Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ: TCMB faiz artışı ile birlikte 2024 için ne mesaj verdi?

Yakın vadede banka yeni faiz artışları yapmayacak. Yüzde 45 gerektiği süre boyunca yerinde kalacak.

ANALİZ: TCMB faiz artışı ile birlikte 2024 için ne mesaj verdi?

Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 42,5’ten yüzde 45’e çekerken:

  1. Enflasyon baskılarının canlı olduğuna işaret etti: Banka yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskıları vurguladı. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan iyileşmenin sınırlı olduğunu ekledi.

  2. TCMB gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını açıkladı. Yakın vadede banka yeni faiz artışları yapmayacak. Yüzde 45 gerektiği süre boyunca yerinde kalacak. Gerekliliğin karşılığı da enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanması ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsaması. 

  3. Canlı olan enflasyon baskıları veri iken, enflasyonda riskler yukarı yönlü devam ederse, parasal sıkılık gözden geçirilecek.  Gerekirse faiz artışı devreye sokulabilecek iması olduğu düşünülebilir ancak tam olarak bunu söylemiyor.

  4. Faiz indirimininse bahsi geçmiyor.

  5. Faiz seviyesini uzun süre yüzde 45 tutarken TCMB parasal sıkılaştırmayı mevcut sterilizasyon araçlarını çeşitlendirerek güçlendirecek.

TCMB’nın PPK metninden dolayısıyla 2024’ün geri aklanı ayları için ortaya çıkan:

  1. Banka yeni bir faiz artışı yapmak taraftarı değil.

  2. Buna karşılık canlı seyreden enflasyonla mücadele için, Piyasa Katılımcıları Anketi’nden yansıyandan, düşünülenden daha uzun süre politika faizini yüzde 45’te tutma eğiliminde.

  3. Maliye politikasının seyri iç talebi etkileyecek, TCMB bekleyerek izleyecek. Aralık ayında merkezi bütçe verileri ile kamu maliyesi açısından yaşanan şok sonrasında 2024 ilk çeyrek kamu harcamalarının seviyesi önemli bir ölçüt haline iyice dönüştü. Sıkı para politikasına eşlik etmeyen gevşek maliye politikası TCMB açısından sakıncalı.  Yerel seçimlerin ardından kamu harcamalarında disiplinin seviyesi iç talep üzerinde belirleyici olacağından TCMB faiz kararını alırken maliye politikasındaki gidişatı izleyecek.

  4. Miktarsal önlemlerle para politikasını sıkılaştırma yolunu gerekirse daha güçlendirecek.

Şimdilik piyasa beklentisi 2024 sonu TÜFE enflasyonu için yüzde 43-44 seviyesinde ve TCMB’nin beklentisi yüzde 36’nın anlamlı derecede üzerinde. Bankanın 2024 ilk Enflasyon Raporunda sene sonu beklentisini yüzde 40’a çekmesi gerçekçi görünmüyor.

Diğer yandan, 2025 sonu TÜFE enflasyonu beklentisi bankanın yüzde 14 iken piyasasınınki yüzde 25 civarında.

Tüm bunlar bankanın 2024 içinde erken sayılabilecek bir indirim yapmaması gerektiğini anlatıyor.

GA.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler