Sosyal Medya

Döviz

TL’yi bekleyen yeni tehlike: Covid-19 satışları

Dolar/TL TSİ 20:30’da 8.06-07 bandında, TCMB’nin “güvercince” olarak nitelenen PPK kararı ardından bir tık değer kaybetmiş olarak haftayı tamamlıyor.  Hali…

TL’yi bekleyen yeni tehlike:  Covid-19 satışları

Dolar/TL TSİ 20:30’da 8.06-07 bandında, TCMB’nin “güvercince” olarak nitelenen PPK kararı ardından bir tık değer kaybetmiş olarak haftayı tamamlıyor.  Hali hazırda, Stoxx600’den sonra Wall Street borsaları da yeni rekorlara kanat açıyor.  ABD 10 yıllık tahvil faizleri (%1.678) ve Dolar Endeksi’nin (91.521) Perşembe’ye nazaran hafif yükselmesini izliyoruz.

Öte yanda, Latin Amerika para birimleri boydan boya değer yitirirken, dolara karşı %0.8 düşen Brezilya reali başı çekiyor. Reuters’e göre, 2021 bütçesi üzerinde anlaşmazlık kadar, önü alınamayan Covid-19 salgını da Latin Amerika’dan sıcak para çıkışına yol açıyor.

İşte TL’yi bekleyen yeni tehlike bu. Yatırımcılar, günde 4.000 civarında can kaybeden  ülkenin geleceğinden ciddi olarak kaygı duymaya başladılar. Zaten, 2024’e kadar sürmesi beklenen bütçe açıklarının en önemli nedenlerinden biri de, salgın  esnasında ekonomiye mali destek.

Salgının yavaştan yatırımcıların fiyatlama radarına girdiğinin ikinci örneği ise Hindistan. Perşembe-Cuma 200 bin/gün vaka sınırını da yukarı kıran dev Asya ülkesinde, Başkan Modi yeni sokağa çıkma yasakları ilan etmek zorunda kaldı.  Reuters’e konuşan uzmanlara göre, yılın ilk çeyreğinde Gelişmekte Olan Ülke FX arasında en iyi performanslardan birini sergileyen rupi, yakında yılın tüm kazancını geri verebilir.

Biraz önce Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre,  Covid-19 nedeniyle 289 kişi daha hayatını kaybetti. Son 24 saatte 320 bin 78 Covid-19 testi yapıldı, 63 bin 82 kişinin testi pozitif çıktı.  Yeni Şafak ve SABAH’ta yer alan duyumlara göre, Başkan Erdoğan eğer vakalar hızla azalmazsa, Ramazan’da 9 gün üretim tesisleri dışında ülkeyi tam kapanmaya götürecek. Yani tümden sokağa çıkma yasağı ilan edecek. Dolar/TL bu noktada yeni değer kaybetme sürecine girebilir.

Yatırımcıların şu ana kadar TL’de salgının etkisini fiyatlamamalarının bir nedeni, mali desteklerin çok küçük kısmının (TL55 milyar kadar) bütçeden karşılanması oldu. Geri kalanı işsizlik Fonu, ya da vergi feragatı ve ucuz kredilerle karşılandı. Fakat artık bu yollar tükendi. Covid-19 kısıtlamalarının uzaması bütçeye de yeni yükler getirecek, yani bütçe açıkları artacak. Salgının uzaması turizm sezonundan beklenen FX geliri tahminlerini de düşürecek.

Eğer acilen tam kapanma VE çok hızlı bir aşılama kampanyasıyla vakalar 20-30 bin civarına geriletilemezse, TL de real ve rupi gibi, TCMB kararları üzerinden değil, salgının seyrine göre fiyatlanabilir.

 

 

FÖŞ yazdı: Kırılgan Beşli gitti, Hasta Üçlü geldi

 

Covid-19 döneminde işverenlere verilen İŞKUR destekleri nakdi ücret desteğinin 2 katı!

 

Yeni Şafak diyorsa…”Üretim hariç tam kapanma” yolda mı?

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler