Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed Bej Kitap’a göre son verilere kıyasla ABD ekonomisi daha ılımlı noktada

Rapor, son veri bültenlerinin ABD ekonomisi hakkında işaret ettiği şeylerle kısmen çelişiyordu.

Fed Bej Kitap’a göre son verilere kıyasla ABD ekonomisi daha ılımlı noktada

Federal Rezerv, bölgesel iş bağlantılarına ilişkin Bej Kitap anketinde, ABD ekonomisinin Şubat ayının sonundan bu yana “biraz genişlediğini” ve firmaların daha yüksek maliyetleri aktarmakta daha fazla zorluk yaşadığını bildirdi.

Çarşamba günü yayınlanan rapora göre, “Tüketici harcamaları genel olarak zar zor arttı, ancak raporlar bölgeler ve harcama kategorileri arasında oldukça karışıktı” dedi. “Birkaç rapor, tüketicilerin fiyat duyarlılığı yüksek kaldığı için isteğe bağlı harcamalarda zayıflıktan bahsetti.”

Bej Kitap, “Sık yapılan bir başka yorum da, firmaların maliyet artışlarını tüketicilere yansıtma kabiliyetinin son aylarda önemli ölçüde zayıfladığı ve bunun da daha düşük kar marjlarına yol açtığı yönündeydi” dedi.

Bej Kitap’ın son baskısı, Boston Federal Rezerv Bankası tarafından 8 Nisan’da veya öncesinde toplanan bilgiler kullanılarak derlendi. Rapor, 12 Fed bölgesinin her birindeki iş koşullarına ilişkin anekdotlar ve yorumlar içeriyor.

İstihdam ve Harcama

Rapor, son veri bültenlerinin ABD ekonomisi hakkında işaret ettiği şeylerle kısmen çelişiyordu.

Fed Başkanı Jerome Powell Salı günü yaptığı açıklamada, politika yapıcıların enflasyonun faiz oranlarını düşürmesi için yeterli güvene sahip olmasının “beklenenden daha uzun süreceğini” söyledi.

Bej Kitap, “fiyat artışlarının ortalama olarak mütevazı olduğunu” belirtti. Hammadde maliyetleri karışık seyrederken, Fed’in bölgelerinin yarısı enerji fiyatlarında bir toparlanma kaydetti. Bazıları da daha yüksek sigorta oranlarına işaret etti. Bu maliyetlerin tüketicilere ve müşterilere yansıtılmasının zorluğu nedeniyle kar marjları baskı altındaydı.

Fed bölgelerinin çoğu, işgücü arzında bir artış ve çalışanları elde tutma yeteneğinin arttığını kaydetti, bu da soğuyan bir iş piyasası ve ücretlerden enflasyon üzerinde daha az yukarı yönlü baskı olduğunu gösteriyor.

Raporda, “Birden fazla bölge, yıllık ücret artış oranlarının son zamanlarda tarihsel ortalamalarına döndüğünü söyledi” denildi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler