Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’in Nisan ayı imalat PMI değeri 50,4’e geriledi ancak yine de üst üste ikinci ay genişlemeye işaret ediyor

Salı günü açıklanan resmi verilere göre Çin imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Nisan ayında geçen ayki 50.8 seviyesinden…

Çin’in Nisan ayı imalat PMI değeri 50,4’e geriledi ancak yine de üst üste ikinci ay genişlemeye işaret ediyor

Salı günü açıklanan resmi verilere göre Çin imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Nisan ayında geçen ayki 50.8 seviyesinden 50.4’e geriledi.

Endeksin 50’nin üzerinde olması genişlemeye, altında olması ise daralmaya işaret ediyor.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun (NBS) kıdemli istatistikçisi Zhao Qinghe, imalat PMI değerinin iki ay üst üste genişlemeyi sürdürdüğünü ve bunun da sektördeki toparlanmanın devam ettiğini gösterdiğini söyledi.

Zhao, işletme üretiminin hızlandığını ve üretim endeksinin 0,7 puan artarak Nisan 2023’ten bu yana en yüksek seviye olan 52,9’a yükseldiğini söyledi.

Pazar talebinin genişlemeye devam ettiğini belirten Zhao, yeni siparişler endeksinin 51,1 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Zhao, farklı ölçeklerdeki işletmelerin PMI değerlerinin bu ay boom-bust çizgisinin üzerinde gerçekleştiğini; büyük, orta ölçekli ve küçük işletmelerin değerlerinin sırasıyla 50,3, 50,7 ve 50,3 olduğunu söyledi.

Zhao ayrıca yeni ekonomik faktörlerin hızlı genişlemeyi sürdürdüğüne dikkat çekti. Nisan ayında, ekipman imalatı ve yüksek teknoloji imalatına ilişkin değerler sırasıyla 51,3 ve 53 olarak gerçekleşti.

NBS’ye göre, imalat sektöründeki piyasa duyarlılığı, iş beklentileri alt okumasının 55,2’de kalmasıyla istikrarını korudu.

Tüketimin yumuşadığı görüldüğünden imalat dışı zayıfladı

İmalat dışı PMI’daki düşüş daha belirgin oldu ve 53,0’dan 51,2’ye gerileyerek konsensüs tahminlerini ıskaladı ve son 3 ayın en düşük seviyesine indi. İmalat dışı PMI, yeni işlerin (46,3) art arda 12. ay boyunca daralmaya devam etmesi ve 16 ayın en düşük seviyesine ulaşmasıyla daha az pembe bir tablo çiziyor. İstihdam (47,2) toparlandı ancak üst üste 14. ayda da daralma bölgesinde kaldı. Hala genişleme bölgesinde olmasına rağmen, iş beklentileri alt endeksi de 57,2 ile salgın sonrası en düşük seviyeye ulaştı.

Daha önceki raporlarda birçok kez değindiğimiz gibi, 2023 yılında ekonomik büyümenin ana itici gücü olan tüketim faaliyeti, 2024 yılında zayıf tüketici güveni ve olumsuz servet etkileri nedeniyle ılımlılaşıyor ve bu durum muhtemelen Çin’deki hizmetler sektörü üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olacak. “Takas” programları aracılığıyla tüketimi artırmaya yönelik mevcut planlara hizmet sektörüne yönelik politika desteğinin de dahil edilmesi, yalnızca yakın vadeli büyümeye destek sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Çin’in uzun vadeli geçiş hedeflerine de fayda sağlayacaktır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler