Sosyal Medya

Cüneyt Akman Yorumladı: TCMB Faiz İndirmeli mi? Ne Zaman ve Ne Kadar?

5 Temmuz 2019

**

Enflasyon Haziran ayında onbinde 3’lük bir artışla durma noktasına geldi ve yıllık enflasyon % 15,72 oldu. Önümüzdeki aylarda, ertelenmiş kimi zamların şimdi yapılıyor olması, bütçe açığının çok yüksek seviyelere çıkması yüzünden vergilerin yükseltilmesi gibi sebepler evet enflasyonu yukarı doğru itebilir. Buna rağmen yaz aylarının gıda ve giyim fiyatlarındaki fiyat düşürücü etkisi elbette mesela Haziran gibi yüksek olmasa da devam edecek. Bunun yanında yaz aylarının geleneksel piyasa durgunluğu (eskiler “patlıcan mevsimi” derdi) mevcut ekonomik bunalımın getirdiği iç talep eksikliğiyle birleşince enflasyonun yeniden yükselmesini değil biraz daha düşmesini beklemek mantıklı.

İLGİLİ HABERCüneyt Akman Yorumladı: Enflasyon Tek Haneye İnecek mi? İnecekse Ne Zaman İnecek?Cüneyt Akman Yorumladı: Enflasyon Tek Haneye İnecek mi? İnecekse Ne Zaman İnecek?

Mantıklı çünkü geçtiğimiz sene döviz şoku nedeniyle çok yüksek enflasyon rakamlarının geldiği aylara giriş yapıyoruz. Ağustos 2018 TÜFE % 2,3, Eylül, 2018 % 6,3 ve Ekim % 2,67 idi. Bnunlar hesaplamadan düştükçe yerine gelen yeni enflasyon oranları yukarıda söylediğimiz nedenlerden dolayı daha düşük olacak. Yani teknik nedenlerle de TÜFE ve ÜFE’de düşüş yaşanacak.

Bu durumda TCMB’nin Eylül’deki döviz şoku nedenyle acilen yükselttiği politika faizi ( 13 Eylül’de 17,75’ten 24’e çıkarmıştı) ile enflasyon oranı arasında son açıklanan Haziran TÜFE’si sonrasında bile 8 puan civarına gelen fark daha da yükselecek. Bunun doğal sonucu ancak Temmuz ayından yıl sonuna kadar TCMB’nin kademeli olarak politika faizini düşürmesi olabilir. Bunun ilk örneğine de 25 Temmuz2daki PPK toplantısında şahit olabiliriz.

Sorun şu ki bu olumlu “baz etki”leri filan yılın son ayları tersine dönecek. enflasyon yeniden yükselecek büyük bir ihtimalle. Yani TCMB’nin bu indirimi yaparken sadece teknik mülahazalarla hareket etmesi önemli; ideolojik saplantılarla, iktidara hoş görünme gayretiyle değil… Son derece temkinli davranması, zaten uluslararası çevrelerde ve içeride pek yüksek olmayan itibarını tekrar tartışmaya amamalı.

İşte bu konu hakkında çektiğim video

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları