Sosyal Medya

Döviz

Reel Efektif Kur yükselmeye devam, faiz kararı konusunda kafalar karışık

Türk Lirası Reel Döviz Kuru Endeksi Eylül ayında tüketici fiyatları bazlı olarak yüzde 0,4 arttı. Merkez Bankası verilerine göre, Reel…

Reel Efektif Kur yükselmeye devam, faiz kararı konusunda kafalar karışık

Türk Lirası Reel Döviz Kuru Endeksi Eylül ayında tüketici fiyatları bazlı olarak yüzde 0,4 arttı. Merkez Bankası verilerine göre, Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi TÜFE bazında 63,09 puana yükseldi.  Öte yandan TÜFE Bazlı Reel Döviz Kuru Endeksi Ağustos ayında 62,89 puandan 62,82 puana revize edildi.

Yİ-ÜFE Bazlı REK 79,50 oldu

Yİ-ÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi Eylül ayında 79,50 puan oldu. Bir önceki ayın Endeksi 79,83 puandan 79,06 puana revize edildi.

Gelişmekte olan ülkeler bazlı Reel Efektif Endeksi 50,00 puandan 52,14 puana, gelişmiş ülkeler bazlı Reel Efektif Endeksi 70,59 puandan 70,99 puana geldi.

Yabancılardan karışık faiz beklentisi

Eylül ayı enflasyonunun ardından dikkatler şimdi 21 Ekim’de Merkez Bankası’nın vereceği faiz kararında. Manşet TÜFE ve çekirdek enflasyon kategorilerinin Eylül ayında yükselmesi beklentilerde karışıklığa neden oluyor.

Genel olarak Kavcıoğlu yönetimindeki TCMB’nin faiz indirme eğiliminde olduğu beklentisinde uzlaşılırken, yükselen enflasyon karşısında faiz indiriminin zamanlaması ve miktarı konusunda düşünceler değişmekte.

JP Morgan, TCMB’nin ekim ayı toplantısında faiz oranını değiştirmeyeceğini; Kasım ve Aralık’taysa toplam 100 baz puan daha faiz indireceğini düşünüyor. Manşet TÜFE enflasyonunun Ekim’de %19,9 ile zirve yapmasını bekliyor.

UBS, TCMB’nin 2021 sonuna kadar 50 baz puanlık bir faiz indirimine daha giderek faizleri %17,50’ye çekmesini beklediklerini açıkladı. Kuruluş, TCMB’nin faizleri bir kez daha indirmek için büyük ihtimalle manşet ve çekirdek enflasyonda düşüşü bekleyeceğini söyledi.

Barclays ise Türkiye’nin dördüncü çeyrekte 75’er baz puanlık 3 faiz indirimi yapacağı tahmininde bulundu. Banka, Türkiye’nin yıl sonu enflasyon tahminini %17.9’a yükseltti.

Eylül itibarıyla manşet TÜFE enflasyonu %19,58’e; Çekirdek-C enflasyon ise %16,98’e yükseldi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler