Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

CNN International:  Delta korkusu şirketleri nakit biriktirmeye yönlendiriyor

    CNN International “Companies are hoarding cash as the Delta variant takes over the globe” başlıklı haberinde, dev çokuluslu…

CNN International:  Delta korkusu şirketleri nakit biriktirmeye yönlendiriyor

 

 

CNN International “Companies are hoarding cash as the Delta variant takes over the globe” başlıklı haberinde, dev çokuluslu firmaların Delta varyantının  global ekonomide talebi azaltması olasılığına karşı nakit birikimlerini artırdıklarını kaydetti. Haberde, enerji ve materyaller  dışında sektörlerde firmaların hala sabit sermaye yatırımına hazırlandığı kaydedilirken, Fed’in varlık alımlarını azaltmasının dünya tahvil pazarı ve bu yatırımlara etkisi de incelendi.

 

S&P Global Kredi Derecelendirme Kuruluşuna göre, Yerküre’nin dev firmaları halen $6.85 trilyon değerinde nakit varlık tutuyor. S&P daire başkanı Garreth Williams’a göre 2021 ortalarında yeniden yükselmeye başlayan bilançolardaki nakit varlıklar, yıl sonunda $7.1 trilyonu bulabilir.

Teknoloji devleri nakit hazineleriyle göze çarpıyor. Apple, Microsoft ve Google/Alphabet’in toplam nakti $460 milyar. Amazon’un bilançosunda $90, Facebook’ta $64 milyar var.

 

Ünlü fon yöneticisi Warren Buffett’in varlık yönetim  şirketi Berkshire Hathaway de nakit varlığını altı ayda $138 milyardan  $141 milyara yükseltti.

 

Pandemi esnasında faizler olağanüstü düşük olduğu için  borçlanıp kendi hisselerini geri alan Wall Street şirketleri, artık politik belirsizlik ve ekonomik tökezlenmeden korktukları için nakit tutuyor.

Başka bir S&P raporuna göre halen sarsıntı geçiren enerji ve materyaller dışındaki sektörler bu sene yıldan yıla %15 artışla $2.8 trilyon makina ve fabrika yatırımı yapmayı planlıyor.

Fed’in varlık alımlarını kısması durumunda, borçlanma faizlerinin yükselmesi bekleniyor.   Elinde yüksek miktarda nakit tutan şirketler yeni ortamda avantajlı. Bu nakit ya yüksek faizden borç verilir, ya da kendi yatırım ihtiyaçları için kullanır. Öte yanda, nakit biriktirmek yerine borçla faaliyetlerini sürdürenleri zor günler bekliyor. Özellikle, Delta vakaları son 3 ayda gösterdiği yükselişi sürdürürse, şirket ciroları üzerinde olumsuz etki yaratmaya başlayacak.

Moody’s küresel ekonominin yüzde 5,7 büyümesini bekliyor

 

Küresel tedarik zincirleri Delta Varyantı etkisinde, yeni enflasyon dalgası yolda mı?

 

Çin’in ekonomik yavaşlaması küresel büyüme riskini nasıl artırıyor?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler