Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Euro Bölgesi Resesyondan Hızla Çıkıyor Ancak Enflasyon Yapışkanlığını Koruyor

Bölgenin önde gelen ekonomileri ilk çeyrekte tahminleri aştı. Enflasyon Nisan ayında değişmeyerek %2,4 ile beklentileri karşıladı. Euro bölgesi, en büyük…

Euro Bölgesi Resesyondan Hızla Çıkıyor Ancak Enflasyon Yapışkanlığını Koruyor

Bölgenin önde gelen ekonomileri ilk çeyrekte tahminleri aştı.
Enflasyon Nisan ayında değişmeyerek %2,4 ile beklentileri karşıladı.

Euro bölgesi, en büyük dört ekonomisinin beklenenden çok daha hızlı büyümesiyle resesyondan çıkarken, enflasyonda son dönemde görülen gerileme durdu.

İlk çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla önceki üç aya göre %0,3 artarak son 1,5 yılın en yüksek hızına ulaştı. Ayrı bir açıklama, tüketici fiyatlarının Nisan ayında yıllık %2,4 artarak Mart ayındaki hızına ve analist tahminlerine paralel olduğunu gösterdi.

Yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve zayıf küresel talebin üretimi düşürmesinin ardından 20 ülkeli blok için beklentiler parlaklaşıyor. Canlanmaya, sanayi sektörü öncülüğünde benzer bir halsizlikten çıkmakta olan Almanya da yardımcı oluyor. Avrupa Merkez Bankası’nın Haziran ayında parasal gevşemeye başlaması da bu canlanmayı destekleyecektir.

2023’ün ikinci yarısındaki daralmanın ardından ilk çeyrekteki genişleme Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın analist beklentilerini aşmasıyla gerçekleşti. AMB, enflasyonun düşmesi, hane halkı gelirlerinin toparlanması ve dış talebin güçlenmesiyle yıl boyunca bir toparlanma öngörüyor ve 2024’te %0,6 ve 2025’te %1,5 büyüme tahmin ediyor.

Gerçekten de son veriler, özellikle Almanya’nın kendi sorunlarının üstesinden gelmesiyle birlikte ekonominin köşeyi dönmüş olabileceğini gösteriyor. Ancak endişeler tamamen ortadan kalkmış değil: Nisan ayında duyarlılıkta beklenmedik bir düşüş görüldü.

Bu arada enflasyon %2’ye yaklaşıyor ve yetkililer bu hedefi tutturma yolunda olduklarından daha eminler – bu da Haziran ayında bir faiz indirimi için kapıyı açıyor. Beş ay boyunca değişmeyerek %4’te kaldıktan sonra Nisan ayında %3,7’ye gerileyen yapışkan hizmet enflasyonu konusunda endişeliler.

Gıda ve enerji gibi değişken kalemleri dışarıda bırakan çekirdek baskılar da bu ay ılımlı bir seyir izleyerek %2,9’dan %2,7’ye geriledi ve beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşti.

Euro, bu aşımın etkisiyle daha önceki kayıplarını sildi ve dolar hariç tüm 10’lar Grubu emsallerinden daha iyi performans gösterdi. Para piyasası işlemcileri bu yıl için faiz indirimi bahislerini hafifçe azaltarak iki çeyrek puanlık indirimi tam olarak fiyatladı ve üçüncüsüne %76 ihtimal verdi.

Bloomberg Economics’in %2,3’lük bir okuma öngören tahminine göre, Euro bölgesi enflasyonundaki yavaşlama Mayıs ayında devam edebilir.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler