Sosyal Medya

Gündem

Erdoğan-Trump Zirvesi 25 Eylül’de Beyaz Saray’da: F-16, F-35 ve Ticaret Gündemde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Eylül’de ABD Başkanı Donald Trump’ın davetiyle Beyaz Saray’ı ziyaret edecek. Washington’daki zirvede iki liderin savunma sanayiinden ticarete, bölgesel barıştan Gazze krizine kadar geniş bir yelpazede konuları ele alması bekleniyor. Beyaz Saray kaynaklarına göre görüşmenin merkezinde Boeing uçak satışı, yeni bir F-16 anlaşması ve F-35 müzakerelerinin devamı yer alacak.

Erdoğan-Trump Zirvesi 25 Eylül’de Beyaz Saray’da: F-16, F-35 ve Ticaret Gündemde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Eylül’de ABD Başkanı Donald Trump’ın davetiyle Beyaz Saray’ı ziyaret edecek. Washington’daki zirvede iki liderin savunma sanayiinden ticarete, bölgesel barıştan Gazze krizine kadar geniş bir yelpazede konuları ele alması bekleniyor. Beyaz Saray kaynaklarına göre görüşmenin merkezinde Boeing uçak satışı, yeni bir F-16 anlaşması ve F-35 müzakerelerinin devamı yer alacak.

Trump: “Erdoğan ile her zaman iyi ilişkilerimiz oldu”

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“25 Eylül’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Beyaz Saray’da ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Kendisini uzun zamandır tanıyorum ve her zaman çok iyi ilişkimiz oldu.”

Trump, açıklamasında şu başlıkların görüşüleceğini vurguladı:

  • Boeing uçaklarının büyük ölçekli satışı

  • Yeni bir F-16 anlaşması

  • Olumlu sonuçlanması beklenen F-35 programı müzakereleri

Trump, iki ülke arasındaki stratejik iş birliğinin güçlenmesinden yana olduklarını belirtti.

Erdoğan: “Bölgede barış için önemli bir görüşme olacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan da X (eski adıyla Twitter) platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, görüşmenin hem ikili ilişkiler hem de bölgesel barış açısından önemine dikkat çekti:

“Başkan Trump ile yapacağımız görüşmenin, ortak küresel barış vizyonumuz çerçevesinde bölgemizdeki savaş ve çatışmaların durmasına katkı sunacağına, ülkelerimiz arasındaki iş birliğini daha da güçlendireceğine inanıyorum.”

Erdoğan, özellikle ticaret, yatırım ve savunma sanayiinde iş birliğinin derinleştirileceğini söyledi.


F-35 Krizi Gündeme Geliyor

Hatırlanacağı üzere, ABD yönetimi 2019 yılında Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkarmıştı. Gerekçe olarak Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması gösterilmişti. Washington, bu sistemin F-35 teknolojisini riske atacağını öne sürmüştü.

Ankara ise:

  • S-400 ile F-35 sistemlerinin birbirine müdahale etmeyeceğini,

  • Teknik bir değerlendirme komisyonu kurulması gerektiğini,

  • F-35 anlaşmasındaki yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirdiğini,

  • Programdan çıkarılmasının haksız olduğunu vurgulamıştı.

Türkiye ayrıca, F-35 programından çıkarılmanın sadece kendisine değil, NATO’nun genel savunma kapasitesine zarar vereceğini ifade etmişti.

Şimdi ise tarafların bu konuyu yeniden masaya yatırması ve müzakerelerin olumlu bir şekilde sonuçlanması için fırsat doğmuş görünüyor.


Gazze Konusu İkili İlişkileri Zorluyor

Her ne kadar iki lider arasında “yakın bir kişisel ilişki” olduğu vurgulansa da, Gazze konusunda ciddi görüş ayrılıkları dikkat çekiyor. Trump yönetiminin Gazze’deki Filistinlilerin sınır dışı edilmesi ve bölgenin ABD kontrolüne geçmesi yönündeki planı Ankara tarafından şiddetle reddedildi.

Türkiye, Trump’ın “Ortadoğu’nun Rivierası” benzetmesiyle sunduğu projeyi kabul etmediğini açıklarken, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını “soykırım” olarak tanımladı ve uluslararası toplumdan İsrail hükümetine yaptırım çağrısında bulundu.

Bu noktada Beyaz Saray görüşmesinin yalnızca ticaret ve savunma değil, insani krizler ve dış politika farkları açısından da kritik bir öneme sahip olduğu söylenebilir.


Yeni F-16 Anlaşması ve Boeing Satışı

Zirvede öne çıkması beklenen bir diğer başlık ise Türkiye’nin F-16 savaş uçağı filosunu modernize etme talebi. Washington ile Ankara arasında süren teknik görüşmelerin ardından, hem yeni F-16’lar hem de mevcut uçakların modernizasyon kitleri konusunda nihai kararın liderler düzeyinde alınması bekleniyor.

Ayrıca Trump’ın bahsettiği şekilde Boeing uçaklarının Türkiye’ye satışı konusunda da büyük ölçekli bir anlaşma duyurulabilir. Bu satışın, hem Türkiye’nin sivil havacılık filosunu genişletmesi hem de ABD ile ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi açısından sembolik değeri bulunuyor.


Yeni Dönem Mesajı mı?

Erdoğan-Trump görüşmesi, özellikle seçim sonrası dönemde iki ülke ilişkilerinde “reset” sinyali olarak da okunabilir. Son yıllarda S-400, F-35, Suriye, Gazze ve insan hakları gibi birçok konuda gerilimli seyreden ilişkilerin, lider düzeyindeki bu temasla daha yapıcı bir zemine oturması bekleniyor.

Ancak birçok uzmana göre bu yakınlaşmanın sürdürülebilir olması için, kurumsal diplomasi kanallarının daha etkin çalışması ve dış politikanın kişisel ilişkilerin ötesine geçmesi gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME

  • Aksoy Araştırma Anketi: TEMU Kararından Neden Vazgeçildi?

    Yurt dışından yapılan alışverişlerde uygulanan 30 avroluk gümrük muafiyeti sınırının önce kaldırılıp ardından bu karardan geri dönülmesinin arkasında kamuoyu yoklamalarının etkili olup olmadığı tartışılıyor. Kamuoyunda “TEMU kararı” olarak anılan ve özellikle gençler arasında büyük tepkiye yol açan düzenlemeye verilen destek, son anketlere göre yalnızca yüzde 15,1 seviyesinde kaldı.

  • İngiltere’de Tüketici Güveni Ocak Ayında Düşüşünü Sürdürdü

    S&P Global’in İngiltere Tüketici Güven Endeksi (CSI), Ocak ayında hanehalkı güvenindeki zayıflamanın hız kazandığını ortaya koydu. Aylık olarak 2009’dan bu yana yayımlanan ve 1.500 haneyi kapsayan endeks, Aralık ayındaki 44,7 seviyesinden Ocak’ta 44,6’ya gerileyerek Nisan 2025’ten bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Böylece endeks art arda dördüncü ayda da düşüş kaydederken, nötr eşik olan 50’nin belirgin biçimde altında kalmayı sürdürdü. Veriler 8–12 Ocak tarihleri arasında toplandı.

  • GCM’den 2026 hisse strateji raporu: Çıkış potansiyeli yüksek

    Küresel ve yurt içi makroekonomik görünüm, para politikası beklentileri ve finansal koşulların seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’da önümüzdeki dönemde hem destekleyici hem de baskılayıcı faktörler aynı anda etkili olmaya devam edecek. Bu denge, orta vadeli stratejik beklentilere ek olarak dönemsel taktiksel işlem fırsatlarının da önünü açabilir.

  • JP Morgan’dan Gelişen Pazar Uyarısı: Riskler Artıyor, Tavsiye Düşürüldü

    JP Morgan stratejistleri, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik tavsiyelerini “ağırlık artır” seviyesinden “piyasa ağırlığı”na indirdi. Banka, güçlü bir performansla…

  • Konut ve Arsa Satışlarında Dolandırıcılığa Son: Taşınmaz Satışlarında Blokeli Ödeme Sistemi Başlıyor

    Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul alım-satım işlemlerinde uzun süredir tartışma konusu olan ödeme güvenliği sorununu ortadan kaldıracak önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Bakanlık tarafından yapılan değişiklikle, ikinci el araç satışlarında uygulanan Güvenli Ödeme Sistemi, 1 Mayıs 2026 itibarıyla konut, arsa ve tüm taşınmaz satışlarında zorunlu hale getirilecek.

  • İstanbul Valiliği Buzlanma ve Don Tehlikesine Karşı Uyardı: “Olumsuzluklara Karşı Dikkatli ve Tedbirli Olunması Gerekmektedir”

    İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İl genelinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, kent genelinde yağmur ile karla karışık yağışların etkisini sürdüreceği belirtilerek, özellikle buzlanma ve don riskine karşı vatandaşların uyarıldığı aktarıldı.

  • Tarım Sektörünün İhracattaki Payı Yüzde 15,3’e Ulaştı

    Tarım sektörü, 2025 yılında 36,4 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştı. Bu rakamın içinde mobilya, kağıt ve orman ürünleri de yer aldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sektörün ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,6 artış göstererek 36,4 milyar doların üzerine çıktı. Tarım sektörünün toplam ihracattaki payı ise yüzde 15,3 olarak kaydedildi.

  • Trump’ın Tarife Tehdidi Almanya Otomotiv Hisselerini Sarsıyor: Mercedes ve BMW Hisselerini Etkiledi

    ABD Başkanı Donald Trump’ın, Grönland konusundaki taleplerine karşı çıkan sekiz Avrupa ülkesine yönelik tarife tehditleri, Almanya’da özellikle otomotiv sektöründe ciddi bir dalgalanmaya yol açtı. Frankfurt Borsası’nda işlem gören önde gelen Alman otomobil üreticilerinin hisseleri, yatırımcıların artan endişeleriyle birlikte keskin değer kayıpları yaşadı. Buna göre, Mercedes-Benz hisseleri %2,7, BMW %3,35, Porsche %2,88 ve Volkswagen %3,64 oranında düştü.

  • Garanti BBVA Portföy’den Rekor Büyüklük: Yatırımcı Güveniyle 1 Trilyon Lira

    Garanti BBVA Portföy, yönettiği yatırım fonlarının toplam büyüklüğünün 1 trilyon lirayı geçtiğini açıkladı. Bankadan yapılan bilgilendirmeye göre, 15 Ocak tarihli TEFAS verilerine göre, şirketin portföy yönetimindeki yatırım fonlarının toplam değeri 1 trilyon lirayı aşarak sektörde önemli bir dönüm noktasına ulaştı.

  • Türkiye’nin Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Kasım’da Azaldı

    Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, Kasım ayı itibarıyla bir önceki aya göre %1,3 azalarak 163,7 milyar dolar seviyesine geriledi.

  • Japonya’nın İlk Kadın Başbakanı Takaichi, Erken Seçime Gidiyor

    Ekim ayında Japonya’nın ilk kadın Başbakanı Sanae Takaichi’den dikkat çeken bir adım geldi. Japon Başbakan Takaichi, bugün yaptığı açıklamada erken seçim kararı aldığını duyurdu. Kendisinin Liberal Demokrat Parti’deki (LDP) lider değişikliği sonucunda başbakan olduğunu ve Japonya Inovasyon Partisi (JIP) ile yeni bir koalisyon hükümeti kurduğunu hatırlatan Takaichi, "Bu kapsamda uygulayacağımız politikaların çoğu, LDP’nin son Temsilciler Meclisi seçimlerindeki kampanya vaatleri arasında yer almamıştı" dedi.

  • Euro Bölgesi Enflasyonu Aralık’ta Hedefe Yaklaştı

    Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Aralık ayında %1,9’a geriledi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin Aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı.

  • Javier Blas: İran Petrolü İçin Asıl Risk Bombalar Değil, Grevler

    İran denildiğinde enerji piyasalarının aklına ilk olarak askeri gerilimler ve Hürmüz Boğazı riski geliyor. Ancak Bloomberg Opinion yazarı Javier Blas’a göre, İran petrol arzı açısından asıl tehlike askeri çatışmalar değil, ülkenin derinleşen ekonomik kriziyle tetiklenebilecek işçi grevleri. Tarihsel deneyim, göz ardı edilen bu riskin petrol üretimi üzerinde çok daha yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

Benzer Haberler