Sosyal Medya

Piyasa

Dolar yükselirken gelecek seyrini FED belirleyebilir

Dolardaki son durum, 20 Şubat itibariyle serbest piyasada 30,88 TL'den işlem görmesi ve Kapalıçarşı satış işlemlerinde 31,05 seviyesine çıkmasıyla dikkat çekti.

Dolar yükselirken gelecek seyrini FED belirleyebilir

Analistler, geçen yılki seçimlerin ardından yaşanan gelişmeleri hatırlatarak, piyasada benzer bir psikolojinin hâlâ devam ettiğine işaret ediyor. Ancak, politika faizi ve mevduat faizlerinin belirli seviyelerde olması, ekonomi yönetiminin sıkı bir politika izlemesi nedeniyle Türk Lirası’nda ciddi bir değer kaybının rasyonel olmadığı konusunda uyarıda bulundular.

Dolardaki bu yükseliş, yerel seçimlere doğru gergin bir bekleyişin sürdüğü bir döneme denk geliyor. Serbest piyasa ile Kapalıçarşı arasındaki makasın açılması da dikkat çeken bir diğer nokta olarak öne çıktı. Türkiye gazetesinin konuyla ilgili haberine göre, küresel piyasalara bakıldığında, dolar endeksinin 104,30’un üzerinde tutunduğu ve 10 yıllık ABD tahvillerinin 4,30 seviyesinde olduğu görüldü. Bu durumun, dolarda küresel anlamda güçlü bir duruşu işaret ettiği analistlerce ifade edildi.

FED’İN FAİZ POLİTİKASI

Analistler, gelecek dönemde doların seyri için FED’in faiz politikasının önemli olduğunu vurguladı. Ancak, şu anda FED’in faiz indirmeyeceğini belirtmesine rağmen piyasanın bu yönde fiyatlandığına dikkat çektiler. Bu bağlamda, piyasaların güçlü ABD ekonomisine odaklandığı ve FED’in faiz indirimine başlaması beklentisinin olduğunu belirttiler.

Son olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinin son haftalarda yaklaşık 10 milyar dolar azalarak 134,90 milyar dolara düştüğüne işaret edildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler