Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed tutanakları:  Enflasyon çok yapışkan, faiz indirimi gecikecek

Independent Advisor Alliance baş yatırım yetkilisi Chris Zaccarelli, "Fed, enflasyonun öngördüklerinden daha yapışkan kaldığını resmi olarak kabul ettiğinden, resmi söylem artık “(faizler) daha uzun süre daha yüksek kalacak olacak" dedi. "Faiz oranlarını düşürmek isteseler de yakın gelecekte bunu yapamayacaklar."

Fed tutanakları:  Enflasyon çok yapışkan, faiz indirimi gecikecek

Fed FOMC tutanaklarında enflasyon verilerinin hayal kırıklığı yaratmaya devam etmesi halinde sıkı para politikasının daha uzun süre devam edebileceği not edilirken, bazı guvernörler gerekirse faiz oranlarını artırmaya istekli göründü.

30 Nisan – 1 Mayıs’ta gerçekleşen son toplantının tutanaklarına göre, “Çeşitli FOMC üyeleri enflasyona yönelik risklerin yükselmesi durumunda politikayı daha da sıkılaştırma isteğinden bahsetti.”

Hisse senetleri, Fed’in Mayıs ayındaki toplantı tutanaklarının yapışkan enflasyona ilişkin endişeleri ve faiz indirimlerini erteleyebileceği korkusunu artırmasının ardından Çarşamba seansında düştü.  Dow Jones30  %0,51 kayıpla Mayıs ayındaki en kötü seansını gerçekleştirdi. S&P 500 %0,27, Nasdaq Composite ise %0,18 oranında değer kaybetti.

 

Independent Advisor Alliance baş yatırım yetkilisi Chris Zaccarelli, “Fed, enflasyonun öngördüklerinden daha yapışkan kaldığını resmi olarak kabul ettiğinden, resmi söylem artık “(faizler) daha uzun süre daha yüksek kalacak olacak” dedi. “Faiz oranlarını düşürmek isteseler de yakın gelecekte bunu yapamayacaklar.”

İlk çeyrekteki enflasyon verileri beklenenden daha sıcaktı; ancak Fed’in son toplantısı ardından Nisan ayında açıklanan veriler fiyat baskılarının bir miktar hafiflediğini gösterdi. Gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan “çekirdek” bazda Tüketici Fiyatları Endeksi, Mart ayında görülen %3,8’lik artıştan Nisdan’da yıllık %3,6’ya  yavaşladı.

Fed yetkilileri son toplantılarında, ilk çeyrekte enflasyona ilişkin hayal kırıklığı yaratan verileri ve güçlü ekonomik ivmeye işaret eden göstergeleri, faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmak zorunda kalacaklarına inanmalarının nedeni olarak gösterdi.

Bazıları “alışılmadık derecede büyük mevsimsel döngülerin” Ocak ayındaki aşırı enflasyon artışına katkıda bulunabileceğini düşünürken, bazıları tipik olarak yüksek oynaklık sergileyen bazı bileşenlerin manşeti yükselttiğini belirtti. Ancak diğerleri enflasyondaki son artışların nispeten geniş tabanlı olduğunu ve küçümsenmemesi gerektiğini vurguladı.

Faiz oranlarının mevcut seviyesinin  ekonomik aktiviteye ne denli kısıtladığı da tartışıldı. Birçoğu, oranların gerçekte ne kadar kısıtlayıcı olduğuna dair belirsizliği kabul etti ve yüksek faizlerin geçmiş döngülere göre daha az etkiye sahip olabileceğini beyan etti.  Bir diğer grup ise ekonomik büyümeyi ne hızlandıran ne de yavaşlatan “nötral”, yani denge  uzun vadeli faizin düşünülenden daha yüksek olabileceğini belirtti. Fed’in halihazırda nihai reel fed faiz öngörüsü sadece 0.6%.

Üç haftalık bir gecikmeyle açıklanan tutanaklar, bir dizi  Fed yetkilisinin ilk çeyrekteki yapışkan enflasyon verileri nedeniyle faiz oranlarının daha uzun süre mevcut seviyelerde tutulması yönünde kamuoyuna yaptığı açıklamalarının ardından geldi.

 

 

 

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Boston Fed Başkanı Susan Collins Salı gecesi faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla kanıt görmeleri gerektiğini söylediler.

Collins, Fed’in sabırlı olması gerektiğini ve enflasyonu hedefe indirmenin önceden düşündüğünden daha uzun süreceğini söyledi. Mester, faiz indirimine geçmeden önce enflasyonun düştüğünü gösteren “birkaç aylık” veri görmek istediğini söyledi.

Salı günü, Fed guvernörü Chris Waller faiz oranlarının daha uzun süre sabit tutulmasından yana olduğunu ve oranları düşürmeden önce birkaç ay daha iyi enflasyon verisi görmesi gerektiğini söyledi.

Bu yorumlar, Fed Başkanı Jay Powell’ın geçen hafta Fed’in enflasyonun istikrarlı bir şekilde %2’ye düşüp düşmediğine dair gerçekten bir karara varmak için en az 3 aylık veriye ihtiyaç duyacağını düşündüğünü söylemesinin ardından geldi. Waller daha fazlasını istiyor gibi görünüyor.

 

Bu, Fed’in faiz oranlarını 23 yılın en yüksek seviyesinden düşürme konusunda kendinden emin olması için üç enflasyon raporundan daha fazlasının gerekeceği anlamına geliyor. Yani veriler iyimser anlamda sürpriz yapmazsa, en erken Eylül ayında ilk faiz indirimi ihtimalini ortaya koyuyor.

Yatırımcılar Eylül ayında faiz indirimi için kabaca %50 ihtimal fiyatlıyor, yılın kalan bölümünde ikinci bir faiz indirimi ihtimali ise azalıyor.

 

Goldman Sachs CEO’su David Solomon Çarşamba günü düzenlenen bir etkinlikte, Fed’in bu yıl faiz oranlarını düşürmesini beklemediğini söyledi.

 

Asya-Pasifik piyasaları, ABD Merkez Bankası’nın son toplantısına ilişkin tutanakların, Fed yetkililerinin enflasyonun yapışkanlığına ilişkin endişelerini ortaya koymasının ardından karışık açıldı.

 

Kaynak:   Some Fed officials willing to raise rates if needed: Meeting minutes, Yahoo! Finance

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler