Sosyal Medya

Döviz

JP Morgan: Gelişen Ülke paralarını satın

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Gelişmekte Olan Ülkeler’in (GOÜ, Piyasalar = GOP) yatırımcılar için cazibesi gittkçe azalıyor.  Geçen ay Morgan Stanley…

JP Morgan:  Gelişen Ülke paralarını satın

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Gelişmekte Olan Ülkeler’in (GOÜ, Piyasalar = GOP) yatırımcılar için cazibesi gittkçe azalıyor.  Geçen ay Morgan Stanley GOP hakkında olumsuz görüş belirten ilk global yatırım bankası ünvanını kazandı. Ardından Citi Türkiye’yi de içeren raporunda GOÜ’in “kusursuz fırtınanın” eşiğinde olduğunu iddia etti. Dün de JP Morgan GOÜ FX için “underweight” yani küresel endeks ağırlıklarının altında pozisyon taşınması önerisi verdi.

 

ABD’de dün açıklanan Mart TÜFE yıllık %2.6, aylık ise %0.6 yükselişle, 8.5 yıllık rekorunu egale etti. Verinin açıklanması sonrasında dolar ve ABD tahvil getirileri geriledi, fakat bu beklentiye zıt gelişme muhtemelen J&J aşısının da kan pıhtılaşmasna yol açtığına dair raporlar ve Biden’in $2.2 trilyon altyapı harcama planında kesintiye gidebileceği haberleri ile bağlantılı. Önümüzdeki aylarda sürekli yükselmesi beklenen enflasyon ve beklentilerine paralel, ABD doları ve 10-30 yıl tahvil faizlerinde de yükselişin yeniden başlaması en olası senaryo.

 

JP Morgan uzmanları Jonny Goulden ve  Saad Siddiqui ABD doları ve tahvil faizlerinde oynaklığın  yarattığı risk yanında tırmanan ABD-Rusya gerginliğine de dikkat çektiler.  Genelde jeo-politik risklerin önerinin temelini oluşturduğu raporda, Türkiye ve Brezilya’da öngörülemeyen iç siyaset ve Çin’in sıcak para cezbetmekte karşılaştığı zorlukların altı çizildi.

 

JP Morgan’a göre, GOÜ faiz artırmak zorunda, aksi halde sıcak para cezbetmekte zorlanacaklar. Yılbaşından bu yana Nijerya, Türkiye ve Brezilya’nın TL DİBS’i sırasıyla %24, %16, ve %13 değer yitirdiler.

Raporda, Rus piyasalarında panik boyutlarına varan para kaçışına da detaylı olarak yer verildi. ABD fonları yaptırımlardan kaçınmak için şimdiden pozisyonlarını satıyor. Çin’de de aynı durum söz konusu.  ABD’nin dünyanın diğer iki devi ile uzun sürecek bir rekabete girişmesi şimdiden finansal piyasaları sarsmaya başladı bile.

Morgan Stanley’e  göre ise GOÜ FX dolara karşı %4-5 değer yitirebilir.

 

Global fonlar her zaman yatırım bankası araştırma raporlarına göre pozisyon almazlar. Velakin, GOP hakkında olumsuz görüş belirten raporların çoğalması kollektif algıyı da olumsuz etkileyecek. ABD’de enflasyonun yükselmesi de GOP’tan para çıkışını tetikleyebilir.

Bu raporlar ve ABD enflasyonda korkulanın gerçekleşmesi, yarın açıklanacak TCMB PPK faiz kararının önemini misliyle artırıyor. Dolar/TL güne 8.11 civarında başlarken, ekonomist anketleri Prof Kavcıoğlu’nun faizleri sabit tutacağı beklentisini yansıtıyor. Ancak, görüştüğümüz bazı ekonomistler, Erdoğan’ın 100 baz puan faiz indiriminde israrlı olabileceğini kaydettiler.  Bu durumda, zaten GOP’a para yatırmak için nazlanan yabancıların uzun süre Türkiye’den uzak durması söz konusu olacak.

 

Citi’nin Türkiye tahminleri; “Büyüme indirildi, enflasyon yükseltildi”

 

FÖŞ yazdı: Global mali krizin ayak sesleri

 

Çin hisselerinde satış tüm Gelişen Piyasalar için tehdit

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler