Sosyal Medya

Döviz

Faiz 100 puan daha indi, 3 ay bekle-gör arkası yeni faiz indirimleri yolda

Merakla beklenen PPK kararından 100 baz puan daha faiz indirimi çıktı. TCMB politika faizini %15’ten %14’e çekti ve atılan adımların…

Faiz 100 puan daha indi, 3 ay bekle-gör arkası yeni faiz indirimleri yolda

Merakla beklenen PPK kararından 100 baz puan daha faiz indirimi çıktı. TCMB politika faizini %15’ten %14’e çekti ve atılan adımların 2022 ilk çeyrekte izleneceği mesajı verildi. Ardından da faiz indirimleri yeniden devrede olacak.

Banka’ya göre Fed’in dün geceki açıklamalarından bağımsız gelişmiş ülke merkez bankaları artan küresel enflasyona rağmen teşvik edici tarafta yer alıyorlar. Bu da Kavcıoğlu açısından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteklerini gerçekleştirmeye alan tanıyor.

Diğer yandan ekonomik büyümenin ihracat odaklı güçlü kalmaya devam edeceği inancı var.  2022’de “ihracat artışı” sayesinde cari fazla verileceğini bunun da fiyat istikrarına fayda sağlayacağı beklentisi yeniden metinde yer almakta.  Cari işlemlerde fazla olacağı kesin gibi önümüzdeki yıl ancak bunun önemli kaynağı normalleşen turizm sektörü ve yaşanan kur-enflasyon şokunun ardından iç talebin çökmesi olacak. Geliri sürdürülebilir yaşama sınırının çok altına düşen maaşlı çalışanlar açısından asgari ücret ayarlaması ise, talepte beklenen etkiyi gıda ve kira gibi kalemlerin ötesinde yaratmayacak.

Metnin en “ilgi çekici” kısmı enflasyon tarafı.  Banka, enflasyondaki yükselişte döviz kuru, arz ve talep unsurlarını saydığı; kısaca olabilecek neredeyse tüm baskıları referans göstermesinin ardından gelen cümlede faiz indirdiğini açıklıyor.  

Enflasyona halen “geçici” demeye devam ederken, bu “geçici” faktörlerin etkilerini bir süre izleyeceğini söylüyor.  Aralıkta yaptığı faiz indirimin ardından enflasyonu izleyeceği süreyi de 2022 ilk üç ay olarak tanımlıyor. Sonra da karmaşık bir cümleyle yeniden faiz indirimlerinin günceme geleceğini söylüyor. Dur-kalk temposu ile YEM çerçevesinde politika faizinin 2022 içinde tek haneye çekilmesi büyük olasılık. 

Faiz indiriminin soğutulacağı bu üç ayda TCMB’nin döviz doğrudan satışlarla TL/dolar seviyesini 15,00’in altına indirmeye çalışması gerçekçi bir beklenti olur.  Fakat faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisi eşliğinde artmaya devam edecek enflasyon TCMB’nin para politikası deneyinin varacağı kötü sonu değiştirmeyecek. TL’deki değer kaybı devam ederken enflasyon geçişkenlikle yükselişini sürdürecek. Özellikle aralık TÜFE enflasyonun TÜİK standartlarından dahi çok yüksek açıklanması beklenmeli. Fed’in nisan-mayısta faiz artışlarına başladığı aşamada TCMB’nin yeniden faiz indirmeye koyulacak oluşu TL-enflasyon-risk primi ve genel ekonomik dengeler açısından tehlikeli derecede olumsuz.

Üstelik bankanın faiz indirim sürecinde artan kredi ve tahvil faizlerindeki mevcut seyrin daha da keskinleşmesi ile sonuçlanacak.

GA.

 

Dünyadan Gelişmeler:

Salgında yeni varyantlar nedeniyle kapanma tedbirlerinin ve seyahat kısıtlamalarının yeniden başlaması, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizlikleri artırmaktadır. Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, işgücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaşan görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

Türkiye’den gelişmeler:

Milli gelir verileri ve öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Aşılamanın toplumun geneline yayılması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. İhracattaki artış eğiliminin güçlenmesiyle cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vermesi öngörülmektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmekte, bu bağlamda ticari ve bireysel krediler yakından takip edilmektedir.

Enflasyon ve para politikası:

Enflasyonda Kasım ayında gözlenen yükselişte; döviz kuru gelişmeleri, küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği alanın kullanımının tamamlanmasına karar vermiştir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir.  

Hayaller:

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler