Sosyal Medya

Gündem

Bloomberg: Piyasalar açılırken bilmeniz gerekenler

AstraZeneca aşısındaki “kan pıhtılaşması” krizi büyüyor   Almanya, Fransa ve İtalya aşının uygulanmasını dondurdu. Erdoğan Türkiye’deki önceki Kovid-19 uygulamalarına devam…

Bloomberg:  Piyasalar açılırken bilmeniz gerekenler

AstraZeneca aşısındaki “kan pıhtılaşması” krizi büyüyor

 

Almanya, Fransa ve İtalya aşının uygulanmasını dondurdu. Erdoğan Türkiye’deki önceki Kovid-19 uygulamalarına devam edileceğini duyurdu. Ray Dalio tahviller ve dolar cinsi varlıklardan “uzak durmayı” önerdi. Fed toplantısı yaklaşırken üyelerin tahminleri ile para piyasalarındaki fiyatlar arasındaki mesafe artıyor. Risk iştahı yükselirken Amerikan borsaları yeni zirvelere ulaştı.

 

Aşılamada Aksaklık

 

Hazlihazırda yavaş ilerleyen Avrupa Kovid-19 aşılamasında aksaklıklar bitmiyor. Avrupa’nın üç büyüğü Almanya, Fransa ve İtalya, Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca’nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının uygulanmasını askıya aldı. Karar, aşının kan pıhtılaşmasına yol açtığı iddialarının ardından geldi. Avrupa İlaç Ajansı, Astra aşısının faydalarının risklere göre daha ağır bastığını belirtse de Perşembe günü aşının durumunu görüşmek üzere toplanma kararı aldı. Birliğin sağlık bakanları ise salı günü bir araya gelecek. Dünya çapında bugüne kadar 381 milyondan fazla doz aş uygulandı. Toplam vaka sayısı 120 milyonu, can kaybı ise 2,66 milyonu aştı. Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz hafta virüsün %11 daha hızlı bulaştığını, kategorize ettiği altı bölgenin beşinde vaka sayısının arttığını belirtti.

 

Normalleşmeye Devam

 

Türkiye’de ise 11,5 milyon doz aşı uygulanırken bunun 3,6 milyona yakınını ikinci doz aşılar oluşturuyor. Türkiye’de Kovid-19 vaka sayısı yüksek seyretmeye devam ediyor. Pazartesi akşamı açıklanan verilere göre 151.113 test uygulanan son 24 saatte 15.503 yeni vaka tespit edildi, 63 can kaybı yaşandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kovid-19’la mücadelede yeni bir önlem kararı alınmadığını, şehirlere yönelik önceki kararların uygulamasının sürdürüleceğini söyledi. Kabine toplantısının ardından pazartesi akşamı açıklamalar yapan Erdoğan, “Bugünkü toplantımızda mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri yakından takip etme kararı aldık” dedi.

Erdoğan kısa çalışma ödeneğinin de mart sonu itibarıyla sona ereceğini yineledi. Erdoğan şubat ayında yaptığı konuşmasında kısa çalışma ödeneğinin son kez uzatıldığını belirtmiş, buna karşın iş dünyası işten çıkarma yasağının devamıyla birlikte kısa çalışma ödeneğinin sürmesini talep etmişti.

 

Dalio’dan Yeni Paradigma

 

Yatırım gurusu Ray Dalio’ya göre yatırımcılar Amerikan tahvilleri ve dolar cinsi varlıklardan kaçınmalı. Bridgewater Associates Kurucusu Dalio pazartesi günü LinkedIn’de paylaştığı yazısında “Tahvillere yatırımın ekonomisi ahmakça olmaya başladı. Enflasyondan daha düşük getiri sağlayan enstrümanlara göre neden enflasyona denk veya daha fazla getiri sunan varlıklara yönelmeyelim” sorusunu sorarak riskli varlıklara yatırım önerdi. Dalio tahviller ve dolar cinsi varlıklar dışındaki varlıklardan “çeşitlendirilmiş” bir portfolyo oluşturulmasını önerdi.

Rezerv para birimleri olan gelişmiş ülke varlıklarının Asya gelişmekte olan piyasaları karşısında düşük performans göstereceğini öngören Dalio “Nakitin hala çöp olduğunu düşünüyorum. Nakit borçlanıp yüksek getirili, tahvil olmayan varlıklara yönelinmeli” tavsiyesini verdi.

 

Piyasa-Fed Ayrışması

 

Çarşamba günü toplanacak Fed üyelerinin vereceği faiz kararı kadar üyelerin faiz patikası tahminleri de yatırımcıların radarında olacak. En son aralık ayında tahminlerini açıklayan Fed üyeleri faizlerin medyan olarak 2023 sonuna kadar sıfıra yakın tutulmasını bekliyordu. Ancak piyasalardaki fiyatlamalar giderek artan oranda Fed tahminlerinden kopukluk gösteriyor.

Aşılama ve ABD’deki 1,9 trilyon dolarlık teşvikin büyüme ve enflasyonu yükselteceği beklentisiyle para piyasaları fiyatlamalarına daha erken faiz artışı yansıyor. Para piyasaları fiyatlamalarına göre yatırımcılar Fed’in 2022 sonunda faiz artışına gidebileceğini düşünüyor. Para piyasalarında 10 yıllık ABD tahvil opsiyonları da daha yüksek tahvil getirilerine işare ediyor. Opsiyon yatırımlarına göre gelecek aylarda ABD 10 yıllık getirisi %1,85’e kadar yükselebilir.

 

Para piyasalarındaki hareketleri yorumlayan TJM Institutional Securities David Robin piyasaların “Fed’in sabırlı olmasına sabrı kalmadığını” belirtti. Robin “Eğer Fed Başkanı Jerome Powell mevcut fiyatlamalara direnirse piyasalar Powell’ın inkar içinde olduğunu düşünecek ve Fed’in daha erken ve daha büyük faiz artışı yapmasını fiyatlayacak” değerlendirmesini yaptı.

 

Hisselerde Yeni Rekorlar

 

Küresel ekonomik görünüm hakkındaki iyimserlik hisseleri yeni rekorlara taşırken tahvil getirileri Fed toplantısı öncesi geri çekiliyor. S&P 500 endeksi pazartesi günü %0,7 ile beşinci işlem gününde de yükseliş kaydetti. Nasdaq 100 de Apple, Tesla ve Facebook öncülüğünde %1,1 artıda günü kapadı. Sabah saatlerinde S&P 500 vadelileri yatay bir seyir izlerken Nasdaq 100 vadelileri %0,3 yükseliyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi Japonya ve Çin borsaları ile ılımlı artışlar kaydediyor. Nikkei 225 %0,5, CSI 300 %0,3, Hong Kong Hang Seng ise %0,6 artıda. ABD 10 yıllık tahvil getirisi iki baz puan düşüşle %1,59’a geriledi.

Birçok gelişmekte olan para birimi dolara karşı ılımlı kazançlar elde ederken TCMB faiz kararı öncesi dolar/TL 7,53 ile güne yatay başlıyor. WTI ham petrol %0,9 ile 65 doların altına geriledi. Hafta sonu 61 bin doları aşarak rekor kıran Bitcoin ise günlük %3,21 düşüşle 54.600 dolardan alıcı buluyor. Bugün Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2 ve 5 yıl vadeli, sabit kuponlu devlet tahvillerinin ihalesi izlenecek. ABD’de ise şubat perakende satış verilerinde ekonomik aktivitenin toparlanma boyutu takip edilecek.

 

Vakıf Yatırım Borsa stratejisi: Hangi hisseler cazip?

 

Atilla Yeşilada: Amerika Avrupa’ya karşı! Dolar mı çıkar Euro mu düşer?

 

FÖŞ yazdı: ABD tahvil faizleri ve Türkiye ekonomisi

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler