Sosyal Medya

FÖŞ yazdı:  Başkan Erdoğan faizi indirebilir mi?

8 Ağustos 2021

Einstein’in dört boyutlu evrenini aşıp Quantum’un Sicim Teorisi‘nde tarif edilen 11 boyutlu evrenin sırlarını keşfe dalan FÖŞ, artık sıradan konularda makale yazmıyor.  Fakat, bazen faniler öyle komik şeyler yapıyor ki, istisnanın kaideyi ve bu yüce kahinin itibarını bozmayacağını düşünerek gündeme hamsi sürüsüne dalan yunus gibi ustaca da dalabiliyor.

Efendim, Başkanımız Erdoğan orman yangınlarında suçu ve dahli olmadığını izah edip, işbu yangınların büyük bir ustalık ve maharetle söndürüldüğünü ispat ettiği AHaber yayınında “faiz indirimi” isterken kime ne mesaj vermiş?

Devr-i sabıkta, yani devlet ve millet Erdoğan’ın ağzından çıkan her kelimeyle yatıp kalkarken, bu soru önemli olabilirdi. Ama Erdoğan artık “ex”, yani devri geçti. Türkiye Erdoğan’ı aştı, kendi geleceğini yazıyor.  Ne devlet, ne kendi partisi, ne de millet ona aldırış ediyor. Erdoğan’ın siyasi ömrü bitti, bunun bir seçimle resmiyete dökülmesi formalitedir.

Tabii, seçime kadar hala katı ideolojik tutumu ve artık yedi düvelde dillere destan olan bilgisi olmadan sabit fikri olması özelliğiyle Türkiye’ye büyük zarar verebilir. Düşük faiz saplantısı da bunlardan biri. Bakalım Üstadım Murat Yetkin bu konuda ne yorum yapıyor?

“Kimine sorarsanız 4 Ağustos akşamı aTV canlı yayınında yangınların sorumluluğunu CHP’li büyükşehir belediyelerine atması Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın artık yaşanan gerçeklerden kopmaya başladığının işareti olabilir……… Ama gerçeklerden asıl kopuş izlenimi faiz, enflasyon gibi konularda ortaya çıkıyor.

Erdoğan fiilen Merkez Bankasının kontrolünü devralmış olsa da faizlerin hala yüzde 19’da kalmış olması gibi bir olgu var. Ancak bu arada enflasyon oranı, hem de pek kimsenin inanmadığı TÜİK rakamlarıyla yüzde 19’a dayandı.

Erdoğan’ın aTV’da söylediğine göre, Ağustos’tan itibaren enflasyon düşecekti, çünkü artık faizi düşürecekti. Yayında karşısında duran dört meslektaşımızdan birisi sormadı, “Neden şimdiye kadar düşürmediniz?” diye. DEVA Partisi lideri Ali Babacan’dan iktisatçı Mahfi Eğilmez’e dek konuyla ilgili çoğu kişi “Kaç defa söyleyeceğiz. Faiz enflasyon yüzündendir, enflasyon faiz yüzünden değil” diye açıklamaya beyhude çalıştılar. Erdoğan hâlâ damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığını bıraktığı noktadaydı.”

 

Erdoğan faiz indirebilir mi? Bittabi ki indirebilir. Kim karşı duracak ki?  Şahap emri uygulamazsa, bu güzelim ülkede uygulayacak bir Vahap her zaman bulunabilir. Asıl soru şu:  Erdoğan faizleri düşük tutabilir mi?

Hayır. Erdem Başçı’nın çok politika faizli, bol koridorlu, faizin tavan-taban arası şimendifer seferi yaptığı o karanlık günlerinden bu yana pre-matüre faiz indirimlerin arkasından HER KEZ daha yüklü parasal sıkılaştırma hamleleri geldi. Ve sıkılaştırma evresi gevşeme evresinden daha uzun sürdü.

 

Gelelim günümüze. “Faiz indirmek için ortam mevcut mu” sorusuna ilk cevap TCMB Katılımcı Beklentileri Anketi’nden geliyor. Bir tesadüf eseri 12 ay sonrası için enflasyon tahmini 18 baz puan kadar düşmüş. Fakat yıl sonundan 5 yıl vadeye kadar tüm tahminler yükseliyor. Tablo da aşağıdadır.

Merkez Bankacılığı’nın temel kurallarından biri, enflasyon beklentileri hedefe yakınsamaya başlayana parasal gevşemeyi ötelemektir. Bu önşart gerçekleşmeden faiz indirirseniz, sonuçlarını da aşağıda görürsünüz:

DTH’da artış grafiği 30 Temmuz tarihine ait olup, dolar/TL’nin %3.5 değer kaybettiği bir ayın mahsulüdür. Hiç şüphesiz, Ağustos’ta DTH daha da yükselecek,  bankaların TL kredi verecek imkanı daha da daralacak, enflasyon da şirazesinden çıkacak.

Nitekim, Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, reel getirinin negatif bölgeye geçmesinin Türkiye’de halihazırda yüksek olan dolarizasyonu daha da artıracağını savundu.

 

Bloomberg’e göre, yine Cuma itibarıyla opsiyon sözleşmeleri, %54 ihtimalle dolar/TL’nin 2021’i 9.5’ten kapatacağını fiyatlıyor.

Commerzbank AG’den uzaktan da olsa tanışıklığım olan Taha Goose dolar/TL’de yıl sonunda 10.00 bekliyor.

Ark Capital’dan  Saed Abukarsh TCMB faiz indirmezse dolar/TL’nin yıl sonuna kadar 8.20-8.90 bandında dalgalanacağı görüşünde.

FÖŞ de naçizane bir iki izlenimini eklesin. Henüz orman yangınlarının sonuna geldiğimiz kesin değil.  Güney Ege turizm dernekleri şimdiden Ağustos rezervasyonlarının iptal edildiğini iddia ediyor. İngiltere bizi hala kırmızı listede tutuyor. Ağustos’ta $4 milyar civarında turizm geliri istihsal edebilirdik. Bu meblağı elde edemezsek, aylık cari açıklar umduğum gibi Ekim-Kasım değil, Eylül-Ekim aylarında başlayarak TL kuru üzerinde ek baskı yaratabilir.

Eylül’den başlayarak ABD ile

S-400,

Halkbank,

Türkiye’de mukim Arapların Suriye’de al Kaide benzeri örgütlere para transferi, ve

Erdoğan’ın korumalarının dayak attığı ABD vatandaşlarının tazminat davaları gibi

bir dizi çok akçalı sorunun hedefi olacağız.

 

Bu siyasi ihtilaf  ve davalardan ne sonuç çıkar, bilemem. Fakat, bunların gündemin tepesine çıkması yalnız yabancı yatırımcıları değil, yerleşik birikimcileri de rahatsız edecek. Ek olarak, Eylül’den itibaren sendikasyon  kredileri yenileme dönemi başlıyor. Bankalarımızın ödeyeceği faiz de yükselebilir.

Erdoğan tek tabanca karar verici. İsterse faizi düşürür, isterse yasaklar. Ama faizi düşük tutamaz. Çünkü, faizi piyasa belirliyor. Bu piyasa TCMB interbank pazarı değil. Global döviz piyasası.

Erken indirim Erdoğan rejiminin sonunu getirir. Yılı yoksulluk, Covid-19 korkusu, müsilaj, kuraklık ve orman yangınların yürek yakan acıları içinde geçiren vatandaş artık daha fazlasına katlanamaz.

O yüzden soruyorum. Sevgili Başkanım, hakkaten 12 Ağustos’ta faiz indirmeye yüreğin var mı?

 

FÖŞ

 

Değerli Okurlarım, şahsi websitemi sürekli yeniliyorum, bir göz atmanızı dilerim

En yeni girişin linki burada

 

 

Artık RealTurkey Channel kanalında İngilizce videolar da sunuyoruz. İlgilenenler, bu linkte geniş arşivimizi inceleyebilir.

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları