Sosyal Medya

Genel

2024 yılında Yemek Bedeli ne kadar?

Advertorial       2024 Yemek Bedeli Ne Kadar? Çalışanların bir iş yerini tercih etmeleri için maaş kadar yan haklar…

2024 yılında Yemek Bedeli ne kadar?

Advertorial

 

 

 

2024 Yemek Bedeli Ne Kadar?

Çalışanların bir iş yerini tercih etmeleri için maaş kadar yan haklar da oldukça önemli. Hatta yapılan bağımsız araştırmalar, işten kendi isteğiyle ayrılma sebepleri arasında yan hakların yetersiz olmasının maaş ve kariyer beklentilerinden sonra 3. sırada olduğunu gösteriyor.  Bu yan haklardan biri olarak yemek ücretinin çalışanları motive edecek tutarda olması için işverenlerin detaylı bir hesaplama yapması şart. Hesaplamayı doğru bir şekilde yapmanın yolu da vergi istisnasına tabi olan güncel yemek bedelini bilmekten geçiyor.

 

O halde şimdi, “2024 yemek bedeli ne kadar?” sorusuna cevap verelim ve devlet tarafından belirlenen yemek bedeli ile ilgili tüm detayları incelemeye başlayalım.

 

Yemek Bedeli Nedir?

Çalışanlara verilen yemek ücreti, aslında kanunen zorunlu bir uygulama değil. Çünkü İş Kanunu’nda da belirtildiği gibi yemek ücreti, sosyal yardım ödemeleri kapsamına girer. Bu nedenle çalışanın yemek ihtiyacını karşılamak için ücret ödemek, işverenin inisiyatifine bağlı bir uygulamadır.

 

Ancak tabii ki iş verimliliği açısından çalışanların, çalışma ortamında düzenli beslenebilmesi oldukça önemli. Bunun için günümüzde pek çok işveren, çalışanlarına yemek ücreti vermeyi tercih eder.

 

Bu uygulamanın daha çok artması için de devlet tarafından teşvik edici düzenlemeler yapılır. İşverenlerin çalışanlarına yemek yardımı yapmasını teşvik etmek için vergi istisnası sağlanır. Her sene belirlenen tutar oranında çalışanlarına yemek yardımı yapan işverenler, gelir vergisi ve damga vergisinden istisna tutulur. Devlet tarafından belirlenen bu tutara da yemek bedeli denir. Yemek bedeli, günlük olarak hesaplanır ve her sene belirlenen tutar, Resmi Gazete’de tebliğ edilir.

 

Tabii bu kavramı, çalışanlara verilen günlük yemek ücreti ile karıştırmamak gerekli.  Unutmayın ki yemek bedeli, sadece işverenlerin çalışanlarına yemek ücreti vermesi halinde uygulanacak vergi istisnası için belirlenen bir tutardır. Yani bu tutar, işverenin vereceği yemek ücreti için bir sınırlama değil. Çünkü bir işverenin çalışanlarına vereceği yemek ücreti ile ilgili hukuki bir sınırlama bulunmaz. Bu nedenle işveren ve çalışan arasında yapılan anlaşma ile istenilen miktarda yemek ücreti belirlenebilir

 

2024 Yemek Bedeli Ne Kadar Oldu?

Bir işveren olarak çalışanlarınıza vereceğiniz yemek ücretinden ne kadar vergi istisnası sağlayacaksınız? Bu sorunun cevabını verebilmek için güncel yemek bedeli tutarını bilmek gerekli.

30 Aralık 2023 tarihli 32415 sayılı 2. Mükerrer Resmi Gazete’de tebliğ edilen 2024 yılı günlük yemek bedeli vergi istisnası; KDV hariç 170 TL, KDV ile 187 TL’dir. Bu tutara göre ayda 26 gün çalışan bir işçinin aylık 4.862 TL olan yemek ücretinin tamamı vergi istisnasına dahil olur. Çünkü Gelir Vergisi Kanunu’na göre çalışanlarınıza günlük 170 TL + %10 KDV dahil 187 TL verdiğinizde bu tutarın tamamı gelir vergisinden ve damga vergisinden istisna tutulur.

 

Tabii ki işverenler, çalışanlarına devlet tarafından vergi istisnası için belirlenen günlük yemek bedelinden daha fazla yemek ücreti verebilir. Böyle bir durumda da günlük yemek bedeli üzerinde kalan tutar vergiye tabi olur.

 

Bu nedenle bir şirketin verdiği yemek ücretinden ne kadar vergi avantajı sağlayacağını doğru bir şekilde hesaplaması için ödenecek tutarı belirledikten sonra çalışan sayısına ve idari şartnamede belirtilen çalışma gününe göre hesaplama yapması gerekli. Bu hesabı kolaylıkla yapmak ve sağlayacağınız vergi avantajını öğrenmek için Edenred web sitesi üzerinden yemek bedeli hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

 

Geçmiş Yılların Yemek Bedelleri

“2024 yemek bedeli, geçen yıllara göre ne kadar arttı?” diye merak ediyorsanız son 10 yılın yemek bedellerini ve önceki yıla göre artış oranlarını derlediğimiz tabloyu inceleyebilirsiniz:

 

Yıl

Bir önceki yıla göre artış oranı

Yemek bedeli (KDV hariç)

2024

%54,54

170 TL

2023

%115

110 TL

2022

%115,69

51 TL

2021

%8,70

25 TL

2020

%21,05

23 TL

2019

%18,75

19 TL

2018

%14,29

16 TL

2017

%2,19

14 TL

2016

%5,38

13,70 TL

2015

%8,33

13 TL

2014

12 TL

 

Kısacası yemek bedeline, devlet tarafından belirlenen ve yemek ücreti veren bir işverenin vergi istisnası sağlayacağı tutar demek mümkün. Yani yemek ücreti, çalışanların iş motivasyonunu artırdığı gibi işletmelere de vergi avantajı olarak geri dönüyor. Peki, iş yerinize sağladığınız bu avantajı daha da kazançlı hale getirmek ister misiniz? Cevabınız “Evet” ise Edenred’in avantajlarla dolu dünyası sizi bekliyor.

 

Edenred’in yemek kartı Ticket Restaurant ile %100’e varan vergi istisnası sağlayabilir ve çalışan başına yılda 35.000 TL’ye varan vergi istisnası ile neredeyse yemek gideri kadar tasarruf edebilirsiniz.

 

Siz de yemek kartları arasında Türkiye’nin en çok kullanılan yemek kartı Ticket Restaurant ile Edenred’in avantajlı dünyasına katılmak isterseniz Edenred web sitesi üzerinden hemen başvuru yapabilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler