Sosyal Medya

Borsa

Dolar/TL’de gözler TCMB yatırımcı toplantısında

Avrupa borsalarının sert satışlarla darmadağın olduğu Çarşamba gününde, Dolar Endeksi de %0.2 yükselişle 94.188 düzeyine erişti.  Dünya için faiz göstergesi…

Dolar/TL’de gözler TCMB yatırımcı toplantısında

Avrupa borsalarının sert satışlarla darmadağın olduğu Çarşamba gününde, Dolar Endeksi de %0.2 yükselişle 94.188 düzeyine erişti.  Dünya için faiz göstergesi kabul edilen ABD 10 yıllık devlet tahvilinin getirisi ise %1.56 ve yükseliş trendinde. Avrupa’da riskten kaçışa rağmen, Alman Bund faizleri de yükseliyor. Yatırımcılarda enerji fiyatlarının coşması paralelinde küresel stagflasyon beklentisi yükseliyor.  TL bu karamsar ortamdan en fazla zarar gören para birimlerinden biri, çünkü Türkiye yüksek miktarda enerji ithal ederken, %20’ye dayanan TÜFE enflasyonuna rağmen, TCMB’nin Ekim’de de faiz indirmesi bekleniyor.

 

UBS de faiz indirimi bekliyor

 

Dün, Barclay’s TCMB’den 300 baz puan faiz indirimi geleceğini tahmin etmişti.  İsviçre merkezli finans devi UBS ise Çarşamba günü  Merkez Bankası’ndan yıl sonuna kadar 50 baz puanlık bir faiz indirimi daha beklediğini açıkladı.

 

UBS, Merkez Bankası’nın 2021 sonuna kadar ufakta olsa bir faiz indirimi daha yapabileceğini duyurdu.

 

Kurum, Merkez’in 50 baz puanlık bir indirime daha giderek faizleri yüzde 17,50’ye çekmesini beklediklerini ama yeni indirim için büyük ihtimalle manşet ve çekirdek enflasyonda düşüşü bekleyeceğini söyledi.

 

 

Yatırımcıların gözü  Prof Kavcıoğlu açıklamalarında

 

Öte yandan piyasalarda gözler yarın gerçekleştirilecek Merkez Bankası’nın yatırımcı toplantısına çevrildi.

 

Piyasalar, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun vereceği mesajlardan ekim ayında faiz indirimine gidilip, gidilmeyeceğine yönelik verilecek sinyalleri takip edecek.

 

Eylül’de manşet enflasyon yüzde 19,58 olurken, Merkez Bankası’nın para politikasını oluştururken baz aldığı çekirdek enflasyon ise yüzde 16,98 olarak gerçekleşti.

 

Prof Kavcıoğlu bir önceki yatırımcı toplantısında enflasyonun üstünde faiz vaadinden cayarak, dolar/TL’de yeni bir  alevlenmeyi  tetiklemişti.

 

Uzmanlara göre, TCMB Erdoğan’dan haber  bekliyor. Erdoğan’ın piyasalar isyan çıkartmazsa faiz indirimlerinde israrlı olacağı düşünülüyor.

 

Dün Reuters’in 10’a yakın ekonomi profesörünün görüşlerine dayandırdığı haberine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimi kalıcı olmayacak.

Reuters’a konuşan akademisyenler, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın 2023’teki seçimlerden önce yatırımların önünü açmak ve istihdamı artırmak için faiz indirimi istediğini ancak uzun vadeli politikalara odaklanılmadığı sürece sadece “günü kurtarmak” adına alınacak kararlarla düşük faiz ortamının oluşmasının mümkün olmadığı görüşünde.

Prof Kavcıoğlu’nun yeni faiz indirimleri yapılacağını çıtlatması, dolar/TL’yi yeni zirvelere taşır. International Institute of Finance’in dolar/TL’de adil değeri 9.50  olarak hesapladığını hatırlayalım.

 

YORUM: Dolar/TL’de tılsım bozuldu, 9.00 yolu göründü

 

Murat Sağman cevapladı:  Merkez Ekim’de faiz indirir mi?

 

ABD borç tavanı:  Yellen ve Moody’s uyardı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler