Sosyal Medya

Döviz

YORUM: Dolar/TL’de tılsım bozuldu, 9.00 yolu göründü 

Küresel piyasalarda çalkantı ve çok yoğun Ekim’de faiz indirim beklentisine karşı, dolar/TL TCMB PPK’dan bu yana 8.80-90 bandında yatay seyretti.…

YORUM: Dolar/TL’de tılsım bozuldu, 9.00 yolu göründü 

Küresel piyasalarda çalkantı ve çok yoğun Ekim’de faiz indirim beklentisine karşı, dolar/TL TCMB PPK’dan bu yana 8.80-90 bandında yatay seyretti. Çarşamba sabahı yeni bir panik dalgası Asya ve Avrupa borsalarını sarsarken, dolar/TL 8.93’e tırmandı.

BloombergHT’ye göre, Morgan Stanley, yayımladığı bir araştırma raporunda Polonya, Güney Afrika ve Türkiye’nin S&P 500’de yaşanabilecek bir düzeltmeden en fazla etkilenecek ülkeler arasında bulunduğunu söyledi.

Investing.com’a göre,   ABD 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta 1.56’ya çıkarak 17 Haziran sonrası en yüksek seviyeyi gördü ve sonrasında 1.45’e geriledi. Uzun dönemli faiz dün yeniden yükselişe geçti ve bugün yeniden 1.56’yı gördü. Tahvil faizindeki hareketlilikle ABD Dolar Endeksi de tekrar 94,15’e yükseldi ve küresel piyasalarda dolar etkisi arttı.

 

Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP) küresel satış dalgasından ziyadesiyle payını alırken, tırmanan enerji fiyatlarından en kötü etkilenecek ülkeler de diğer GOP’dan olumsuz anlamda ayrışıyor.

Morgan Stanley, yayımladığı bir araştırma raporunda Polonya, Güney Afrika ve Türkiye’nin S&P 500’de yaşanabilecek bir düzeltmeden en fazla etkilenecek ülkeler arasında bulunduğunu söyledi.

Bu üç ülkedeki hisselerin S&P 500 ve kazanç revizyonlarıyla yüksek korelasyona sahip olduğunu belirten Morgan Stanley stratejistleri, Rusya ve Orta Doğu’daki diğer ülkelerin önceki dönemlere göre ABD hisse senedi piyasalarıyla daha düşük bir korelasyona sahip olduğunu da belirtti.

 

Stratejistler, Rusya’nın düzeltmelere geçmişe göre daha dirençli olmasının güçlü kazanç dinamikleri, emtia fiyatlarından gelen destek ve destekleyici makroekonomik koşullardan kaynaklandığını belirtti.

 

Investing’den Deniz Engin’e göre Gelişen ülke (GOÜ, GOP) paralarının tamamının dolar karşısında düşüş yaşadığı bugün USD/TRY 8,93’e yükseldi. 29 Eylül’de 8,9579 ile rekor kıran kur ardından 8,8165’e gerilemişti, fakat düşüşün sınırlı kalmasının ardından 8,86 yakınında işlem gören fiyat bugün tekrar 8,90’ı aştı.

 

Küresel risk iştahını düşüren tedarik sorunu ve Çin’deki finansman sorununa ek olarak enflasyonun yükselmesi ve petrol ile emtia gurubunun da son yılların zirvesine çıkması ekonomik yavaşlama endişelerini artırıyor. Bu ortamda son verilerle pozitif ayrışan ABD’de istihdamdaki değişim Cuma günü açıklanacak. Piyasalar istihdamda beklentilerin karşılanması durumunda Fed’in Kasım ayında varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını düşünüyor.

 

Eğer ABD’de Kongre borç tavanını yükseltmek konusunda uzlaşamaz, ya da Demokratlar teamülleri zorlayarak yeni bir borçlanma yasası çıkartamazsa, Dolar Endeksi’ndeki yükselişin sürmesi bekleniyor.

Uzmanlara göre, enerji fiyatları 4Ç2021 boyunca düşmeyecek.  Dolar/TL gelecek hafta dışsal tehlikeler yanında TCMB’den gelecek faiz indirimini de fiyatlamaya başlayabilir. Dolar/TL’de 18 Ekim’den önce 9.00-10 bandı sınanabilir.

 

Atilla Yeşilada:  Dolar 9.20’yi geçmezse faiz iner mi?

 

ABD tahvil faizlerindeki artış gelişmekte olan ülkeler için kötü zamana denk geldi

 

Reel Efektif Kur yükselmeye devam, faiz kararı konusunda kafalar karışık

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler