Ekonomi
Eski başkan TÜİK’e sert çıktı!
TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, TÜFE hesaplamalarındaki bazı konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, eski başkan Birol Aydemir, Çetinkaya’nın açıklamalarını eleştirdi. Aydemir, yurttaşın…

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, TÜFE hesaplamalarındaki bazı konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, eski başkan Birol Aydemir, Çetinkaya’nın açıklamalarını eleştirdi. Aydemir, yurttaşın TÜİK verilerine güvenmediğini ve enflasyon hesaplamalarının şeffaf olmadığını belirtti. Aydemir, kendi döneminde sorun yaşanmayan madde fiyatlarının açıklanmasının neden sonrasında problem haline geldiğini de Çetinkaya’ya sordu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında enflasyon sepetindeki madde fiyatlarının neden açıklanmadığı, diğer kuruluşlarca yayımlanan endeksler ile farklılıklar, fiyat artışlarına etki eden faktörler gibi konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
TÜİK eski başkanı Birol Aydemir ise açıklamalara sert tepki gösterdi.
TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, algılanan enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki farkın Türkiye’de düşük olduğunu söylemesine ilişkin konuşan TÜİK’in önceki başkanı Aydemir, “Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Ben tam tersini iddia ediyorum. AKP seçmeni dahil vatandaşlarımızın yüzde 80’i açıkladığınız enflasyon verisine inanmıyor. Buna ne diyeceksiniz?” sorusunu yöneltti.
Aydemir, kendisi görevdeyken ortalama madde fiyatlarını açıklarken herhangi bir sorun olmadığını vurgulayarak “Sonrasında neden problem çıktı?” sorusunu iletti.
İş yükünün ve işlemin oldukça basit olduğunun altını çizen Aydemir, “Aklımızla dalga geçmeyiniz” diyerek şunları kaydetti:
“TÜİK Başkanı algılanan enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki farkın Türkiye’de düşük olduğunu söylüyor!! Kendisine birkaç sorum olacak..
Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz? Ben tam tersini iddia ediyorum. AKP seçmeni dahil vatandaşlarımızın %80’i açıkladığınız enflasyon verisine inanmıyor. Buna ne diyeceksiniz?
Ben görevdeyken ortalama madde fiyatları açıklanırken herhangi bir sorun olmadı. Neden sonrasında problem çıktı?
Bu işlem oldukça basitti ve iş yükü asla çok değildi, aklımızla dalga geçmeyiniz. Ortalama madde fiyatları açıklamayı bıraktıktan sonra ENAG ve İTO fiyat endeksleri ile TÜİK arasındaki farkın neden açıldığını açıklayın biz de ikna olalım.
Ayrıca kaldırdığınız sadece ortalama fiyatlar değil bölgesel fiyatları da kaldırdınız. Merak etmeyin daha önce yayınladığınız verileri anlayacak ve yorumlayacak zekaya sahip pek çok insan var bu ülkede. Siz de ben de biliyoruz ki rakamları manipüle ediyorsunuz. Bu durum sizden önce başladı ve bunu düzeltme imkanınız var. Yanlışı savunmayın!”
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Gündem
/ 11 Temmuz 2025Emekli Meclisleri Sendikası Kapatıldı: “Yargı, Kendi Kararlarını İnkâr Ediyor”
Ankara 4. İş Mahkemesi, tescil edilmediği gerekçesiyle Emekli Meclisleri Sendikası’nın kapatılmasına karar verdi.
Genel
/ 11 Temmuz 2025Büyük Şirketler İklim Hedeflerinden Vazgeçiyor
Büyük şirketler artan maliyetler ve regülasyon değişiklikleri nedeniyle iklim hedeflerinden vazgeçiyor,
Dünya Ekonomisi
/ 11 Temmuz 2025Özel Kredi Fonlarından Yeni Strateji: Daha Fazla Kaldıraç, Daha Fazla Risk
Özel kredi (private credit) fonları, artan rekabet ve yükselen faiz ortamında anlaşmaları kaçırmamak için şirketlere daha fazla kaldıraç (leverage) sunarak öne çıkıyor.
Ekonomi
/ 11 Temmuz 2025TESK Başkanı Palandöken: “Esnafın ömrü 3 yıla indi, destekler artmalı”
PARA ANALİZ- TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kira stopajlarının esnafı mağdur ettiğini belirterek, “Ekmek parası kazanmaya çalışırken devletten yüklerimizi paylaşmasını…
Borsa
/ 11 Temmuz 2025ASELSAN Yılın İlk Yarısında Borsa İstanbul’un Zirvesine Yerleşti
ASELSAN, 2025’in ilk yarısında piyasa değerini yüzde 108 artırarak Borsa İstanbul’da en değerli şirket oldu.
Gündem
/ 11 Temmuz 2025Türk Telekom’un sabit hat lisansı 25 yıl daha uzatılıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Telekom’un sabit hat lisansının 25 yıl uzatılacağını açıkladı.
Kripto Para
/ 11 Temmuz 2025Yapı Kredi’den Kripto Hamlesi: Lisanslı Kripto Platformu Kuruluyor
Koç Holding bünyesindeki Yapı Kredi Bankası, kripto varlık sektörüne giriş yapıyor.
Gündem
/ 11 Temmuz 2025PKK’lılar silahlarını bıraktı: “Barış ve demokrasi için buradayız”
PARA ANALİZ- Süleymaniye’nin Dokan ilçesinde düzenlenen ve uluslararası heyetlerin izlediği törende, PKK mensupları Abdullah Öcalan’ın çağrısına yanıt verdiklerini açıklayarak, silahlı…
Ekonomi
/ 11 Temmuz 2025Şimşek’ten Vergi Denetimi Mesajı: “Büyük Ölçekli Mükelleflere Odaklanıyoruz”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi incelemelerinde önceliğin büyük ölçekli mükelleflere verildiğini söyledi.
Gündem
/ 11 Temmuz 2025Yiğit Bulut Hayatını Kaybetti: Ekonomideki Mirası Ne Oldu?
PARA ANALİZ- Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yiğit Bulut, 53 yaşında yaşamını yitirdi. Bir süredir pankreas kanseri tedavisi…
Gündem
/ 11 Temmuz 2025Ucuz Değil Yerli Olsun: BTK’dan eSIM Alternatiflerine Toplu Yasak
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yurt dışına seyahat eden kullanıcıların uygun fiyatlarla mobil veri erişimi sağladığı 8 eSIM hizmet…
Dünya Ekonomisi
/ 11 Temmuz 2025Bitcoin Rekor Kırdı: 118 Bin Doları Aştı
PARA ANALİZ- ABD Başkanı Trump’ın faiz indirimi çağrısı ve Ortadoğu’da tansiyonun düşmesi, kripto para piyasalarını hareketlendirdi. Bitcoin 118 bin 402…
Gündem
/ 11 Temmuz 2025Yeni Yasayla Turizm İşçisine Haftalık İzin Yok: 6+1 Sistemi Yerine 10+1
Anayasa’nın 50. maddesiyle güvence altına alınan haftalık 1 günlük izin hakkı, turizm sektörü çalışanları için kaldırıldı.
Benzer Haberler