Sosyal Medya

Borsa

Ekonomistler tahminleri aşağı çekiyor, yatırımcılar Delta varyantı yüzünden gergin

51 trilyon dolarlık ABD borsasındaki yatırımcılar, Delta koronavirüs varyantının yayılmasının küresel ekonomik toparlanmayı azaltacağı ve rekor kıran bir ralliyi tehdit…

Ekonomistler tahminleri aşağı çekiyor, yatırımcılar Delta varyantı yüzünden gergin

51 trilyon dolarlık ABD borsasındaki yatırımcılar, Delta koronavirüs varyantının yayılmasının küresel ekonomik toparlanmayı azaltacağı ve rekor kıran bir ralliyi tehdit edeceği görüşünde.

Gösterge S&P 500 endeksi Çarşamba günü, Perşembe günü yaşadığı küçük kazançtan önce bir ayın en büyük düşüşünü yaşadı. Avrupa ve Asya’daki büyük hisse senedi endeksleri ise Perşembe günü düşüşle kapandı.

Koronavirüsün yeniden yayılmasıyla birlikte son haftalarda yavaşlayan bir toparlanmanın işaretleri görünüyor. Anketler ABD’nin çeşitli bölgelerindeki ticari faaliyetlerde daha zayıf bir büyümenin yanı sıra kötüleşen tüketici güveni trendlerine işaret ediyor. Salı günkü veriler, ülkedeki perakende satışların beklenenden daha hızlı düşmesi nedeniyle yatırımcıları endişelendiriyor. Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler bu endişeleri daha da artırdı.

Federal Rezerv politika yapıcılarının önümüzdeki aylarda acil durum teşvik önlemlerini azaltmaya hazır olduğuna dair sinyallerle birlikte, para yöneticileri hisse senetlerinin zaten yüksek olan seviyelerin ötesine geçmesi konusundaki şüphelerini dile getirdiler.

John Leonard, Macquarie Varlık Yönetimi

Opsiyon piyasalarında alım satım yapmak, yatırımcıların temkinli görüşünün altını çizdi. Perşembe günü birçok borsa simsarı, hisse senetlerinin değer kaybetmesine karşı koruma sağlayacak türevlere yöneldi. Ve Yatırım Şirketi Enstitüsü’nden gelen veriler, yatırımcıların üst üste ikinci hafta devlet para piyasası hesaplarına yöneldiğini gösterdi.

AllianceBernstein portföy yöneticisi Jim Tierney, “Piyasa tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Bir yılda geldiğimiz noktaya bakın. Yükseltilmiş fiyat-kazanç oranlarına bakın. Bunların çoğunu bir araya getiriyorsunuz, ancak bu yüzden insanlar gergin ve ‘Bizim de cebimize biraz para kalsın’ eğilimi var” dedi.

Daha bulaşıcı Delta varyantına bağlı koronavirüs vakalarındaki artış, Çarşamba günü Goldman Sachs ekonomistlerini üçüncü çeyrekte ABD büyümesi için tahminlerini neredeyse yarıya indirmeye sevk etti. Şimdi Temmuz ve Eylül ayları arasında gayri safi yurtiçi hasılada yüzde 5,5’lik bir büyüme öngörüyorlar. Bu da önceki yüzde 9 tahminlerinden keskin bir düşüş demek. Söz konusu gidişat, tam yıl tahminlerini 2021 için yüzde 0,4 puan daha düşük yüzde 6’ya çekti.

Bankadaki ekonomistler, “Delta varyantının büyüme ve enflasyon üzerindeki etkisi beklediğimizden biraz daha büyük olduğunu kanıtlıyor” dedi. “Düşüşün mütevazı ve kısa olmasını beklesek de yemek, seyahat ve diğer bazı hizmetlere yapılan harcamaların Ağustos ayında düşmesi muhtemel.”

Federal Rezerv yetkilileri ayrıca, Covid-19 endişeleri göz önüne alındığında, ekonominin yeniden açılmayabileceği veya iş piyasasının başlangıçta beklendiği gibi sorunsuz bir şekilde toparlanmayacağı riskine daha duyarlı görünüyor. Başkan Jay Powell, Temmuz ayındaki son para politikası toplantısında, Delta varyantından kaynaklanan ekonomik etkinin önceki salgınlar kadar önemli olmayabileceğini iddia etti. Ancak bu toplantı sonrasında, artan vakaların herhangi bir pivotu kendi ekseninden uzaklaştırabileceğinin farkındalığının arttığını gösteriyor.

Barclays kıdemli ABD ekonomisti Jonathan Millar, “Covid riskleri gerçekten önemli bir aşağı yönlü risk olarak yeniden ortaya çıkıyor. Fed’in radarına geri döndü ve tutanaklardaki ifadeler onlara daralmayı durdurma özgürlüğü veriyor” dedi.

Küresel finans piyasalarının bel kemiği olan Hazine bonolarının getirileri bu ay hızlı bir yükseliş kaydetti. Ancak son günlerde, bir yandan ekonomik tablo daha bulanık hale gelirken, altı ayın en düşük seviyesine gerileyerek menkul kıymetlere olan kalıcı talebin altını çizmiş oldu.

Macquarie Asset Management’ın küresel hisse senedi başkanı John Leonard, “Kimse bir şeylere işaret edip ucuz olduklarını söylemiyor. Hepimizin yükselişin bir noktada sona ermesi gerektiğini biliyoruz, ancak henüz yükselişten ayrılma zamanı değil çünkü alternatifler hiç çekici görünmüyor.” yorumunda bulundu.

 

Kaynak: Financial Times

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler