Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

IMF, ABD ve Çin’in Borcunun Küresel Kamu Maliyesi İçin Risk Oluşturduğunu Söyledi

IMF ayrıca, ABD ve Çin'in yanı sıra İngiltere ve İtalya'yı, borç yükselmeye devam ederken ciddi mali risklerle karşı karşıya kalan ülkeler olarak seçti.

IMF, ABD ve Çin’in Borcunun Küresel Kamu Maliyesi İçin Risk Oluşturduğunu Söyledi

Uluslararası Para Fonu yetkilileri, dünyanın iki büyük ekonomik rakibi olan Çin ve ABD’nin önümüzdeki beş yıl içinde küresel kamu borcundaki artışın çoğunu yönlendireceğini ve Amerikan harcamalarının faiz oranlarını yüksek tutarak diğer birçok ülke için sorun yaratacağını söyledi.

IMF, küresel kamu maliyesi gelişmelerine genel bir bakış olan Mali İzleme raporunda, “Her iki ekonomide de mevcut politikalar altında kamu borcunun 2053 yılına kadar neredeyse iki katına çıkacağı tahmin ediliyor” dedi. “Bu iki ekonominin maliye politikalarını nasıl yönettiği, bu nedenle küresel ekonomi üzerinde derin etkilere sahip olabilir ve diğer ekonomilerdeki temel mali tahminler için önemli riskler oluşturabilir.”

ABD’deki yüksek faiz oranları, ABD dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini güçlendirerek, dolar fiyatlı emtiaları daha pahalı hale getiriyor. ABD para biriminde borçlanan ülkeler için borç yüklerini artırarak birçok ülke için hayatı zorlaştırıyor.

IMF’nin mali işler direktörü Vitor Gaspar bir röportajda, “ABD’deki yüksek ve belirsiz faiz oranları, dünyanın başka yerlerindeki fonlama maliyetini etkiliyor” dedi. “Etki oldukça önemli.”

Çin’e gelince, IMF, Çin’de beklenenden daha büyük bir yavaşlamanın – “yerel yönetimlerdeki önemli mali dengesizlikler göz önüne alındığında istenmeyen mali sıkılaştırma ile potansiyel olarak daha da kötüleşen” – daha düşük uluslararası ticaret, dış finansman ve yatırım seviyeleri yoluyla dünyanın geri kalanı için risk yaratabileceği konusunda uyardı.

Raporda, genel faiz dışı açıkların 2023’teki %5,5’ten bu yıl küresel GSYİH’nın %4,9’una düşeceği, ancak birçok ülkede kamu maliyesini tehdit eden önemli risklerin olacağı öngörüldü.

IMF ayrıca, ABD ve Çin’in yanı sıra İngiltere ve İtalya’yı, borç yükselmeye devam ederken ciddi mali risklerle karşı karşıya kalan ülkeler olarak seçti. IMF, dört ülkenin küresel borç seviyelerini GSYİH’nın %100’üne yaklaştırdığını ve “harcama ve gelirler arasındaki temel dengesizlikleri ele almak için kritik bir şekilde politika eylemi yapmaları gerektiğini” söyledi.

IMF yetkilileri, İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın son iki mali açıklamasında bordro vergilerinde yapılan 20 milyar sterlinlik (25 milyar dolar) kesintiyi özellikle eleştirdi. Raporda, bu tür son politika değişikliklerinin, “kısmen iyi tasarlanmış gelir artırıcı önlemlerle finanse edilmesine rağmen, orta vadede borç yörüngesini daha da kötüleştirebileceği” belirtildi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, Çarşamba günü Washington’da düzenlenen Uluslararası Finans Enstitüsü etkinliğinde artan borç riski sorulduğunda, kamu sektörü finansmanının pandemi, artan güvenlik riskleri ve iklim değişikliği gibi büyük zorlukların ele alınmasında önemli bir rol oynadığını söyledi.

“Buna bakmak zorundayız. Bu önemli. Bu büyük bir konu konuşması, “dedi Bailey. ” “Ama şu noktaya geri dönüyorum: Çok değişken zamanlarda yaşıyorsanız, o zaman elbette politikadan yanıt almak için çok büyük talepler var.”

IMF, bu yıl dünya nüfusunun ve GSYİH’nın yarısından fazlasını temsil eden 88 ekonomide sandık başına gideceğini kaydetti.

Raporda, “Artan hükümet harcamalarına verilen destek, son birkaç on yılda siyasi yelpazede arttı ve bu yılı özellikle zorlu hale getirdi” dedi. “Maliye politikası seçim yıllarında daha gevşek ve kaymalar daha büyük olma eğilimindedir.”

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler