Sosyal Medya

Döviz

ABD tahvil faizlerindeki artış gelişmekte olan ülkeler için kötü zaman denk geldi

Gelişmekte olan piyasalar son beş yıldır ABD verimlerindeki yükselişe hiç bu kadar maruz kalmamıştı. Gelişmekte olan piyasalardaki (GOP) para birimleri…

ABD tahvil faizlerindeki artış gelişmekte olan ülkeler için kötü zaman denk geldi

Gelişmekte olan piyasalar son beş yıldır ABD verimlerindeki yükselişe hiç bu kadar maruz kalmamıştı.

Gelişmekte olan piyasalardaki (GOP) para birimleri ile kısa vadeli ABD hazineleri arasındaki korelasyon geçen hafta 2017’den bu yana en güçlü seviye civarına yükseldi. Yatırımcıların Federal Rezerv tarafından beklenenden daha hızlı bir sıkılaştırma olasılığını fiyatlama yapmaya devam etmesi durumunda varlık sınıfı için potansiyel düşüş anlamına geliyor.

GOP para birimleri arasındaki ters ilişki, ABD 2017’den bu yana en güçlü

Stres belirtileri şimdiden ortaya çıkıyor. Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri iki yıldan uzun bir süredir en uzun haftalık düşüşlerini tamamlarken, Bank of America’nın verilerine göre, 29 Eylül’e kadar hafta içinde GOP tahvil fonları Mart ayından bu yana en büyük çıkışla 2,8 milyar dolarlık satış kaydetti. Yatırımcılar ayrıca gelişmekte olan ülke hisse senetleri ve tahvilleri satın alan borsalarda işlem gören fonlardan da para çektiler.

Bu, iki yıllık ABD tahvilleri veriminin, bir yıldan uzun bir süre önce pandeminin başlangıcından bu yana en son görülen seviyelere kısa bir sürede yükselmesiyle ortaya çıkıyor.

Bu yılın başlarında Hazine piyasasında meydana gelen, parasal ve mali teşvik seli konusundaki iyimserliğin etkisiyle meydana gelen satışların aksine, bu seferki ivme enflasyonun hızlanma riski ve giderek şahinleşen merkez bankaları. Hem de, gelişmekte olan dünyadaki büyüme ve varlık ivmesi azalmaya başladığında.

Deutsche Bank AG’den George Saravelos’un da aralarında bulunduğu stratejistler geçen hafta müşterilere hazırladıkları bir raporda, gelişmekte olan piyasa getirilerinin “yılın son üç ayında enflasyona daha duyarlı olduğunu kanıtlaması durumunda, bu durum, ABD kurları yükseldiğinde ve GOP hisse senetleri düştüğünde GOP FX için kötü bir haber olacaktır” dedi.

Goldman Sachs Group Inc. ve Lazard Asset Management gibileri gelişmekte olan piyasa hisse senetleri için gelişmiş emsallerine karşı yirmi yıllık düşük performansa son vereceklerini söyledikleri birkaç ay öncesine göre tam bir tezat oluşturuyor.

State Street Corp. için, üç ay içinde 10 yıllık ABD veriminde 50 baz puandan fazla bir sıçrama “ihtiyat işareti” olurken, William Blair Investment Management LLC, önümüzdeki haftalarda 30 baz puanlık bir artışın çıkışları tetiklemek için yeterli olacağını söyledi.

Bloomberg tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tüketici fiyatları veya politika görünümüne ilişkin endişelerin yol açtığı 10 yıllık verimlerde herhangi bir şok, bu yıl görülen önceki darbelerden daha büyük olabilir.

Traderlar, Güney Kore, Rusya ve Meksika da dahil olmak üzere gelişmekte olan ekonomilerden bu hafta bir dizi enflasyon verisi için şimdiden hazırlanıyorlar. Geçen ay, gelişmekte olan dünyadaki ekonomik sürprizlerden oluşan bir Citigroup Inc. endeksi bir yıldan uzun süredir ilk kez sıfırın altına düştü, bu da veri bültenlerinin beklenenden daha kötü olduğu anlamına geliyor.

Çin Evergrande Group’un borç kriziyle çöküşü ve Pekin’in teknoloji de dahil olmak üzere kilit sektörler üzerindeki düzenleyici baskısı nedeniyle zarar gören gelişmekte olan piyasa yatırımcıları için ayı piyasası daha kötü bir zamanda olamazdı.

Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri Pazartesi günü Bloomberg tarafından izlenen 24 gelişmekte olan para biriminin 10’unda zayıflığın yanı sıra kayıplarını artırdı.

Boston’daki State Street’te makro stratejist olarak görev yapan Emily Weis Türkiye, Endonezya ve Meksika’nın mali ve cari açıkları ile döviz rezerv kayıpları göz önüne alındığında, bu üç ülkeyi en riskli tahvil piyasaları olarak vurguluyor.

Yine de gidişat ABD tahvil piyasasında satışın hızına bağlı. TwentyFour Asset Management İcra Kurulu Başkanı Mark Holman geçen hafta yayınladığı bir notta, piyasanın yıl sonuna kadar 10 yıllık ABD veriminde %1,75’e istikrarlı bir artış olmasını sindirirken, önümüzdeki haftalarda %1,70’e ulaşması halinde “piyasaların inişli çıkışlı bir seyir beklemesi gerektiğini” söyledi.

Para yöneticileri bu hafta, merkez bankacıları üzerindeki baskıların ne olabileceğine dair ipuçları için dünyanın dört bir yanından gelen enflasyon verilerini izleyecek.

Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler