Sosyal Medya

Genel

Emre Balıca:  As bayrakları, as!

Birilerinin bizi nasıl bu kadar kötü bir ekonomi yönetimi ile nerelere sürüklediğini ve eğer akılcı çizgiden uzaklaşılırsa daha nerelere sürükleyebileceğini bir görebilsek mi?

Emre Balıca:  As bayrakları, as!

Merhaba sevgili okurlar,

Haftayı Fitch’in gece yarısı kredi notu ve görünümünü değiştirmesi ile kapattık. Benim yazıma gelene kadar duymayanınız kalmamıştır.

Hani yine de yazayım. B’den B+ ‘ye kredi notunu, not görünümünü de durağandan pozitife değiştirdi.

Kredi notu ve not görünümü sözlerine aşinasınızdır diye düşünüyorum.

Haddini bil Moody’s

Dış güç S&P

Eyyyy Fitch …

Gerçi şimdi bu kuruluşlar kredi notlarımızı ve görünümleri olumlu değiştirdikçe kanımız ısınmaya başladı ama olsun.

Peki bu B+ ne?

Hafta başı piyasa açılışında coşkunun çağlayanlar gibi akacağına, bir anda dolarda ve euroda satışın başlayacağına, rezervlerin dolup dolup taşacağına, cari açığın “puuff” diye kaybolacağına inandıran bu “B+” notu ne demek?

Arkadaş, modern dünyayı geç bu nota sahip ülke söylesem haritada bulmayı geçtim düz dünyacı olursunuz. Bu kadar heyecan yaptığımız notun genel açılımı finansal açıdan ödeme yapabilme becerisi olsa bile ekonomik koşullardaki dalgalanmadan rahatlıkla etkilenir demek. Yatırım yaparken iyi düşün, yatırım yapılabilir seviyesine uzak demek. Dalgalanmalara açık demek. Ve hatta özel durumlarda siyasi konjonktürden etkilenir demek.

Kaldı ki Fitch’in açıklamasının içeriğinde seçim süreci sonrasında bir değişiklik beklemiyoruz ama pozitif görümün korunması için istikrarlı sürecin devam etmesi gerektiğini de söylüyor.

Düşünün ki, Sayın Şimşek bile 12 yıl sonra gelen not artışının öngörülebilir ve ekonomik dinamiklerin kurallarına göre uygulanıyor olmasından kaynaklandığını belirtti.

12 yıl mı?

12 yıl sonra gelen not artışı, hala yatırım yapılabilir bu ülkeye demiyor.

 

Güzel olan burada ekonomi dinamiklerinin artık kurallarına göre işleyebildiği. Evet, bir şeyler değişiyor. Bir şeyler iyiye gitme yönünde ilerliyor. Ve yine bir şeyler bir anda değişmeyecek yavaş yavaş düzelecek.

Ama daha “as bayrakları as“ durumuna uzağız. İşin kötüsü bu duruma seviniyoruz. Yanlış ekonomi politikaları nedeniyle ne hale geldiğimizin farkında olmadan neleri kaybettiğimizi görmeden B’den B+ a çıkmaya seviniyoruz.

BB ’lerden nasıl düştüğümüzü sorgulamadan daha önce yatırım yapılabilir olduğumuzu düşünmeden öyle mutluyuz ki, hafta başı piyasa açılışında nasıl bir coşkunun karşılayacağını hayal edemiyoruz.

Yahu artık bir silkinsek mi?

Birilerinin bizi nasıl bu kadar kötü bir ekonomi yönetimi ile nerelere sürüklediğini ve eğer akılcı çizgiden uzaklaşılırsa daha nerelere sürükleyebileceğini bir görebilsek mi?

 

Bir miktar daha mı az halimize şükretsek de sorsak mı?

Hazır Ramazan ayına girerken, geçtiğimiz seneki kolileri mi hatırlasak bugünlerde markete gidince.

Çok değil yahu, cebimizdeki paranın neleri alamadığını bir anlasak alım gücünün ne olduğunu öğreneceğiz de …

Bizdeki not bize yeter. Hak edene çok bile.

As bayrakları as…

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler