Sosyal Medya

Piyasa

Çin’de ÜFE 26 yılın zirvesinde: Endişeler hisse senetleri ve vadeli piyasaları aşağı çekti

Hisse senetleri ve hisse senedi vadeli kontratları Çin verilerinin küresel ekonomideki enflasyonist baskılara ilişkin endişeleri körüklemiş olması nedeniyle düştü. Üretici…

Çin’de ÜFE 26 yılın zirvesinde: Endişeler hisse senetleri ve vadeli piyasaları aşağı çekti

Hisse senetleri ve hisse senedi vadeli kontratları Çin verilerinin küresel ekonomideki enflasyonist baskılara ilişkin endişeleri körüklemiş olması nedeniyle düştü.

Üretici fiyatları %13,5 oranında artarak, fiyat baskılarının merkez bankasının büyümeyi desteklemek için politikalarını ayarlama yeteneğini sınırlayabileceği endişelerine yol açtı.

ABD tahvilleri ise ABD tüketici fiyatları açıklaması öncesinde tırmandı.

MSCI Inc.’in Asya-Pasifik hisse göstergesi ve Çin piyasaları, Çin’de üretici fiyatları enflasyonunun %13,5’le son 26 yılın zirvesinde arttığını gösteren raporun ardından sarsıldı. Çin’in emlak sektörü moralleri bozmaya devam ederken emlak piyasasındaki Fantasia Holdings Group Co. da endişelere eklendi.  Yüksek borçlu Çinli Evergrande Group dolar tahvillerinde bu hafta ödeme testi ile karşı karşıya.

ABD ve Avrupa vadelileri, S&P 500’ün dokuz seans sonra ilk kez düşmesinin ardından finansal hisseler önderliğinde geri çekildi.  Nasdaq 100 ise, Tesla Inc.’in 199 milyar dolarlık değer kaybına olumsuz tepki verdi.

Daha uzun vade ABD tahvilleri tırmanırken dolar endeksi yükseldi. ABD Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetlerin getirileri rekor düşük seviyelere yaklaştı.

Traderlar, Aralık 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşabilecek sağlayabilecek ABD tüketici fiyatı enflasyon verilerini bekliyor. Para politikası sıkılaştırmasını hızlandıran kalıcı fiyat baskıları, tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Bu da küresel hisse senetleri için önemli riskler arasında yer alıyor.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, salgınla ilgili tedarik zinciri sıkışıklığı azaldıkça gelecek yıl “göz kamaştırıcı” enflasyonun azalmasını beklediğini belirtti. St. Louis Fed Başkanı James Bullard kurumsal fiyatlandırma gücüne dikkat çekti ve 2022’de iki faiz artışı beklentisini yineledi.

MetLife Investment Management baş piyasa stratejisti Drew Matus Bloomberg Television’da yaptığı açıklamada, “Enflasyonu bir süredir görmediğimiz için insanlar buna alışık değil. İnsanlar Fed’in neler yapabileceğini daha iyi anladıkça önümüzdeki yarım yıl boyunca daha fazla oynaklık göreceğiz” dedi.

Petrol sabit kalırken, demir cevheri Çin’in emlak sorunları nedeniyle çelik talebine ilişkin umutların azalması üzerine düşüşte.

Kripto para birimlerinde Bitcoin 67,000 doların altında işlem görüyordu.

Coinbase Global Inc. hisseleri, ABD’nin en büyük dijital varlık borsasının tahmin edilenden daha kötü sonuçlar bildirmesinin ardından genişletilmiş işlemlerde %13 düştü.

Bu haftanın kalanında izlenecekler:

Çin Komünist Partisi’nin karar alma Merkez Komitesi Perşembe gününe kadar toplanıyor. Açıklamalar dikkatle bekleniyor.

ABD toptan satış stokları, TÜFE, ilk işsizlik talepleri bugün

Türiye’de eylül ödemeler dengesi içinde beklenti 1,4 milyar dollar cari fazla.

Bloomberg, MarketWatch

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler