Sosyal Medya

Borsa

Doların yükselişi Gelişen Piyasaları zorluyor

Biz Arife telaşı içinde koşuştururken, global piyasalar bir panik daha atlattı.  Covid-19 Delta varyantının ekonomik büyümeye zarar vereceği endişesi ve…

Doların yükselişi Gelişen Piyasaları zorluyor

Biz Arife telaşı içinde koşuştururken, global piyasalar bir panik daha atlattı.  Covid-19 Delta varyantının ekonomik büyümeye zarar vereceği endişesi ve Çin ekonomisinde yavaşlama, Pazartesi seansında  DJ30’da 700 puan kayba neden oldu. Türkiye’nin dahil olduğu Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar) FX ve Borsaları da ağır darbe yedi. Salı günü Avrupa borsaları artıya geçerken; S&P500   vadelileri de kayıplarını geri almaya çalışıyordu.

 

Fakat GOP hala kaygılı ve hisse senetlerinde öğle saatleri itibarıyla %0.5 ortalama kayıp var. Çin’in yavaşlaması ve tüm dünyada Covid-19 vakalarının patlaması Gelişmiş Piyasalar kadar, GOP için de tehditler içeriyor. Velakin, asıl sorun Dolar Endeksi’nin Haziran’dan bu yana %3 yükselerek 93’ü yukarı kırması.  Yükselen dolar geçmişte hep GOP’ta satışlara neden oldu. Nitekim, tatilde olmamıza rağmen off-shore işlemlerinde dolar/TL halen 8.56 düzeyinde.   Finans websitelerini taramamıza rağmen, anlamlı bir orta vade Dolar Endeksi tahmini göremedik. Fakat,  bakkal hesabıyla yıllık kazancın %10’u geçmesi, borçlu GOÜ’lerde temerrüt ve iflaslara neden olur düşüncesini taşıyoruz.

 

Bloomberg’in derlediği IIF verilerine göre, GOP fonları hisse satıp, tahvile geçiyor. Eurobond ve yerel para cinsinden tahvillere 11 aydır aralıksız para girişi var ki tutarı $99 milyar.  Bu dönemde GOP hisselerinden $2.2 milyar kaçtı. Veriler Çin’i kapsamıyor.

 

MSCI GOP Hisse Senedi Endeksi Şubat zirvesinden bu yana %7 değer yitirdi. GOÜ Eurobond’larının faizi ile eş vadeli ABD DİBS arasındaki fark 400 baz puanı aştı.

 

FT’ye göre, GOP’da kaygıların birincil nedeni Fed’in tahvil alımlarını kısma tartışmasını başlatması. Dolar arzının yavaşlaması, değerini yükselterek GOÜ’ün dış finansman giderlerini yükseltecek. Ek olarak, bir çok  GOÜ’den yüksek miktarda ithalat yapan Çin’in de yavaşladığı kesinleşti. Uzmanlar Çin’in GSYH büyümesini %6’da tutacak kadar ekonomik teşvik vereceğini, fakat ekonomiyi ısıtmayacağını ileri sürüyor. Çin’in yavaşlaması yılbaşından bu yana rekorlar kıran emtia rallisinin de tökezlemesi anlamına geliyor.

Gemcorp Capital’ın tecrübeli GOÜ uzmanı Simon Quijano-Evans, yılın ikinci yarısında GOP yatırımlarının riskinin artacağını ileri sürüyor. Quijano-Evans’a göre Kuğu Şoklar ve Fed’in  “tapering” yani tahvil alımlarında azaltmaya gitmesi yerel para cinsinden GOP varlıklarının oynaklığını artıracak.

Ancak HSBC  GOÜ başekonomisti Murat Ülgen bu görüşe katılmıyor. 2013’te Bernanke’nin yarattığı krizden (taper tantrum) bu yana GOÜ’ler mali yapıları ve dış açık sorunlarını tamir ettiler. Ek olarak, şimdiden Şili, Rusya, Brezilya gibi Merkez Bankaları faiz artırımlarına başlayarak, önalıcı hamleler yaptı.

BNP Paribas Asset Management Asia Ltd fon yöneticisi Paul Sandhu yakaşan risklere karşı Rusya, Kolombiya ve Türkiye gibi DİBS’leri göreceli yüksek getiri sunan piyasalarda uzun vadeye kayıyor.

 

Pictet Asset Management’ten Arun Sai de ikinci yarıyılda GOP hisselerinin prim yapmasının zor olduğu vurguladı. “GOP hisseleri sadece ekonomileri Gelişmiş Ülkelere nazaran daha yüksek büyüme performansı vaat ettiği dönemlerde değer kazanır” diyor. Çin dışında GOÜ’in bu sene ABD ve AB’den daha yavaş büyümesi bekleniyor.

Türkiye’de yabacı pozisyonlanması çok düşük olduğu için, GOP’a yayılan bir satış dalgası piyasa dinamiklerini fazla değiştirmez. Fakat, S-400 ve Halkbank pürüzlerinin giderilmesi halinde dahi sıcak para gelmez. Bu da TL’nin değer kazanması ve DİBS getirilerinin düşmesini engeller.

 

Kashkari: “Yeniden açılma döneminde bir süre yüksek enflasyon bekliyoruz”

 

Bloomberg: Yatırımcıların dikkati politik risklere döndü

 

Tahvil kralı Gundlach: “Doların lanetlendiğini düşünüyorum”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler