Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ŞOK!! Japon tahvil faizleri 11 yıllık zirvede

Goldman Sachs, Japonya Merkez Bankası'nın politika faizini 2027 yılına kadar yüzde 1,5'e yükseltmesini ve 10 yıllık tahvil getirilerinin de 2026 sonunda yüzde 2'ye ulaşmasını beklediğini söyledi.

ŞOK!! Japon tahvil faizleri 11 yıllık zirvede

Japonya’nın 10 yıllık devlet tahvili getirisi, yatırımcıların merkez bankasının tarihi politika değişikliğinin bir parçası olarak ek faiz artırmaya hazırlık yapmasıyla 11 yıl aradan sonra ilk kez Çarşamba günü yüzde 1’in üzerine çıktı.

Son haftalarda yatırımcılar, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) Mart ayında sekiz yıllık negatif faiz oranlarını sona erdirdikten sonra faiz oranlarını daha da artıracağına ve devlet tahvili alımlarını azaltmaya başlayacağına dair bahislerini artırdılar. Asya’nın en büyük gelişmiş ekonomisinde gösterge 10 yıllık borçlanma maliyetleri Çarşamba günü Mayıs 2013’ten bu yana görülmemiş bir seviye olan yüzde 1,005’e kadar yükseldi.

BoJ’un günlük açık piyasa operasyonu sırasında beklenenden daha az miktarda beş ila 10 yıllık Japon devlet tahvili satın alarak piyasaları şaşırttığı 13 Mayıs’tan bu yana getiri istikrarlı bir şekilde arttı.

Merkez bankası Mart ayında uzun vadeli borçlanma maliyetlerini sınırlamak için devlet tahvili alım yapma politikasından vazgeçti; ancak finansal piyasalarda şok yaratmamak için kısıtlı miktarda devlet tahvili satın alıyor. Başkan Kazuo Ueda daha önce merkez bankasının tahvil alımlarının boyutunu değiştirmeye yönelik acil bir planının olmadığını söylemişti.

 

Ancak Japon otoritelerinin para birimini desteklemek için çok sayıda müdahalede bulunduğu düşünülmesine rağmen BoJ, yenin dolara karşı 34 yılın en düşük seviyesine gerilemesini önleyemediği  için, tek çare olarak faiz artırma yönünde baskı altında kaldı.

SMBC Nikko Securities faiz stratejisti Kaoru Shoji, uzun vadeli borç getirilerindeki son artışın Japonya Merkez Bankası’nın tahvil piyasalarındaki kontrolünü gevşettiğinin bir işareti olduğunu söyledi. Shoji, “BoJ’un tahvil alımlarını beklenenden daha hızlı azaltacağına dair endişeler var ve bu muhtemelen getirilerdeki artışın ana itici gücü olacak” dedi.

BoJ’un daha küçük miktarlarda tahvil satın alması mümkün olsa da varlık alımlarını tamamen askıya alması veya hatta varlık satmaya başlaması pek mümkün görünmüyor. Bunun yerine yetkililer, merkez bankasının geniş portföyünü kademeli olarak daraltmak için vadesi dolan tahvilleri itfa edeceğini düşünüyor.

BoJ portföyün yıllık itfaları önümüzdeki birkaç yıl içinde yaklaşık 70 trilyon Yen (447 milyar $) civarında olacak. Normalde BoJ’un yıllık  tahvil alım hızının buna eşit olması nedeniyle, satın alma programında yapılacak küçük ayarlamalar portföyün düşüşe geçmesine neden olabilir. Yani, BoJ bilançosu daralmaya başlar ve JaponYeni’ne destek verir.

Bu ayın başlarında yayınlanan bir raporda Goldman Sachs, Japonya Merkez Bankası’nın politika faizini 2027 yılına kadar yüzde 1,5’e yükseltmesini ve 10 yıllık tahvil getirilerinin de 2026 sonunda yüzde 2’ye ulaşmasını beklediğini söyledi.

 

Kaynak:  FT, Japan’s 10-year yield tops 1% for first time in 11 years

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler