Sosyal Medya

Borsa

Borsa 5 aylık zirvede, global risk iştahı geri geldi

Pazartesi günü %1 üzeri yükselişle 1.459 puandan kapatan BİST 100, bugün güne 1.465 puandan başladı ve gün içinde 1.472 puana…

Borsa 5 aylık zirvede, global risk iştahı geri geldi

Pazartesi günü %1 üzeri yükselişle 1.459 puandan kapatan BİST 100, bugün güne 1.465 puandan başladı ve gün içinde 1.472 puana çıkarak 22 Mart sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

TCMB Başkanının görevden alınması öncesinde TL bazında rekor kıran endeks, Ağbal’ın görevden alınmasının ardından 1.250 puana kadar geriledi. Endeks bu tarihten sonraki yükselişlerinde 1.470 puanı aşamamıştı. Bugün bu direnci test eden endeks, 5 ayın da zirvesini görmesinin ardından günü 1.465 puan ve %0.45 primle kapattı.

 

Ziraat Yatırım Araştırma Birimine göre, Borsa’ya kote şirketlerin kar patlaması rallide birincil etken. Ziraat Yatırım raporunda şu ifadelere yer verildi:

 

“BİST-Tüm’de 2021 yılı ikinci çeyrek finansallarını bugüne kadar açıklamış 359 şirket bulunmaktadır. Buna göre bu şirketlerin 2Ç2021 toplam ana ortaklık net dönem karı 2Ç2020’e göre %130,7 artarak 47.686mn TL olmuştur”.

 

Borsa’yı yükselten diğer bir neden Delta varyantının dünya ekonomisine sanıldığı kadar zarar vermeyeceğine yönelik yeni algı oldu.  ABD’den gelen zayıf veriler de fonlara Fed’in uzun süre ayda $120 milyar tahvil alımını sürdüreceğini düşündürdü.

 

Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasa  (GOP, Ülkeler = GOÜ) borsalarında başı Çin çekti. BloombergHT Çin borsaları için şu yorumu yaptı:

“Çinli teknoloji hisseleri Tencent Holding’in hisse geri alımı ve fon yöneticisi Cathie Wood’un güçlü bilanço açıklayan JD.com’un hisse alımları sonrası ralli yaptı.

Hang Seng teknoloji endeksi bugün yüzde 5 yükseldi. Endeks 5 hafta üst üste gerileyerek Temmuz 2020’den beri en düşük seviyeye inmesinin ardından dün de yüzde 2.1 yükselmişti.

JD.com’un tahminleri aşan çeyreklik bilançosunun ardından yatırımcılar yeniden Çinli teknoloji hisselerine yöneldi”.

Amber Hill Capital Varlık Yönetim Müdürü Jackson Wang, Alibaba ve Tencent hisselerinin de aralarında olduğu hisselerde dipten alımlar olduğunu belirterek “en çok düşen ve güçlü temelleri olan şirketler en büyük toparlanmayı gerçekleştirecek” yorumunu yaptı.

 

TSİ 19:30’da MSCI GOP Hisse Endeksi %1.7 primli. GOÜ FX ise dolara karşı ortalama %0.2 yükseldi.  Dolar/TL bu rüzgarı arkasına alarak geceyi 8.42’de kapatmaya hazırlanıyor.

BİST-100 performansı yeniden GOP hisselerine endekslendi. Peki, GOP’ta ralli devam edebilir mi?  Delta varyantı konusunda iyimserliği doğrulayacak veri yok. Aksine, insanlığının sürü bağışıklığına erişemediği her geçen ay Delta’dan daha tehlikeli varyantların türemesi riskini yükseltiyor.

 

Beijing’in yeni teknoloji, stratejik endüstriler ve genelde kapitalist özel sektöre açtığı savaş sürecek. Bizde ise yaz ayları boyunca akan/akacak çok güçlü ekonomik veriler ve daralan cari açığın son çeyrekte yeniden trend değiştirmesi bekleniyor.

BİST-100’de ralli, Fed’in Jackson Hole’da vereceği sinyale bağlı. Eğe global fonlar Fed’in bu yıl tahvil alımlarını azaltmaktan vazgeçeceği görüşüne varışa, Türkiye dahil GOP’a sıcak para giriş olasılığı yüksek.

Powell’in Jackson Hole’da vereceği mesajlar hususunda ise zıt yorumlar var.

BloombergHT’ye göre, Credit Agricole Jackson Hole’den güvercin mesajlar bekliyor. Credit Agricole G10 FX Araştırma Direktörü Valentin Marinov, Fed’in para politikasında normalleşme ve tapering (tahvil alım azaltımı) konusunda sabırlı olunması gerektiği mesajını verdiğini, dolayısıyla Jackson Hole Sempozyumu’ndan çıkacak mesajların da Fed toplantısının “hemen hemen aynısı olmasını” beklediklerini söyledi.

Öte yanda, Goldman Sachs ekonomistlerinin ‘tapering’in Kasım ayında başlayacağına yönelik beklentileri yükseldi.

 

Reuters’ta yer alan habere göre kurumun Kasım ayında varlık alımının azaltılmaya başlama ihtimali yüzde 25’ten yüzde 45’e yükseldi. Tapering’in Aralık’ta başlama ihtimali ise yüzde 55’ten yüzde 35’e düştü.

 

Goldman’a göre Fed varlık alımlarını her ay 15 milyar dolar azaltacak. Kurumun 18 aralıktaki notunda FOMC toplantısına atıfta bulunularak “kasım ayında bu duyuru yapılırsa ve her ay 15 milyar dolarlık azaltım olursa Eylül 2022’de varlık alımları tamamen sona erer” yorumu yapıldı.

 

Pay Piyasası: 2021 2. Çeyrek Sektörel Bilanço Analizi

 

Ekonomistler tahminleri aşağı çekiyor, yatırımcılar Delta varyantı yüzünden gergin

Atilla Yeşilada piyasa yorumu:  Ne kadar kötü o kadar iyi

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler