Ekonomi
Eski başkan TÜİK’e sert çıktı!
TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, TÜFE hesaplamalarındaki bazı konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, eski başkan Birol Aydemir, Çetinkaya’nın açıklamalarını eleştirdi. Aydemir, yurttaşın…

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, TÜFE hesaplamalarındaki bazı konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, eski başkan Birol Aydemir, Çetinkaya’nın açıklamalarını eleştirdi. Aydemir, yurttaşın TÜİK verilerine güvenmediğini ve enflasyon hesaplamalarının şeffaf olmadığını belirtti. Aydemir, kendi döneminde sorun yaşanmayan madde fiyatlarının açıklanmasının neden sonrasında problem haline geldiğini de Çetinkaya’ya sordu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında enflasyon sepetindeki madde fiyatlarının neden açıklanmadığı, diğer kuruluşlarca yayımlanan endeksler ile farklılıklar, fiyat artışlarına etki eden faktörler gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TÜİK eski başkanı Birol Aydemir ise açıklamalara sert tepki gösterdi.
TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, algılanan enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki farkın Türkiye’de düşük olduğunu söylemesine ilişkin konuşan TÜİK’in önceki başkanı Aydemir, “Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Ben tam tersini iddia ediyorum. AKP seçmeni dahil vatandaşlarımızın yüzde 80’i açıkladığınız enflasyon verisine inanmıyor. Buna ne diyeceksiniz?” sorusunu yöneltti.
Aydemir, kendisi görevdeyken ortalama madde fiyatlarını açıklarken herhangi bir sorun olmadığını vurgulayarak “Sonrasında neden problem çıktı?” sorusunu iletti.
İş yükünün ve işlemin oldukça basit olduğunun altını çizen Aydemir, “Aklımızla dalga geçmeyiniz” diyerek şunları kaydetti:
“TÜİK Başkanı algılanan enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki farkın Türkiye’de düşük olduğunu söylüyor!! Kendisine birkaç sorum olacak..
Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Ben tam tersini iddia ediyorum. AKP seçmeni dahil vatandaşlarımızın %80’i açıkladığınız enflasyon verisine inanmıyor. Buna ne diyeceksiniz?
Ben görevdeyken ortalama madde fiyatları açıklanırken herhangi bir sorun olmadı. Neden sonrasında problem çıktı?
Bu işlem oldukça basitti ve iş yükü asla çok değildi, aklımızla dalga geçmeyiniz. Ortalama madde fiyatları açıklamayı bıraktıktan sonra ENAG ve İTO fiyat endeksleri ile TÜİK arasındaki farkın neden açıldığını açıklayın biz de ikna olalım.
Ayrıca kaldırdığınız sadece ortalama fiyatlar değil bölgesel fiyatları da kaldırdınız. Merak etmeyin daha önce yayınladığınız verileri anlayacak ve yorumlayacak zekaya sahip pek çok insan var bu ülkede. Siz de ben de biliyoruz ki rakamları manipüle ediyorsunuz. Bu durum sizden önce başladı ve bunu düzeltme imkanınız var. Yanlışı savunmayın!”
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Dünya Ekonomisi
/ 14 Mayıs 20255 Milyar dolarlık zeka: Amazon’dan Ortadoğu’ya teknoloji çıkarması
Amazon Web Services (AWS) ve Humain, Suudi Arabistan’da küresel ölçekte yapay zeka projelerini hızlandıracak “AI Zone” için dev bir yatırım planlıyor. Proje, krallığın teknoloji alanında küresel liderlik hedefini destekliyor.
Ekonomi
/ 14 Mayıs 2025Bakan Şimşek’ten Londra’da kritik mesajlar: “PKK’nın silah bırakması kredi notu için olumlu”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, EBRD toplantısında yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin siyasi ve ekonomik gündemine dair önemli mesajlar verdi. “PKK’nın dağılması ve silah bırakması, ekonomik büyüme ve reformların önünü açacaktır” dedi.
Borsa
/ 14 Mayıs 2025Arçelik’in fabrikaları 1.100 futbol sahasına ancak sığıyor
Avrupa’nın en büyük beyaz eşya üreticilerinden Arçelik 70. yaşını özel bir toplantıyla kutladı. Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer toplantıda yaptığı konuşmada 70 yıllık yolculuğun sadece şirketin değil, Türkiye'nin de başarı hikayesi olduğunu belirtti.
Ekonomi
/ 14 Mayıs 2025Asgari ücrette yeni gelişme: Bakan Işıkhan’dan net mesaj!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TBMM’de yaptığı açıklamada asgari ücrete ara zam beklentilerine ilişkin konuştu. Işıkhan, “Asgari ücrete ara zammı konuşmak için çok erken” dedi.
Dünya Ekonomisi
/ 14 Mayıs 2025Tarihi zirve: Erdoğan, Trump ve Selman Suriye lideriyle bir araya geldi!
Trump’ın Orta Doğu turu sürerken Riyad’da tarihi bir diplomasi trafiği yaşandı. Erdoğan, Trump ve Veliaht Prens Bin Selman, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile ilk kez aynı masaya oturdu. ABD, Suriye yaptırımlarını kaldırma kararı aldı.
Ekonomi
/ 14 Mayıs 2025İhracat şampiyonları açıklandı: ÇCSİB 2024 yılı ödüllerini dağıttı!
Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörlerinde 2024 yılında yaklaşık 4,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren ÇCSİB, yılın en başarılı firmalarını ödüllendirdi. Birlik Başkanı Erdem Çenesiz, 2025’in toparlanma yılı olması için finansal destek ve kur politikasında iyileştirme beklediklerini vurguladı.
Ekonomi
/ 14 Mayıs 2025Emeklilere bankalardan promosyon yağmuru!
2025 yılı itibarıyla emeklilere yönelik banka promosyonları rekabeti zirveye taşıdı. Bazı bankalar, fatura talimatı ve kart harcamaları gibi ek koşullarla toplamda 27.000 TL’ye kadar nakit avantajı sunuyor.
Ekonomi
/ 14 Mayıs 2025Çiftçinin günü gölge altında: Tarımda kriz derinleşiyor!
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Türkiye’de üretici için kutlama değil, geçim mücadelesinin sembolü haline geldi. Tarımda fiyatlar hızla artarken, sigortasızlık ve iklim krizi üreticiyi iflasa sürüklüyor.
Döviz
/ 14 Mayıs 2025Dolar rallisinde tamam mı, devam mı?
ABD doları, Salı günkü üç haftanın en sert düşüşünden sonra Çarşamba sabahı dengelenme eğilimine girdi. Beklenenden düşük açıklanan ABD tüketici enflasyonu verisi, Fed’in faiz indirimine döneceği yönündeki beklentileri artırırken, ABD ile Çin arasında yumuşayan ticaret gerilimi de piyasaları destekledi.
Borsa
/ 14 Mayıs 2025Borsa’da kara kış: Şirketlerin yarısı zararda
Borsa İstanbul’da 2025 yılının ilk çeyrek finansal sonuçları açıklandı ve şirketlerin yüzde 50’sinden fazlası zarar açıkladı. Enflasyon muhasebesi uygulanan bu dönemde, kâr-zarar dengesi birçok sektörde bozulurken, özellikle sanayi, enerji ve ihracatçı şirketler dikkat çekici şekilde negatif ayrıştı.
Genel
/ 14 Mayıs 2025Financial Times: Türkiye, Avrupa Güvenliğinin Vazgeçilmezi Haline Nasıl Geldi?
Donald Trump’ın NATO’ya yönelik tavrı ve Rusya’dan yükselen tehditler, Türkiye’yi Batı güvenlik mimarisinde yeniden kilit bir aktör haline getirdi. Financial Times’a göre, Ankara artık Avrupa’nın güvenliği olmadan düşünülemeyecek kadar stratejik bir pozisyona sahip.
Borsa
/ 14 Mayıs 2025Deniz Yatırım SABAH Stratejisi: BİST’te yabancı hareketlerine dikkat’
BIST tarafından açıklanan Nisan ayı yabancı işlemlerinde birkaç kritik detay olduğu kanaatindeyiz
Gündem
/ 14 Mayıs 2025Mehmet Şimşek Londra’ya çantasında sürprizle gitti
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in çantasındaki sürprizi Hürriyet Gazetesi yazarı Sefer Levent açıkladı: Terörsüz Türkiye ve ekonomik getirileri..
Benzer Haberler