısıtlamalarının sürdürülebilir bir şekilde hafifletilmesi ve turizmdeki toparlanmanın hizmet sektörünü destekleyebileceğini de belirterek, ihracatın bu yıl ekonomik büyümeyi yönlendireceğini de sözlerine ekledi.

Bu ay hükümet, koronavirüs enfeksiyonlarının ana döviz geliri kaynağı olan yaz turizm sezonundan hemen önce tüm zamanların en yüksek seviyeye çıkması nedeniyle hafta sonu kilitlenmeleri, sınırlı restoran hizmetleri ve toplantılar uyguluyor.

760 milyar dolarlık ekonomideki büyüme, 2018 döviz krizinin resesyona yol açması ve salgının yeni bir toparlanmayı durdurmasının ardından potansiyel %5 seviyelerinin altına düştü. Anket medyanı, ekonominin gelecek yıl %3,7 genişlemesinin beklendiğini gösterdi.

Yüksek enflasyon

Türkiye’nin yıllık enflasyonu, 2019 ortasından bu yana ilk kez Mart ayında %16’nın üzerine çıkarken, lira zayıflığının ithalat yoluyla fiyatlara baskı yaptığı bir dönemden geçmekte. Enflasyonun yıl sonunda %9,4’e düşmesini bekleyen merkez bankası, 2023 yılındaki %5 hedefine ulaşana kadar sıkı politika sözü verdi.

Ekonomistler enflasyonun yılsonunda daha da yükselmesini beklerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ağbal’ı görevden alarak daha gevşek politika beklentilerine yol açması, liranın bir hafta içinde %12 oranında değer kaybetmesine yol açtı.

Para biriminin sert düşüşünün yanı sıra, daha önce yüksek faizin yüksek enflasyona yol açtığı görüşünü dile getiren yeni merkez bankası başkanı, ekonomistlerin enflasyon tahminlerini daha yüksek revize etmelerine yol açtı. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu sıkı politikasına olan bağlılığını yineleyerek, bazı yatırımcı endişelerini hafifletti.

Bir önceki ankette %11,6 olan 2021 sonu enflasyon beklentisinin şimdi %14,1 olması bekleniyor. Beklentiler göre Merkez bankasının %5 hedefine ulaşacağını söylediği 2023 yılı sonunda %9,8’e işaret ediyor.

Unicredit’e göre “Manşet enflasyon büyük olasılıkla Mayıs ayında % 18’e yaklaşacak ve gevşemeden önce Ağustos ayına kadar bu seviyeye yakın kalacak… Daha zayıf bir liradan enflasyona geçişkenlik, 2021’in ikinci yarısında baz etkisi ile zayıflaması beklenen enflasyon artışındaki yavaşlamanın sınırlı olmasına neden olacak.”

Ankette, merkez bankasının politika oranını şu andaki %19’dan yıl sonuna kadar kademeli olarak %15’e ve 2022 sonuna kadar %12’ye düşürülmesinin beklendiği de ortaya çıktı.

Ekonomi yavaşlarken 2019’da nadir bir fazla kaydeden cari işlemler dengesi, salgın nedeniyle ihracat ve turizm gelirlerinin tıkanmasıyla o zamandan beri bir açığa döndü ve önemli ölçüde genişledi.

Ankete göre, açığın 2021 yılında GSYİH’nın %3,2’si, gelecek yıl ise %2,5 seviyesinde olması bekleniyor.

Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler