Sosyal Medya

Döviz

Bloomberg: Yatırımcıların dikkati politik risklere döndü

Küba ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde kanlı sokak çatışmaları, Kolombiya’da seçimi solcu adayın kazanması ve bir çok Gelişmekte Olan Ülke’de (GOÜ,…

Bloomberg:  Yatırımcıların dikkati politik risklere döndü

Küba ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde kanlı sokak çatışmaları, Kolombiya’da seçimi solcu adayın kazanması ve bir çok Gelişmekte Olan Ülke’de (GOÜ, Piyasalar = GOP) patlak veren  yeni Covid-19  dalgalarının sosyal barışı etkileme olasılığı majör yatırım bankalarının müşterilerine “politik risklere dikkat edin” mesajı yollamasına yol açtı.

Bloomberg’de yayınlanan “Political Risk Back on Radar in Emerging-Market Currency Trades” başlıklı habere göre, yeni bir terim kazandı yatırım dünyası: “Uzun siyasi Covid-19”. Yani, pandemi geride kalsa da, kaybedenlerin uzun süre politik sistemle çatışması.

 

Citibank ve Deutsche Bank global gündemde bir numarada yer alan Güney Afrika’daki sosyal karmaşa akabinde, rand’ın açığa satılmasını önerdiler. Şili pezosu yerine de Rus rublesi daha güvenlikli görülüyor.  Rus Merkez Bankası’nın önümüzdeki Cuma 75 baz puan faiz artırması bekleniyor.

 

Bank of America’ya göre ise, sosyal huzursuzluk para politikası için ikilem yaratıyor. Bir yanda yükselen enflasyon frene basmayı gerektirirken, öte yanda artan yoksulluk daha fazla para basılmasını gerekli kılıyor.

 

Haberde TL de oldukça önemli bir yer kaplıyor.  SMBC Nikko Securities Inc GOÜ ekonomisti Kota Hirayama, rand satıp TL almayı önerdi. Hirayama’ya göre TCMB’nin faiz indiriminden kaçınması ve GOP içinde en yükseklerinden biri olan DİBS getirileri Türkiye’yi  carry trde açısından cazip kılıyor.

 

Commerzbank kıdemli ekonomisti  Tatha Ghose is tam zıt görüşte. Ucuzlayan rand’ı alıp, Ekim’de politik sıkıntıların başlaması ile değer kaybedecek TL’yi açığa satmayı öneriyor.

 

Bank of Singapore Ltd.  SGMK masası şefi Todd Schubert  yatırım dünyasının GOÜ FX’e bakışını çok güzel özetliyor:

 

“Politik istikrarsızlığın hüküm sürdüğü ülkeler aynı zamanda Covid-19’la mücadelede de etkisiz kalıyor”.  “Bu ülkelerin büyüme performansı da yavaşlayacak”.

 

FÖŞ ve Artunç Kocabalkan: Altın yazın parlayacak mı?

 

Tahvil kralı Gundlach: “Doların lanetlendiğini düşünüyorum”

 

Çetin Ünsalan Yazdı: JP Morgan dolara mı yattı?

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler