Sosyal Medya

Ekonomi

Murat Sağman: Enflasyon yükselişini nasıl durduracağız?

Geçen hafta açıklanan Nisan TÜFE enflasyonu, %1.68 olarak  gerçekleşti. Böylece yıllık TÜFE enflasyonu %16.19'dan %17.14'e, Mayıs 2019 sonrası en yüksek seviyesine çıktı...

Murat Sağman: Enflasyon yükselişini nasıl durduracağız?

Geçen hafta açıklanan Nisan TÜFE enflasyonu, %1.68 olarak  gerçekleşti. Böylece yıllık TÜFE enflasyonu %16.19’dan %17.14’e, Mayıs 2019 sonrası en yüksek seviyesine çıktı.

TÜFE aylık bazda 28 aydır artışını sürdürmeyi devam etti. Yıllık tüketici enflasyonu ise Eylül 2020’den beri, yani 7 aydır artmaya devam etti.Yılın ilk 4 ayındaki, Ocak-Nisan dönemi, tüketici enflasyonu %5,45 düzeyinde gerçekleşti ve 2017’deki %5,71 düzeyinden sonra bu değer 2005’ten beri ulaşılan en yüksek ikinci düzey oldu.Yıllık çekirdek enflasyon, %16.88’den %17.77’ye, yıllık ÜFE enflasyonu ise hızlı artmaya devam ederek %31.20’dan %35.17’ye yükseldi.

Yıllık bazda enerji fiyatlarındaki baz etkisi kaynaklı yükseliş manşet enflasyonu yukarı itmeye devam etti. ÜFE yıllık enflasyonun  yükselen emtia fiyatları etkisiyle son iki ayda 8 puan artarak %35’e çıkması üretim maliyetleri kaynaklı baskıların daha da belirginleştiğine işaret etti. Üretim maliyetlerinin artmaya devam etmesi ve enflasyonda katılaşmaya ilişkin sinyaller enflasyon görünümünde bozulmanın devam ettiğine işaret etmeyi devam ediyor. Gıda enflasyonu, nisanda %2.2 ile önceki 5 yıl ortalamasının (0.7%) üstünde, ancak önceki yılın (%2.5) sınırlı altında gerçekleşti. Yıllık gıda enflasyonu %17.8’den %17.4’e düştü. TL’deki değer kaybına rağmen eşel mobil ve tavan fiyat uygulamaları nedeniyle aylık bazda akaryakıt fiyatları azaldı. Ancak baz etkisi nedeniyle enerji yıllık enflasyonu %12.4’ten %18.4’e yükseldi. TL’deki önemli değer kaybı, maliyet artışı ve ılımlı talep etkileriyle çekirdek enflasyon yıllık bazda artmaya devam etti. Çeşitli faktörlerden arındırılmış enflasyon göstergelerinde yükseliş devam etti. Nisan enflasyon üzerinde güçlü bir kur etkisi söz konusu. Kur artışlarının muhtemelen Temmuz’a kadar üretici fiyatları üzerinde etkisi olacaktır.

Son iki yılda 3 başkanın görevden alınması ve dördüncü başkan ataması ile TCMB’ye güvenin ve bağımsızlığının azalması, döviz rezervi problemi, turizmden bu sene de beklenen döviz gelirinin elde edilemeyeceğine yönelik beklentiler ve iç ve dış politika ile TL’nin değer kaybını tetiklemeye devam ediyor. Uluslararası Finans Enstitüsü IIF Dolar /TL kuru için 7,5 olan makul değer tahminini 2 Mayıs’ta 9,5 düzeyine yükseltti. Enflasyon %19-%20 seviyelerine geldiğinde TCMB faiz artıramaz ise kur yükselmeye devam edecektir. En büyük direnç 8,50-8-60 seviyeleri. O seviyeler kırılırsa ve müdahale gelmezse çok daha yüksek seviyelerini görme ihtimallimiz artacak. Başta hukuk olmak üzere yapısal reformlar yapılana kadar enflasyonu durdurmak için şimdilik tek silah hala faiz kalmaya devam edecek.

 

bursadabugün.com

BAKMADAN GEÇME

  • Oto satışlarında en kötüsü geride kalmadı!

    Yine Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerinden derlenen bilgilere göre, 2024 Nisan'da ise beklenen gerileme gerçekleşti...

  • Çetin Ünsalan:  Vatandaş bitti sıra reel sektörde

    Bir ülke düşünün ki, parasal genişlemenin olduğu süreçte parayı finansman yapmak yerine, insanlarına borç olarak dağıtmış, tüketimi körüklemiş, bu sırada uyguladığı kur politikasıyla ithalatı özendirmiş, ithalattan gelen vergi ve özelleştirmeden gelen parayla kamunun borcunu azaltıp, vatandaşını ve firmalarını batırmış.

  • Pegasus için TUT önerisi

    2024 yılı için daha düşük yolcu birim gelir varsayımımıza rağmen güncellenen makro tahminlerimiz nedeniyle PGSUS için hisse başına TL1.177,65 hedef fiyatımızda değişikliğe gitmiyor, ancak getiri potansiyelinin azalması nedeniyle tavsiyemizi AL'dan TUT'a çekiyoruz.

  • Piyasaların Efendisi FÖŞ: Gökten Sıcak Para Yağıyor

    FÖŞ yazın rahatız, artık dövizden çıkın dedi

  • Vakıfbank hissesi için AL önerisi

    Vakıfbank'ın hedef hisse fiyatını, tahminlerimizde yaptığımız revizyonlar ile piyasa çarpanında yaptığımız güncellemeye bağlı olarak 22,50TL'den 30,20TL'ye çıkartıyoruz. Vakıfbank için daha önceki "AL" önerimizi de koruyoruz.

  • Uzay ekonomisi 10  yılda 1.8 trilyon  dolara çıkacak

    Uzay teknolojilerine artan erişim ve bunların benimsenmesi, uzay ekonomisinin büyüklüğüne ilişkin tahminlerin 2035 yılına kadar 2,3 trilyon dolara kadar yükselmesine yol açabilir.

  • Dr Tuğçe Erçetin:  Acı reçeteyi uygulamak için siyasette  ‘yumuşamaya’ sığınıyorlar

    Siyaset bilimciye göre, “Bu noktada ‘yumuşama’ siyasetine herkesten çok ihtiyacı var iktidarın. Başta CHP muhalefetle aranan diyalog bir şekilde ekonomik krize karşı oluşabilecek demokratik-kitlesel eylemlerin önünü kesmek için de düşünülüyor olabilir.”  Dr Erçetin acı reçetenin de süreceği yorumunu yaptı.

  • IIF:  Gelişen Ülkelerde  borç yükü saatli bomba

    IIF, "Ani bir politika değişikliği, ABD dolarında bir yükselişi tetikleyebilir, ABD varlıklarına daha fazla sermaye kaçışını tetikleyebilir ve önemli miktarda ABD doları borcu olan  borçluların bilançoları üzerinde ek baskı oluşturabilir" dedi.

  • Europap Tezol (TEZOL TI):  Son mali tablo olumsuz, ama öneri AL

    Modelimizde yaptığımız değişiklikler çerçevesinde, Europap Tezol için 12-aylık hedef fiyatımız 28,10 TL’den 31,30 TL’ye yukarı yönlü revize ediyor, önerimizi AL yönünde devam ettiriyoruz. Hisse, yıl başından itibaren BIST 100 endeksinin %4 gerisinde performans göstermiştir.

  • The Economist uyardı:  Dünya düzeni yıkılmak üzere

    Denge bir kez bozulduğunda yerini yeni kurallarla değiştirmek pek olası değil. Bunun yerine dünya işleri, eşkıyalık ve şiddeti destekleyen doğal anarşi durumuna dönecektir. Güven ve işbirliği için kurumsal bir çerçeve olmadan, ülkelerin yapay zekada silahlanma yarışını kontrol altına almaktan uzayda işbirliği yapmaya kadar 21. yüzyılın zorluklarıyla başa çıkması zorlaşacak.

  • ANALİZ:   Mart sanayi üretimi  güçlü GSYH artışı vaat ediyor

    “Sadece Sanayi Üretimi rakamlarını baz alarak yaptığımız ilk hesaplamalara göre 1Ç24 döneminde ekonomik büyümenin çeyreklik bazda +%0,5 ve yıllık bazda %5,5 civarında artış kaydetmiş olabileceğini değerlendiriyoruz”.  

  • Erdal Sağlam video: Döviz yağmuru var ama bereketi yok! & Swap kanalları açılır mı?

    Gazeteci Erdal Sağlam Ankara Sayfası’nın yeni bölümünde hızlanan döviz girişinin ekonomi açısından ne anlama geldiğini tartışıyor. Gelen sıcak paranın bir…

  • BİST-100:  Beklentiler iyileşiyor

    Zeynel Balcı: BIST100 Endeksi TL bazında primli görülse de  dolar bazında halen 5 dolar zirvesinin oldukça altında ve 3.2 dolar seviyelerinde seyrediyor. 2005-2012 döneminde BIST100 Endeksi üç defa 5 dolar seviyelerini test etmişti. Fiyat kazanç olarak gelişmiş ülke borsalarının neredeyse yarısında işlem görüyor.

Benzer Haberler