Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ’60 harcayıp, riski 38 milyar dolar arttırdık…’

6 Mart 2026

Müşteriniz size geldi ve dedi ki: Gel benimle çalış. Bunun için 60 bin TL harca, çalışmayı bıraktığımızda ben 38 bin TL’lik riskimi sana hediye edeyim. Ne dersiniz? Bunu kabul eden olur mu bilmiyorum ama, pırıltılı gözler eşliğinde ne yazık ki bunu yaşadık.

Medyada Kur Korumalı Mevduat’tan nasıl çıktığımız ballandırılarak anlatılırken, en son seviyesinin 2,1 milyar TL’ye kadar indiği haberleştirildi. Düşünsenize bu rakam bir ara, hatta Bakan Şimşek’in TBMM’de verdiği bilgilere göre Ağustos 2023’te 3,4 trilyon TL’ye kadar ulaşmıştı.

Peki başlangıçta hayatımıza nasıl girmişti? Mucize diye anlatılarak, hatta bu noktada içi kıpır kıpır olan bir Bakan vardı. Meşhur Nebati… Öyle büyük bir işmiş gibi anlatsa da, uygulamaya başlarken ‘daha çok ekonomiyi dolarize edersiniz’ söylemlerini bile alaycı karşılamıştı.

Neden? Çünkü mesele mucizeydi. Bu yolla döviz mevduatlarında bulunan paranın, TL’ye geçişi sağlanacaktı ve böylece Türkiye çok büyük bir içten kaynak edinimi sağlarken, kur riskini de yönetilebilir kılacaktı.

Elbette söylendiği gibi olmadı. Yine araştırmalara göre KKM öncesi yüzde 50’lerde geçen dolarizasyon kısa süre içinde yüzde 75’lere vurdu. Yani daha işin başında fiyasko kendini belli etmişti.

Fakat elbette hiçbir konuda yanılmayan bu yönetim zihniyeti, bunda da yanılmadığını düşünerek, rakamları ani bir çıkışta kur patlamasına neden olacak seviyeye kadar ulaştırdı. Sonra Bakan değişti. Kim geldi? Mehmet Şimşek.

Şimşek irrasyonel olarak nitelendirdiği politikaların bir parçası olan KKM’nin mutlaka kurtulmak gereken bir konu olduğunu anlattı. Yani mucize diye hayatımıza giren sorun haline dönüp, kurtulmamız gereken bir başlık oldu. Ama her ikisini de yapan aynı iktidarın ekonomi kurmayları idi. Elbette yine bunu kimse tartışmadı.

Sonra KKM’nin azalışı bir başarı gibi anlatılmaya başlandı. Hatta Mehmet Şimşek bunu ekonomiye olan güvenin simgesi gibi sundu. Yalan yom, dövizi patlatmadan miktarı azaltmayı başardılar.

Peki bunu sorunu çözerek mi yaptılar? Hayır… Onun yerine baskılı kur, görece yüksek faiz moduna geçtiler. Dünyadan nitelikli yatırımcı bulamadıkları gibi, carry trade tayfasını başımıza topladılar. Baktığınızda iş son derece kârlıydı. Ama bizim için değil.

Dolarını getirip TL’ye dönerek, TL mevduata geçenler, çıkışlarında dövizin sabit kalacağını bildikleri için nefis para kazandılar. Şimdi işin sonuna geldiğimizde manzara ne? Merkez Bankası raporları ve bütçe verilerinden yapılan hesaplamaya göre, dünün mucizesi bugünün kurtulunan başlığı bize 60 milyar dolara mal oldu.

60 milyar dolar harcayıp ne yaptık? KKM başında Aralık 2021’de 239 milyar dolar civarında olan yabancı para cinsi mevduatı, 5 Mart 2026 tarihli Merkez Bankası verilerine göre 278 milyar dolara ulaştırdık. Bunun da 240 milyar doları yurtiçinden. Sonuç bu. Tebrik ediyorum.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Musk’ın beleş hayat mesajı...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Musk’ın beleş hayat mesajı…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Enflasyonda ikinci ihracat dönemi...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Enflasyonda ikinci ihracat dönemi…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Büyümedeki etki tüketim bile değil...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Büyümedeki etki tüketim bile değil…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Trump’ın yetki aşımı...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Trump’ın yetki aşımı…’

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları