Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD borç tavanı:  Yellen ve Moody’s uyardı

Riskli varlıklarda dün biraz canlanan risk iştahı, Çarşamba günü yine boynunu büktü. Asya borsalarında genele yayılan kayıplar var, Avrupa borsaları…

ABD borç tavanı:  Yellen ve Moody’s uyardı

Riskli varlıklarda dün biraz canlanan risk iştahı, Çarşamba günü yine boynunu büktü. Asya borsalarında genele yayılan kayıplar var, Avrupa borsaları ve BİST-100’ün ekside açılması bekleniyor. IMF’ye göre global toparlanmanın önündeki riskler yükselirken, kısa vadede ABD Hazinesi’nin temerrüte düşmesi birincil kaygı. Fakat,  olası bir temerrütün yansımaları ne kadar olumsuz olabilir?

 

 

Janet Yellen:  Kongre uzlaşmazsa, resesyon başlar

 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’e göre, eğer Kongre 2 hafta içinde Hazine’nin borçlanma tavanını yükseltmezse, ABD resesyone girebilir.

 

Janet Yellen, Kongre’de tıkanmaya karşı ortaya sürülen Fed’in $1 tirlyon değerinde metal para basması önerisini geçersiz buldu.  Uzmanlara göre, sürekli tekrarlanan bütçe ve borç limiti krizleri yüzünden ABD devlet tahvillerine talepte kalıcı bir azalma var.  Yani, temerrüt sürerse, ABD’de tahvil faizleri yükselerek konut, özel sektör sabit sermaye yatırımları gibi alanlarda daralmaya neden olabilir.

 

Moody’s:  ABD’nin borçlanma limiti artırılır, temerrüde düşmez

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD’nin durağan görünüm ile Aaa olan kredi notunun borçlanma limitinin artırılacağı ve borç geri ödeme yükümlülüklerini zamanında, tam olarak yerine getirileceği görüşünü yansıttığını bildirdi.

 

Moody’s dün yayınladığı raporda, “Cumhuriyetçilerin borçlanma limitinin artırılmasını veya askıya alınmasını reddettiği şu aşamada, Demokratların borçlanma limitini bütçe uyumlaştırma süreci yolu ile artırılması konusunda parti içinde uzlaşma sağlamalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Moody’s raporunda ABD’nin 15 Ekim’de 4 milyar dolar, 1 Kasım’da 14 milyar dolar ve 15 Kasım’da 49 milyar dolar faiz ödemesi bulunduğunu ve bunlardan birinin kaçırılmasının temerrüt anlamına geleceğini de vurguladı.

 

Kaynaklar:  Foreks Haber Merkezi, CNBC.com

 

ABD hizmet sektörü beklenenden çok daha güçlü

 

IMF Başkanı: Geniş çaplı küresel toparlanmaya karşı riskler artıyor

 

Dünya Ticaret Örgütü 2021-2022 tahminlerini yükseltti

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler