Sosyal Medya

Ekonomi

Garanti BBVA:  Mayıs TÜFE yükselmeye devam edecek

TÜİK, mayıs ayı enflasyon verisini 3 Haziran Cuma günü açıklayacak. Bloomberg anketine göre, mayıs ayı  için aylık TÜFE beklentisi %4.00…

Garanti BBVA:  Mayıs TÜFE yükselmeye devam edecek

TÜİK, mayıs ayı enflasyon verisini 3 Haziran Cuma günü açıklayacak. Bloomberg anketine göre, mayıs ayı  için aylık TÜFE beklentisi %4.00 ile Garanti BBVA beklentisinin (%4.5) altında. Aylık ortalama beklentinin  gerçekleşmesi durumunda, yıllık TÜFE enflasyonu %70.0’ten %75.2’ye, bizim beklentimizin gerçekleşmesi durumunda ise %76.1’e yükselecek.

Mayıs ayında İstanbul enflasyonundaki eğilim, önceki aylara paralel. İTO verilerine göre, Mayıs 2022’de İstanbul’da aylık bazda fiyatlar %5.84 arttı. Bu artış 1997 yılı sonrası en yüksek mayıs aylık fiyat artışı olurken, 5 yıllık ortalama mayıs artışı olan %1.2’nin de belirgin üstünde. Böylece yıllık enflasyon, %80.0’den %87.3’e yükseldi. Gıda enflasyonu  aylık %5.0 ile 1996 yılı sonrasındaki mayıs ayları içindeki en yüksek artışa işaret etti. Mayıs aylarında İTO ile TÜİK enflasyonu arasında korelasyon özellikle son yıllarda oldukça düşük olsa da İTO verisi, mayısta fiyat artış baskısının yüksek seyretmeye devam ettiğini teyit ediyor.

Mayıs ayında fiyat artış eğiliminin genele yaygın olarak devam ettiğini tahmin ediyoruz. Rusya-Ukrayna gelişmeleri nedeniyle enerji ve tarım emtiaları başta olmak üzere yüksek seyreden fiyatlar dolayısıyla maliyet kaynaklı baskı sürüyor. Gıda fiyatları için öncü gösterge olan Türk-İş gıda harcamaları verisine göre, fiyat artışı mayısta aylık bazda %13.0, yıllık bazda %107.8 oldu. TÜİK kapsamında yıllık gıda enflasyonunun %100’e yaklaştığını hesaplıyoruz.

Nisanda düşüş gösteren küresel petrol fiyatının mayısta tekrar yükselmesi ve TL’deki değer kaybın etkileriyle  akaryakıt fiyatlarında fiyat artışları devam etti. Böylece yıllık enerji enflasyonundaki yükselişin sürdüğünü tahmin ediyoruz. Yüksek maliyet yansımaları ve bozulan enflasyon beklentileriyle yıllık çekirdek enflasyonun da arttığını öngörüyoruz.

1 Haziran’dan geçerli olmak üzere doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların TÜFE enflasyonuna doğrudan etkisi 0.8 puan. Ayrıca alkollü içecekler ve tütün grubundaki ÖTV artışının olası etkileri yoğunlukla haziran enflasyonuna yansıyacak. Öte yandan enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan tütün grubunda temmuzda ÜFE’ye bağlı otomatik vergi ayarlamasının olmayacağının açıklanması, yılın ikinci yarısında bu grubun enflasyona katkısının sınırlı olacağına

işaret ediyor. Mevcut enflasyon görünümü ve yüksek seyreden emtia fiyatları, manşet enflasyonun 2022 genelinde yüksek seyredeceğini gösteriyor. Yılın son ayında baz etkisinin enflasyonda yaratacağı düşürücü etkiyle manşet enflasyonun yılsonunda %60’a ineceğini tahmin ediyoruz.

 

Adım adım hiperenflasyon: İstanbul’da 24 yılın en yüksek enflasyonu

 

Yaklaşan gıda felaketi: Açlık, yoksulluk ve kıtlık!

 

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 10,10 düşerek 49,06 değerini aldı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler