Sosyal Medya

Genel

Uzmanlar çöl tozları konusunda uyardı: Hayat kaybına yol açabilir

Libya çöllerinden çıkarak Yunanistan üzerinden Türkiye’ye giriş yapan toz bulutları ülkeyi etkisi altına almaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün Bolu’da gökyüzünün…

Uzmanlar çöl tozları konusunda uyardı: Hayat kaybına yol açabilir

Libya çöllerinden çıkarak Yunanistan üzerinden Türkiye’ye giriş yapan toz bulutları ülkeyi etkisi altına almaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün Bolu’da gökyüzünün renk değiştirmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, renk değişiminin normal olduğunu ancak çöl tozlarının insan ölümüne kadar götürebileceğini söyledi.

 

Bolu’da, Afrika üzerinden gelen toz taşınımı nedeniyle gökyüzü kırmızı, mor ve sarı renklerine büründü. Bu olağanüstü görüntü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sarı kodlu uyarının ardından gerçekleşti. Uyarıda, toz taşınımının sağlık problemleri başta olmak üzere görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinin düşmesi, çamur yağışı ve ulaşımda aksamalara yol açabileceği belirtilmişti.

Bolu Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren İklim Değişikliği ve Enerji Çalışmaları Merkezi Başkanı ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. İlhan Sağsen, toz taşınımının etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Hayat kaybı yaşanabilir

Toz taşınımının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğunu belirten Sağsen, şunları söyledi:

“Özellikle yetkililerin uyarıları; nefes darlığı ve alerjileri olan insanların daha çok kapalı alanlarda kalması yönündeydi. Bunun dışında daha fazla solunum problemlerine, halsizlik, baş ağrısı gibi sağlık problemlerine yol açtığı biliniyor. Havada ciddi partikülleşme olması insan sağlığını ciddi şekilde etkiliyor.

1952 yılında da Londra sisi yaşanmıştı. Kış ayında fazlaca kömür harcanmış, yakılmış ve hava sirkülasyonunun olmamasıyla şehre çöken karbondioksit yaklaşık 5 binin üzerinde insanın ölümüne sebep olmuştu. Bu kamuoyunu ilgilendiren, daha çok kamuoyunu bilinçlendiren ilk çevre-sağlık problemi ilişkisi. Bu çöl tozları da aslında yine bunun bir benzeri şekilde sağlık problemlerine hatta hayat kaybetme noktasına kadar getirebilecek ciddi bir problem”

Doç. Dr. İlhan Sağsen, kırmızı renkli havanın çöl tozları nedeniyle normal olduğunu belirtti. Çöl tozlarının uzun mesafelere yayılarak kırmızı renkli gökyüzü oluşturduğunu ifade etti. Bu tozların etkisinin 2-3 gün sürebileceğini ve hava kalitesini bozarak sağlık problemlerine yol açabileceğini söyledi. Sağsen, bu durumun çöl tozlarının yayılması sonucunda ortaya çıkan doğal bir durum olduğunu vurguladı.

 

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler