Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Güney Kore’de enflasyon rakamları tahminlerin üzerinde arttı

Güney Kore'de manşet enflasyon, üç aylık bir gevşeme dönemini takiben beklenenden daha hızlı bir artış gösterdi. Güney Kore Merkez Bankası (BoK), para politikasını sıkı tutma gerekliliği konusundaki görüşünü destekledi.

Güney Kore’de enflasyon rakamları tahminlerin üzerinde arttı

Güney Kore İstatistik Ofisi (Kostat) tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,1 artarak, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Beklentiler, artışın yüzde 3,0 olacağı yönündeydi. Aylık bazda ise fiyatlar, önceki ay gözlemlenen yüzde 0,4 artışın üzerinde yüzde 0,5 yükseldi. Analistlerin tahmini ise artışın yüzde 0,4 seviyesinde kalacağı yönündeydi.

Foreks’in haberine göre veriler, özellikle taze meyveler gibi tarım ürünlerindeki yüksek fiyatların enflasyondaki yükselişin temel etkeni olduğunu gösterdi. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 ve bir yıl öncesine göre yüzde 2,5 artış gösterdi.

Güney Kore Merkez Bankası, Şubat ayındaki son politika toplantısında faiz oranını yüzde 3,50’de sabit tutarak, enflasyonun azaldığını ancak hala yapışkan bir şekilde devam ettiğini belirtti. Banka, bu durumun uzun bir süre boyunca kısıtlayıcı bir politika duruşunu sürdürmeye yönlendirdiğini vurguladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler