Sosyal Medya

Döviz

YORUM: Dolar/TL’de yeni zirve 10.00 kapısını açtı

Çarşamba akşamı dolar/TL 9.87’yi test ederek tarihi rekorunu kırdı. Kur TSİ 04:15’te 9.85 bandında.   İçerde TCMB’nin faiz indireceği algısı ve…

YORUM: Dolar/TL’de yeni zirve 10.00 kapısını açtı

Çarşamba akşamı dolar/TL 9.87’yi test ederek tarihi rekorunu kırdı. Kur TSİ 04:15’te 9.85 bandında.   İçerde TCMB’nin faiz indireceği algısı ve siyasette gerginliğin yükselmesi TL’yi zorluyor. Dışarda ise Fed’in beklenenden çok daha önce faiz artırımlarına zorlanması ihtimali, tüm Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerinde yukarı yönlü baskı yarattı.  QNB Finansbank ekonomistleri Erkin Işık ve Deniz Çiçek Kasım ve Aralık aylarındaki yüksek dış borç geri ödemelerine dikkat çekerken toplamda Döviz açığının iki ay boyunca yüksek seyredeceğine işaret etti.  Temel analiz dolar/TL’nin yılı 10.00 kritik değerinin üzerinde kapatacağını gösteriyor.

 

Investing.com yazarı Deniz Engin dün kurda yükselişin nedenlerini şöyle açıkladı:

Dünyada da artan enflasyon ülkelerin de faiz artırmasına neden oluyor. Son olarak dün Doğu Avrupa ülkelerinden Romanya 0,25 bp faiz artışı yaptı. Romanya’da TÜFE %7,9’a yükseldi ve merkez bankası faizi dün %1,75’e çıkardı.

 

Büyük ve gelişen ülke ekonomilerinde enflasyonun etkisini artırması ile küresel risk iştahı bugün azaldı. Hisse senedi piyasası düşüş yaşıyor. Bugün Avrupa, Asya ve ABD vadelileri düşüşte. ABD’den gelecek veri öncesi DXY 94,30’a yükselirken dolar da küresel piyasalarda yükseliş yaşıyor. Bugün tüm gelişen ülke paralarında düşüş var ve günlük bazda Güney Afrika randı ile Türk lirası en çok düşenler olurken sadece Tayland bahtı yatay seyir izliyor.

 

Dolar/TL kuru bugün 9,8475 seviyesine çıkarak 25 Ekim’de görülen 9,8595 rekoru sonrası en yüksek seviyeyi test etti. Günün devamında doların veriyle beraber güçlenmesi durumunda kurda yeni rekor seviyeler görülebilir. 9,90 seviyesi 10,0 yeni bandı öncesi en yakın direnç olarak izleniyor.

 

TCMB PPK’nın 18 Kasım’da politika faizlerini 50-100 baz puan arasında indireceği algısı yayılırken, yükselen enflasyon ortamında yerleşiklerin TL’de kalması için gerekli ödül (reel getiri) yok. Ek olarak, Türkiye Kasım-Aralık’ta yüklü bir FX borç itfa takvimi ile zorlanacak.

BloombergHT’ye göre, QNB Finansbank ekonomistleri Erkin Işık ve Deniz Çiçek Kasım ve Aralık aylarındaki yüksek dış borç geri ödemelerine dikkat çekerken toplamda Döviz açığının iki ay boyunca yüksek seyredeceğine işaret etti.

 

“Dış borç ödemeleri, reeskont kredileri ve cari dengenin toplamı olarak hesapladığımız döviz açığı ekim ayında 3,7 milyar dolardan, Kasım ayında 12 milyar dolara çıktıktan sonra, Aralık ayında 10,4, önümüzdeki senenin Ocak ayında da 6,6 milyar dolara gerileyecektir” diyen ekonomistler, sonrasında döviz açığının yaz aylarına kadar aylık 9 milyar dolar civarında kalacağını hesapladıklarını belirtti.

 

Sıcak paranın nerdeyse tamamen finansal piyasalarımızı terk etmiş olması kadar cari açığın enerji şokuna rağmen önümüzdeki 6 ay boyunca daralacağı öngörüleri TL’de gevşemeyi frenleyen faktörler.

Öte yanda, siyasette gerginlik açık husumet seviyesine erişti. AKP-MHP şiddetle inkar etse de, 2022 yılının ilk altı ayında seçim yapılabileceği endişesi de iş dünyası ve piyasa moralinde olumsuz yankılanabilir.

 

Dolar/TL’de yılı kalan dönemi ve 1Ç2022’de yükselişin sürmesini bekleriz. Bu görüşün temel nedenleri şöyle:

 

Diplomaside bitmeyen  klasik ihtilaflar yanında, THY’ye AB’nin uçuş yasağı koyması ve Halkbank’ın para aklama davasının başlaması da negatif haber akımı yaratacak.

Hükümetin tasarladığı Soluk Paketi’nin hızla büyüyen bir ekonomide enflasyon ve dış ticaret açığını artırması en olası senaryo. Bu durumda, Türkiye devaluasyon-enflasyon spiraline girebilir.

Kış aylarında siyasi ortamın iyice gerilmesini bekleriz. AKP-MHP Millet İttifakı’nın anketlerde edindiği üstünlüğü kırmak için parti kapatma, MV’nin TBMM’den atılması, hatta suikast teşebbüslerine dahi başvurabilir. Bu tür adımlar, vatandaşların döviz birikimlerini bankalardan çekmesi sonucunu doğurabilir.

 

FÖŞ,  “TL, TCMB ve FED Arasında Sıkıştı” başlıklı videosunda yıl onu dolar/TL hedefin 10.00-10.50 arsında belirledi.

 

Dolarda dalgalanmalar yaşanırken ünlü ekonomist Atilla Yeşilada’dan dikkat çeken bir dolar yorumu geldi. Bir youtube kanalına konuşan Yeşilada Merkez Bankası’nın para politikasına değindi. Merkez Bankası’nın ödemeler dengesi krizi çıkartıncaya kadar faiz indireceğini belirtti. Atilla Yeşilada ayrıca Merkez Bankası’nın 2022 yılı boyunca parasal sıkılaştırma yapacağını belirtti.

 

 

 

“Dolar/TL 10 – 10,50 seviyesinde olacak”

Dolar kuruna ilişkin Yeşilada ”benim tahminime göre Merkez Bankası faiz indirmeye devam ederse Dolar/TL’de sadece bu yıl değil önümüzdeki yıl da değer kaybının yaşanacağını ön görüyorum. Benim öngörüm dolar yıl sonuna kadar 10.00-10.50 bandında olacak.

 

Elimizde güncelliğini koruyan iki tahmin daha var. Unicredit 2021 yıl sonu dolar kuru tahmini beklentisi 9,3 liradan 10,50 liraya yükseltti. Commerzbank ise Mart 2022’de 11.00 öngördü.

 

AKP-MHP erken seçime hazırlanıyorsa, “yüksek kur ihracatı artırır” felsefesinden vazgeçip, TCMB ve kamu bankalarının kura müdahale etmesi gerekecek.

 

YORUM: Dolar/TL 9.85’i test edebilir

 

Çin’de ÜFE 26 yılın zirvesinde: Endişeler hisse senetleri ve vadeli piyasaları aşağı çekti

 

Murat Yetkin:  Siyaset zıvanadan çıktı çıkıyor. Tehdit, küfür ve baskı ortamı neyi gösteriyor?

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler