Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avro Bölgesi’nin ekonomik toparlanması ivme kazanıyor

Avro bölgesinin bileşik PMI değeri, imalat PMI değerindeki sıçramanın öncülüğünde 51.7’den 52.3’e yükseldi. Ankete göre enflasyonun yumuşamasıyla birlikte bölge ekonomisinin…

Avro Bölgesi’nin ekonomik toparlanması ivme kazanıyor

Avro bölgesinin bileşik PMI değeri, imalat PMI değerindeki sıçramanın öncülüğünde 51.7’den 52.3’e yükseldi. Ankete göre enflasyonun yumuşamasıyla birlikte bölge ekonomisinin görünümü giderek daha olumlu bir hal alıyor.

Beklenenden daha iyi geçen ilk çeyreğin ardından, Mayıs ayı PMI verisinin bir kez daha iyileşmesiyle Avro Bölgesi’nin ekonomik ivmesinin ikinci çeyrekte de devam ettiği görülüyor. İmalat üretimi 49,6’ya sıçradı. Bu da üretimdeki düşüşlerin artık dibe vurmaya yakın olduğu anlamına geliyor. Bu durumun imalat sektöründe daha iyi bir ivme kazanıldığına işaret ederken şimdilik ağırlıklı olarak iç siparişlerdeki iyileşmeden kaynaklanıyor.

Mevcut iyileşen ekonomik faaliyet, Avro Bölgesi ekonomisinin 2023 yılı boyunca içinde bulunduğu durgunluk döneminden net bir kopuş anlamına gelmekte. Burada reel ücretlerdeki toparlanma önemli, ancak finansal koşullar da geçen yıla kıyasla bir miktar gevşedi ve küresel talebe ilişkin beklentiler iyileşiiyor. Bu da GSYH’nin bu yıl çeyrek başına %0,3-0,4 civarında büyümesi beklentisine yol açıyor.

Avrupa Merkez Bankası için enflasyonun Mayıs ayında yumuşaması rahatlatıcı olacaktır. Ankete göre, girdi enflasyonu azaldı ve özellikle hizmet sektöründe çıktı fiyatlarındaki artış yavaşladı. Bu son durum, iki hafta sonraki faiz kararı öncesinde ECB tarafından yakından izlenecek ve ekonomik faaliyetin toparlanmasına rağmen faiz indirimi beklentilerini artırabilir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler