Sosyal Medya

Ekonomi

Dr Ali Orhan Yalçınkaya:  “Doktor ne yerse yesin, diyor”

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan azaltarak yüzde 15.0’ten…

Dr Ali Orhan Yalçınkaya:  “Doktor ne yerse yesin, diyor”

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan azaltarak yüzde 15.0’ten yüzde 14.0’e indirdi.

Karar metninde öne çıkan noktalar şunlardır:

  • Yeni varyantlar nedeniyle kapanma tedbirlerinin ve seyahat kısıtlamalarının yeniden başlamasının, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tuttuğuna ve belirsizlikleri artırdığına dikkat çekiliyor.
  • Tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerinde olumsuz yansımalarına ilişkin ifadenin bu toplantı metninden çıkarıldığını görüyoruz.
  • Enflasyonda kasım ayında gözlenen yükselişte; döviz kuru gelişmeleri, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmelerinin etkili olduğu belirtiliyor.
  • Bir önceki toplantıdaki 100 baz puanlık indirime dair yapılan “para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizlere” bu toplantıda gerek duyulmadan indirime gidildiğini anlıyoruz.
  • Kurul, alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edileceğini ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesini gözden geçirme süreci yürütüleceğini belirtiyor.

Öte yandan Uluslararası Ödemeler Bankasının (BIS) verilerinden hareketle, gelişmekte olan ülke merkez bankalarının uyguladığı politika faizi ile en son açıklanan manşet enflasyon oranlarından hareketle geçmişe dönük (ex-post) hesaplanan reel politika faizlerine baktığımızda Türkiye’nin bu ülkeler grubu içerisinde belirgin olarak ayrıştığına ve reel politika faizinin yüzde -5.9 ile en düşük ülke konumuna geldiğini görmekteyiz. Polonya, yüzde -5.4 ile Türkiye’yi takip etmekte. Aralık ayı enflasyonunun çift hanelere yaklaşarak yıllıkta görünümünün daha da bozulması, reel politika faizinin daha da düşmesi anlamına gelecektir.

 

Hatırlatmak gerekirse dün akşam Amerikan Merkez Bankası FED, para politikasında sıkılaştırma dönemine girildiğini ilan etti. Piyasalar FED’in ilk faiz artışına Nisan 2022’de gideceğini, daha sonra yaz aylarında bir, sonbaharda bir tane daha olmak üzere üç faiz artışı yapacağı beklentisini fiyatlamakta. Gelişmekte olan ülke merkez bankalarının ise faiz oranlarını daha önce artırmaya başladığını görmüştük.

TCMB ise bu duruma “Doktor ne yerse yesin” diyerek karşılık vermiş oldu.

 

 

MB’den 100 puan faiz indirimi! Karar sonrası Dolar/TL 15,60’ı gördü! | Güldem Atabay

 

Faiz 100 puan daha indi, 3 ay bekle-gör arkası yeni faiz indirimleri yolda

 

Erol Taşdelen: SANAYİDE ‘sudden stop-ani duruş’ YAŞARSAK ŞAŞIRMAYIN!

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler