Sosyal Medya

Ekonomi

Enflasyonun 2024 zirvesine çıkacağı Mayıs ayında Enflasyon Raporu bugün açıklanacak

TCMB bugün yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. Başkan Fatih Karahan ‘in yapacağı sunumda 2024-2025 için enflasyon beklentilerini yukarı yönlü güncelleyip…

Enflasyonun 2024 zirvesine çıkacağı Mayıs ayında Enflasyon Raporu bugün açıklanacak

TCMB bugün yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. Başkan Fatih Karahan ‘in yapacağı sunumda 2024-2025 için enflasyon beklentilerini yukarı yönlü güncelleyip güncellemeyecekleri merak konusu. Aynı zamanda ekonomik aktivitenin seyri açısından TCMB’nin beklentilerinde değişimin izleri aranacak.

Bu ayki sunum, 2023’ten itibaren yüksek bazın istatistiksel etkisi ve dokuz faiz artışının ekonomiye yansıması sayesinde Haziran ayından itibaren enflasyonun düşmeye başlamasından önce, Türkiye’de fiyat artışının %70’in üzerinde zirve yapması beklenen bir döneme denk geliyor.

Enflasyon beklentilerinin yüksek olması ve iç talebin canlı seyretmesi bunun önündeki engeller arasında yer alıyor. Yine de Karahan geçen ay fiyat artışının planlandığı gibi yılı %36 ile kapatma yolunda ilerlediğini söyledi. Piyasalarsa bu seviyeye ancak üç aylık bir gecikmeyle ulaşılabileceğini düşünüyor.

Şubat ayındaki son enflasyon raporunun sunumunda Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, “Hedefi iddiasız olan bir merkez bankası oksimorondur,” dedi. Bir sonraki ay, politika yapıcılar 500 baz puanlık bir artışla sürpriz yaparak temel faiz oranını %50’ye çıkardılar.

Ekonomistler yeni Rapor’da nelerin değişebileceği konusunda farklı görüşlere sahip.

Yatırım danışmanlığı şirketi Fortuna Capital’in CEO’su Altuğ Özaslan, bu yılki tahminin ikinci çeyrek için %36’da tutulması kararının, ek bir sıkılaştırma sinyali eşliğinde yerel tahvillere girişleri destekleyeceğini söyledi.

Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın yılsonu beklentilerini “ara enflasyon hedefleri olarak gördüğü için” aynı kalmasını bekliyor.

Goldman Sachs Group Inc. analistleri bunun yerine politika yapıcıların projeksiyonlarının orta noktasını %38’e yükseltebileceğini ve muhtemelen “yıl sonuna yaklaştıkça belirsizlik bandını daraltabileceğini” öngörüyor. Merkez Bankası’nın tahmin aralığının üst sınırı şu anda %42 seviyesinde.

Bloomberg Economics’e göre, Merkez Bankası’nın bu yılki ikinci enflasyon raporunda tahminlerinde küçük bir yukarı yönlü revizyona gitmesi muhtemel. Buna rağmen Merkez Bankası’nın tahminlerinin %40’ın altında kalmasını bekliyor ve 24 yıl sonu için %43’lük tahminlerini değiştirmiyorlar. Görünüme yönelik risklerin de yukarı yönlü olduğun ekliyorlar.

Merkez Bankası’nın ekonomiye ilişkin daha geniş kapsamlı değerlendirmesi ve arzın talebi geride bıraktığı ve enflasyon üzerinde daha az baskı oluşturduğu negatif bir çıktı açığına işaret edip etmediği de incelenecek.

İngiltere’deki Durham Üniversitesi ve İstanbul’daki Koç Üniversitesi’nde ekonomi alanında doçent olan Cem Çakmaklı’ya göre sunumdan çıkarılacak en önemli sonuç ekonomik soğuma ihtimali olacak.

Çakmaklı, talebin hala güçlü olmasına rağmen, kapasite kullanımından elektrik kullanımına kadar çeşitli verilerdeki son durgunluk işaretleri göz önüne alındığında, Mayıs veya Haziran aylarında negatif bir çıktı açığının açılacağını gösteren projeksiyonlar beklediğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler