Sosyal Medya

Dikkat..2026’nın İlk Aylarında Ekonomide Bunlar Olacak!| Dr. Cüneyt Akman & Zeynep Ece Ulukaya

2 Aralık 2025

Dr. Cüneyt Akman, Zeynep Ece Ulukaya’nın sunduğu programda ,Türkiye ekonomisi, küresel piyasalardaki güncel durumu ve geleceğe dair beklentileri sizler için yorumluyor.

İşte programın ana başlıklarının özeti:

Türkiye Ekonomisi ve Enflasyon Hedefleri
Enflasyon Hedefi: Mehmet Şimşek’in 2027’de enflasyonu tek haneye düşürme hedefine, Dr. Akman bunun gerçekçi olmadığını ve “ölme eşeğim ölme” tabirine benzediğini belirterek şüpheyle yaklaşıyor.

Yanlış Politika Eleştirisi: Enflasyonla mücadelenin uzun bir süreye yayılmasının en etkisiz ve halka en çok acı verecek yöntemlerden biri olduğunu ifade ediyor. Halkın beklentileri düzeltmemesinin, uygulanan yanlış politikaların bir sonucu olduğunu, Merkez Bankası’nın bu durumu halka yüklemesini eleştiriyor.

Yoksulluk ve Açlık Sınırları: Yoksulluk sınırının 100.000 TL’ye, açlık sınırının ise 40.000 TL’ye yaklaştığını belirterek mevcut ekonomik durumun ciddiyetini vurguluyor.

Asgari Ücret Zammı: Asgari ücret zammında geleceğe yönelik enflasyon beklentilerinin (%20 civarında) esas alınmasının, geçmiş enflasyonun telafi edilmemesi anlamına geldiğini ve bunun bir “soygun düzeni” olduğunu söylüyor.

Politikanın Sonu: Mevcut politikaların sürdürülemez olduğunu ve gelecek senenin ortası gibi frene basılacağını öngörüyor.

Enflasyon Reçetesi: Kısa sürede sonuç verecek, vatandaşı ikna edecek ve çıkarına olacak bir pozisyon takınılması, Türkiye’deki üretim verimsizliğinin ortadan kaldırılması ve rantiyerlerin elindeki imkanların alınması gerektiğini belirtiyor.

Küresel Piyasalar: Altın, Gümüş ve Teknoloji Hisseleri
Altın ve Gümüş Yükselişi: Altın ve gümüşteki yükselişin başlıca sebepleri arasında; merkez bankalarının alımları, vadeli işlemler piyasalarındaki sıkışıklık ve uluslararası para sisteminin (Bretton Woods sonrası sistem) çürük bir yapıya sahip olması gösteriliyor.

Çözüm Önerisi: Altın-gümüş fiyatlarındaki istikrarsızlığın kökünün uluslararası para sistemindeki sorunda olduğunu ve çözümün, dolar hakimiyetinin kaldırılması ve sürdürülebilir yeni bir rezerv para sisteminin G20 ülkeleri tarafından kurulması gerektiğini savunuyor.

Teknoloji Hisseleri (NASDAQ): Teknoloji hisselerindeki düşüş beklentilerinin ardından tekrar yükselişin başlamasının normal olduğunu, zira büyük balondan önce en şiddetli yükselişin yaşandığını belirtiyor. Yükselişin Fed’in faiz indirimlerine gideceği beklentisine ve ABD-Çin yeni soğuk savaşındaki teknoloji yarışı nedeniyle devletlerin şirketleri finanse etme eğilimine dayandığını ifade ediyor.

2026 Dünya ve Türkiye Piyasaları Beklentileri
Küresel Piyasalar (2026 İlk Ayları): Önümüzdeki 3-4 ayda büyük felaketler beklenmiyor; yükselişin süreceği ancak sık sık küçük “öncü depremler” (sert düşüşler) görüleceği tahmin ediliyor. Faiz indirimlerinin bir sonraki krizi hazırlayacağı belirtiliyor.

Türkiye Açısından Fırsatlar: Fed’in genişlemeye gitmesi ve bölgesel savaşların geçici olarak yumuşaması Türkiye açısından bir fırsat yaratabilir.

Seçim Ekonomisi (2026’nın İkinci Yarısı): 2027 seçimleri için hazırlanan seçim ekonomisinin 2026’nın ikinci yarısından itibaren başlayacağı öngörülüyor. Bu dönemde:

Mehmet Şimşek politikaları yavaşlatılacak veya durdurulacak.

Döviz daha şiddetli baskılanacak.

Halkın talebini artırmaya yönelik ücret iyileştirmeleri ve benzeri adımlar atılacak.

Borsa ve TL: 2026’nın ikinci yarısında borsa şirketleri için iyi bir zaman olacağı ve TL açısından da bir süre iyi bir dönem yaşanacağı tahmin ediliyor. Ancak 2026 sonu veya 2027 başlarından itibaren döviz tevdiat hesaplarında artışlar ve dövizde hafif kımıldamalar görüleceği de ekleniyor.

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları