Sosyal Medya

Para-banka-finans

Bankacılık sektörü: Beklentilere paralel olarak yıla zayıf başlangıç

Bankacılık sektörünün Ocak net kârı 32 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu rakam aylık %62 düşüş gösterirken, yıllık olarak ise %19…

Bankacılık sektörü: Beklentilere paralel olarak yıla zayıf başlangıç

Bankacılık sektörünün Ocak net kârı 32 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu rakam aylık %62 düşüş gösterirken, yıllık olarak ise %19 düşüş gösterdi. Ocak özkaynak karlılığı %17 seviyesinde gerçekleşti (2023: %35).

 

Aylık bazda net kar düşüşünde net faiz marjında gerileme, azalan ticari/kur/swap sonuçları ve sezonsal temettü gelirlerinin olmaması en temel etkenler. Komisyon gelirleri aylık bazda yataya yakın seyrederken yıllık bazda ise oldukça güçlü seyretti. Diğer faaliyet gelirleri (ağırlıklı karşılık iptalleri) ise aylık bazda %51 artarak zayıf karlılık gelişimini bir miktar destekledi. Toplam gelirler aylık %16 düştü. Alt detaylara baktığımızda net faiz gelirleri aylık %37 düşüş gösterirken, komisyonlar ise aylık %3 düşüş (yıllık %158 artış) gösterdi. Ticari/kur/swap sonuçları ise aylık bazda zayıfladı ve karlılığı bir miktar aşağı çekti. Toplam karşılıklar aylık olarak yataya yakın seyrederken, yıllık bazda ise %66 artış kaydetti. Faaliyet giderleri ise aylık olarak %6 artış gösterirken, yıllık olarak ise %83 artış gösterdi.

Aylık olarak net faiz marjında 197 baz puan düşüş gözlemliyoruz. Bu düşüşün ana etkeni TL kredi-mevduat makasında düşüş ve TÜFE’ye endeksli tahvillerden daha düşük katkı. TL kredi-mevduat makası 65 baz puan düşüş gösterdi. Bu düşüşte TL mevduat faizlerinde 159 baz puan artış ana neden. TL kredi faizlerinde ise 94 baz puan artış var. Net faiz marjının 1Ç24’te dip yaptıktan sonra 2Ç24 itibarı ile toparlanmasını tahmin ediyoruz.

Karşılıklar aylık %13 azaldı. Sektörün takipteki kredi oranı %1.6 ile önceki aya göre yatay. Takipteki kredi hacmi önceki aya göre %2 artarken, toplam kredi hacmi ise aylık %2 arttı.

Sektörün sermaye yeterlilik ve çekirdek sermaye oranları ise aylık yaklaşık 190 baz puan azalarak %16.9 ve %13.4 seviyelerindedir.

Açıklanan veriyi mevduat ve katılım bankaları hisseleri için nötr/sınırlı olumsuz olarak değerlendiriyoruz, TSKB için ise olumlu olarak değerlendiriyoruz. Tüm mevduat ve katılım banka gruplarında aylık bazda net kar düşüşü gözlemledik. Yatırım bankaları (TSKB bu grupta) ise aylık bazda %32 karlılık artışı elde etti. Yatırım bankalarında yıllık bazda da %61 kar artışı var. Yatırım bankaları TL mevduat fonlaması olmaması sayesinde olumlu ayrıştı. Bankacılık endeksi (XBANK) sene başından bugüne XU100’ün %7 gerisinde performans gösterdi. Bu geride performansta zayıf beklediğimiz ilk çeyrek sonuçlarının etken olduğunu düşünüyoruz. Sürdürülebilir makroekonomik politikaların devam etmesiyle özel bankaları orta ve uzun vadede beğenmeye devam ediyoruz. AKBNK ve TSKB için AL tavsiyemiz mevcut ve Model Portföyümüzde yer alırken, GARAN ve ISCTR için de AL tavsiyemiz mevcut.

 

 

 

Yapı Kredi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler