Sosyal Medya

Borsa

Çin hisselerinde satış tüm Gelişen Piyasalar için tehdit

Bu sabah Çin’in Mart ihracat ve ithalatının yıllık olarak dolar bazında sırasıyla %30.6 ve  %38.1 yükseldiği açıklandı.  Çin ekonomisinin bu…

Çin hisselerinde satış tüm Gelişen Piyasalar için tehdit

Bu sabah Çin’in Mart ihracat ve ithalatının yıllık olarak dolar bazında sırasıyla %30.6 ve  %38.1 yükseldiği açıklandı.  Çin ekonomisinin bu yıl Hindistan ve ABD’yle birlikte dünyanın en hızlı büyüyen ilk üçü arasında yer alması nerdeyse kesin. Bunlara rağmen, bu gün Asya işlemlerinde Şangay Borsa Endeksi %0.48 değer yitirirken, Çin borsaları zirveden dibe %13 kayıpla bu yılın en kötü performansını sergileyen borsalar arasında önde gidiyor. Çin’in olumsuz performansı Asya başta diğer Gelişmekte Olan Piyasaları (GOP, Ülkeler =GOÜ) da aynı yönde etkileyebilir.

Çin hisseleri zirveden dibe $1.3 trilyon değer yitirirken, yuan da dolara karşı yılın en kötü ayını geride bırakarak, 2021’in tüm kazançlarını geri verdi.

UBS’in Yatırım Komitesi Başkanı Adrian Zuercher, “Çin’in boğa rallisi çetin bir sınavdan geçiyor” uyarısını yaptı. “Kısa vadede yüksek çalkantı ortamına giriyoruz”.

HSBC Holdings Asya-Pasifik hisse senedi stratejisi birimi direktörü Herald van Der Linde de artık Asya hisselerinde prim ihtimalinin azaldığı görüşünde.

China International Capital Corp stratejisti  Hanfeng Wang,  Çin hisselerinin moralsizliği için ilk nedenin altını çiziyor “Çin MB PBoC’nin para politikasını sıkılaştırmasını bekliyoruz”.

Epidemiyi başarıyla kontrol altına alan Beijing, artık aşırı para arzının yeni bir konut ve mali piyasa balonuna yol açmaması için yavaş fakat kararlı biçimde frene basmak niyetinde.

Ancak, Çin’de yalnız Borsa değil, tüm menkul kıymetlerin ayı pazarına girmesi için bir çok neden var. İlkin, Çin’in bu yıl %6-8 arasında büyüyeceği dünyada en iyi fiyatlanan parametre, sürpriz olasılığı çok düşük.

Çin’in teknoloji devi AliBaba’nın üstüne gitmesi, TenCent, JD.com ve Baidu gibi diğerlerinin de yakında Komünist Parti’nin organına dönüştürüleceği ve karlılıklarını yitireceği kaygısını yarattı.  Bu devlerin devletle ilişkisini sıkılaştırması, ABD’ye yaptırım uygulamak için bahane yaratabilir.

Beijing son 2 yılda kredi pazarını disipline sokmak için KİT menkulleri de dahil, tahvillerde temerrütlere izin vermeye başladı. Ülkede doların yükselmesi ve iç talebin ihracattan  daha yavaş toparlanması nedeniyle bir iflas ve temerrüt furyası yaşanıyor. Taahhütlerini yerine getiremeyen şirket sayısı ve temerrüte düşen SGMK’in meblağı toplama oranla çok az, fakat yine de Mart’ta uzun aradan sonra ilk kez yabancılar bu varlık sınıfında satış yaptı.

En son ve belki de en önemli neden ise ABD. Beyaz Saray Çin’in teknoloji yarışında öne geçmesini engellemek için her gün yeni şirketlere değişik yaptırımlar uyguluyor. En son örnek, devletle ilişkileri bulunduğu iddiası ile 8 süper-bilgisayar üreten şirkete ABD pazarına giriş yasağı konması.

Beyaz Saray’ın yeni efendileri de her fırsatta centilmence de olsa, Çin’le kıyasıya rekabet edileceğini beyan ediyorlar. Bu yeni strateji Çin’e doğrudan  yatırım yapmak isteyen veya yeni tedarik ağları kuracak ABD ve Avrupalı firmaları sindiriyor.

Ek olarak,  ABD doları ve tahvil faizlerinin yükseliş trendine geçmesi de tüm GOP’ta olduğu gibi sıcak parayı Çin’den ABD’ye yönlendiriyor.

Çin’in Asya’nın en büyük mal ve hizmet pazarı olması, borsa performansının tüm Asya piyasalarına yansıyacağı kaygısının temel nedeni. Fakat, Çin hisse ve tahvillerinin global endekslerdeki yüksek payı, piyasalarının ayı pazarına gimesi halinde Türkiye dahil tüm GOP’un depremden zarar göreceğini hatırlatıyor.

 

Zaten Brezilya, Hindistan ve Türkiye gibi devlerin Covid-19’da başa çıkamadığı, Rusya’nın da ABD’yle çekiştiği, Güney Afrika’nın hiç bir büyüme imkanı vadetmediği bir dünyada, GOP’un geleceği çok da parlak denemez.

 

FÖŞ yazdı: Kırılgan Beşli gitti, Hasta Üçlü geldi

 

Aşılama ve global toparlanma gecikiyor, Gelişen Piyasalar geride kalıyor

 

KPMG: CEO’lar 2022’ye kadar normale dönüş beklemiyor!

 

BAKMADAN GEÇME

  • Mobil Alışverişte ‘Sepeti Terk Etme’ Sorunu Nasıl Çözülür?

    E-ticaret dünyasında satışa dönüşmeyen alışveriş sepeti istatistiği geçen yıl için 18 milyar dolar olarak öngörüldü (CPC Stragey araştırması). Araştırmalara göre,…

  • ABD PMI Verileri Aralık’ta Düşüşte: İmalat ve Hizmet Sektörlerinde Yavaşlama Var

    S&P Global verilerine göre, ABD’de imalat sektörü Aralık ayında yavaşlama sinyalleri verdi. İmalat PMI, 52,2 seviyesinden 51,8’e gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesine ulaştı. Piyasa beklentisi ise 52 seviyesindeydi.

  • Faiz İndirimi Sonrası Konut Kredilerinde Son Durum: Hangi Banka Ne Kadar Kredi Veriyor?

    Merkez Bankası’nın geçen haftaki faiz indirimi kararının ardından konut kredilerinde indirim dalgası devam ediyor. Aylardır %2,69 seviyesinde sabit kalan konut kredisi faizleri, geçen hafta önce %2,65’e çekilmişti. Bu hafta ise Ziraat Bankası’ndan yeni bir hamle geldi. Banka, “Konut Kredisi Ürün Paketi” kapsamında faiz oranını %2,69’dan %2,49’a düşürdü. Böylece konut kredilerinde son dönemin en düşük seviyeleri görülmüş oldu.

  • Bakan Şimşek: “Carry Trade’e Karşı Tedbir Alıyoruz”

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu’nda ’2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ görüşmeleri kapsamında Bakanlığı ve bağlı kurumlarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Şimşek, 2022-2023 yıllarında enflasyonun yüzde 64-65 seviyelerine ulaşmasının ardından, geçen yıl yüzde 44.4’e gerilediğini ifade etti.

  • Yapay Zekâ Altyapısı İçin Yeni Adım: Yerli Yapay Zekâ Dönemi mi Başlıyor?

    Türkiye, kendi egemen yapay zekâ altyapısını oluşturmak için adım atıyor: Artık Türk girişimleri, ihtiyaç duydukları kapasite ve donanımı yurt dışına bağımlı olmadan karşılayabilecek. Ena Venture Capital Strateji Danışmanı Mehmet Üner, "Türkiye'de bir egemen yapay zeka altyapısı kurmak istiyoruz" diyerek, Türk şirketlerinin yurt dışına gitmeden tüm kapasite ve donanım ihtiyaçlarını Türkiye içinde karşılamayı amaçladıklarını ifade etti.

  • Garanti BBVA: Kredi Sınırlamaları Önümüzdeki Yıl da Devam Edecek

    Kredi borçlarında rekor seviyede artışlar yaşanırken, ekonomik kriz milyonlarca kişiyi borçlu durumuna düşürdü. İş dünyası da krediye erişimde zorluk çekerken, geçtiğimiz ay kredi kartları ve krediler için üst sınır uygulaması başlatılmıştı. Garanti BBVA Genel Müdürü Akten, 2026 yılında da bu limitlerin kaldırılmaması gerektiğini ifade etti. Ekonomideki sıkı para politikaları nedeniyle krediye getirilen kısıtlamaların önümüzdeki yıl da devam edebileceğine dair bir işaret geldi.

  • TCMB, Kasım Ayı Konut Fiyat Endeksi Verilerini Açıkladı

    Konut fiyat endeksi, kasım ayında reel bazda yüzde 0,3 artış göstererek 22 ay aradan sonra yükselişe geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kasım ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerini açıkladı. KFE, Türkiye genelinde konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini yansıtmak üzere hesaplanıyor ve kasımda bir önceki aya göre yüzde 2,7 artarak 204,2 seviyesine ulaştı.

  • Kasım Ayında Tarım ÜFE Aylık Düştü, Yıllık Artış Yüksek

    TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2025 yılı Kasım ayında Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE, 2020=100) bir önceki aya göre %1,56 düşerken, yıllık bazda %31,45 artış gösterdi. Geçen yılın Aralık ayına göre artış %31,97, son 12 aylık ortalamalara göre ise %37,58 oldu.

  • ABD Perakende Sektöründe Ekim Performansı Durağan Seyretti

    ABD’de perakende satışlar, Ekim ayında araç alımlarındaki düşüşün etkisiyle yatay seyretti. Hükümetin kapanması nedeniyle geciken Ticaret Bakanlığı raporuna göre, satışlar bir önceki aya kıyasla değişim göstermedi. Analistler yüzde 0,1 artış bekliyordu. Eylül ayı verisi ise yüzde 0,1 artış göstermişti.

  • TÜİK Verileri Yayımladı! Konut Piyasasında Kasım Şoku: Satışlar Düştü, Yabancı ve İpotekli Satışlar Kan Kaybediyor”

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım ayına ilişkin konut satış istatistiklerini yayımladı. Buna göre, Ekim ayında tarihi rekor kıran konut satışları, Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre %7,8 düşerek 141 bin 100 oldu.

  • ABD Tarım Dışı İstihdam Verileri Açıklandı: Kasım Artışı Beklentileri Aştı

    ABD’de tarım dışı istihdam verileri açıklandı ve Kasım ayında ekonomideki istihdam artışının beklentilerin üzerinde gerçekleştiği görüldü. Buna karşın, Ekim ayına ilişkin veriler ise beklenenden daha büyük bir düşüş yaşandığını ortaya koydu.

  • BYD’den Kullanıcıları Sevindiren Haber: Öyle Bir Özellik Sundu Ki Piyasayı Sallayacak

    Türkiye pazarında Atto 3 ve Seal U DM-i modelleriyle büyük satış başarısı yakalayan BYD, elektrikli otomobil sektöründe dengeleri sarsacak önemli bir adım attı. Marka, dünya çapında ses getiren Blade Batarya teknolojisi için sunduğu garanti süresini 8 yıl veya 250.000 kilometreye çıkardığını açıkladı. Asıl dikkat çeken nokta ise bu kararın geriye dönük olarak uygulanacak olması. Yani daha önce BYD satın alan kullanıcılar da bu haktan otomatik olarak faydalanacak.

  • Hazine, 5 Yıl Vadeli TÜFE’ye Endeksli Tahvil ile 6,7 Milyar TL Borçlandı

    Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen tahvil ihalesinde, net satış tutarı 1 milyar 679,9 milyon TL olarak gerçekleşti. İhale öncesinde piyasa yapıcılar aracılığıyla gerçekleştirilen 5 milyar 500 milyon TL tutarındaki ROT (doğrudan satış) işlemi de dikkate alındığında, söz konusu tahvil ihracında toplam satış hacmi 6 milyar 676,9 milyon TL’ye ulaştı.

Benzer Haberler